Seger i den avslutande gruppspelsmatchen

I den avslutande gruppspelsmatchen i Svenska Cupen blev det en övertygande seger med 4 – 0 – tyvärr räckte det inte till avancemang. Grönvitts målskyttar för dagen blev Sean Sabetkar, Ahmed Awad och Douglas Karlberg.

Solen sken över Iver Arena när VSK Fotboll tog emot Sollentuna FK under lördagen. Förutsättningarna inför matchen var att Grönvitt behövde vinna med fem mål medan Sirius behövde besegra IFK Göteborg på Valhalla IP för att VSK skulle kunna avancera till slutspelet.

Att VSK behövde göra många mål var tydligt från start, Grönvitt hotade Sollentunas backlinje gång på gång och gick tidigt upp till en tvåmålsledning. Det första målet kom redan i den andra minuten. Det var lagkapten Sean Sabetkar som inledde målskyttet mot sin före detta klubb efter en slängnick på en hörna slagen från Ahmed Awad. Efter målet fortsatte de grönvita att forcera i offensiv riktning och utdelningen skulle återigen komma. Efter en smått märklig situation där Ahmed Awad gjort 2 – 0 hade domare Farouk Nehdi redan hunnit peka på straffpunkten för hands. Ahmed Awad fick dock ytterligare en chans att näta då han gavs förtroendet från elva meter och nyförvärvet rullade behärskat in bollen, tätt intill den högra stolpen.

Efter den högintensiva starten från VSK blev det lägre tempo i matchen, bortalaget lyckades stabilisera defensiven och succesivt jobba sig in i matchen efter den tuffa starten. Under de avslutande femton minuterna skulle Stockholmslaget även ta sig fram till ett par farliga målchanser. I den 30e minuten lyckades man komma runt på vänsterkanten och spela fram Junior Kamana, anfallaren kunde dock inte hålla ner avslutet från nära håll och bollen seglade över Daniel Svenssons ribba. Dida Rashidi hade drygt tio minuter senare ett frisparksförsök i ribban. VSK kontrollerade annars tillställningen på ett behärskat sätt under den första halvleken.

De första 45 minuterna avslutades med att Jesper Florén, som gjorde en stark insats på högerkanten, genomförde en briljant soloräd som dessvärre avslutades med en känning i låret vilket tvingade fram ett byte. Albin Sporrong ersatte därmed Florén på högerkanten.

Inför den andra halvleken fanns hoppet kvar för avancemang. På Valhalla IP var ställningen 1 – 1, ett mål till från Sirius och allt skulle ligga i Västeråsarnas händer. VSK kom ut till den andra halvleken och ägde boll men lyckades inte trä igenom med sina offensiva kombinationer.

Som en blixt från klar himmel nickade Karlberg i minut 59 då liv i matchen igen. Det var duon Emil SkoghDouglas Karlberg, som hittat varandra fint på försäsongen, som snickrade ihop målet efter att Emil Skogh slagit ett fint avvägt inlägg från sin vänsterkant som Karlberg förvaltade exemplariskt genom att behärskat nicka in bollen i målvaktens vänstra kryss. Efter målet hittade hemmalaget tillbaka till sitt aggressiva presspel och höga bolltempo. Tre minuter senare skulle det smälla igen från firma SkoghKarlberg. På nästan ett identiskt anfall hittade Skogh återigen Karlberg i luftrummet, denna gång tog nicken i ribban men nummer 19 kunde förvalta sin egen retur och enkelt rulla in 4 – 0 till VSK.

I det läget av matchen behövde VSK endast göra ett mål till för att ha möjlighet till avancemang. Thomas Askebrand bytte in William Videhult för att jaga det femte målet och det blev en dramatisk avslutning på matchen. Sollentuna lyckades dock tillslut rida ut stormen och siffrorna stannade vid 4 – 0. I gruppens andra match blev det oavgjort mellan IFK Göteborg och IK Sirius. Det innebär att Göteborgslaget går vidare till slutspelet, en poäng före VSK Fotboll i tabellen.

Grönvitt avslutade Svenska Cupen med två starka insatser med målskillnaden 7-0, dessvärre räckte det inte hela vägen. Svenska Cupen är därmed över för Grönvitts del denna säsong. Nu väntar tre träningsmatcher på hemmaplan innan Superettan drar igång i början av april. Om en vecka är det Akropolis som står för motståndet, matchen spelas 2020-03-14 klockan 15:00 på Iver Arena.

Text: Hampus Lundskog