Säsongens första förlust för Grönvitt

Albin Sporrong

Trots en tidig ledning förlorade VSK Fotboll sin första match i Superettan 2020. Serieledande GIF Sundsvall vann fighten på Np3 Arenas konstgräs med 3-1 efter dubbla mål av Johan Blomberg.

Redan i den sjunde minuten kopplade VSK Fotboll grepp om matchen genom en projektil av Emil Skogh, rakt upp i det första krysset. Simon Johansson – kapten för dagen – skickade från sin högerkant in ett inlägg mot Brian Span centralt i straffområdet. Bollen svepte förbi både Span och försvarande Sundsvallsspelare och hittade fram till Skogh i vänsterdelen av straffområdet. Skogh tvekade inte och dunkade från snäv vinkel upp bollen mot det närmsta krysset. Hemmamålvakten fick nävarna på bollen men orkade inte styra undan skottet, som gick i mål intill kryssribban.

Tätt efter ledningsmålet var hemmalaget nära att kvittera. Sundsvalls Johan Blomberg fick en fin passning i djupled och friställdes med Anton Fagerström. Hemmaspelaren tog ett avslut med högerfoten men Fagerström sträckte och styrde bollen till hörna genom en fin benparad.

Blomberg skulle dock få sin revansch. I matchminut 16 fick Blomberg en passning i en position till vänster om VSK:s straffområde. Sundsvallsspelaren vrickade bollen snett bakåt, förbi Simon Johansson, in i straffområdet och skruvade bollen mot den bortre stolpen. Bollen gick i en båge utom räckhåll för Fagerström och passerade mållinjen tätt intill VSK-målvaktens vänstra stolpe.

Efter 1–1-målet tog Sundsvall över bollinnehavet allt mer, och tog efter drygt en halvtimme också ledningen. Ledningsmålet, signerat 1–1-skytten Blomberg, var nästan en kopia av Sundsvalls kvittering. VSK blev slarvigt av med bollen då Blomberg bröt ett uppspel frän Almström Tähti nära mittlinjen. Hemmaspelaren satte fart rakt mot VSK-målet från sin vänsterkant och när han nådde straffområdeslinjen smekte han bollen mot det bortre hörnet. Bollen skruvades runt en hemmåtjobbande David Engström och gick återigen i mål utom räckhåll för Fagerström, tätt intill VSK-keeperns vänstra stolpe.

Skytteligaledaren Pontus Engblom  – som innan matchen nätat i varje omgång – fick matchens nästa möjlighet men skickade bollen någon meter utanför VSK-målet. Grönvitt hade under halvlekens andra hälft svårt att skapa kvalificerade målchanser. Ett volleyskott från långt håll av Kevin Custovic var gästernas hetaste möjlighet och lagen gick till pausvila med 2–1 på resultattavlan.

Upptakten av den andra halvleken var jämn, men det var hemmalaget som skulle göra även nästa påse. En långboll längs Sundsvalls vänsterkant skapade stora ytor för vänsterspringaren Dennis Olsson. Olsson tog sig ohotad in i straffområdet och hittade med ett lågt inspel en omarkerad Oliver Berg som vinklade in 3–1-från nära håll.

Tätt efter målet gjorde Askenbrand ett sällsynt trippelbyte. Karlberg, Span och Custovic lämnade plats åt Tronêt, Safari och Hellgren. Bytena fick ingen vidare effekt då inget av lagen lyckades hitta några heta målchanser under matchens senare del. Samuel Holm och Albin Sporrong äntrade också planen innan slutsignalen ljöd. Tillställningen slutade 3-1 till hemmalaget som därmed befäste sin serieledning. VSK Fotboll föll i och med nederlaget ner till nionde plats i tabellen.

I nästa match tar VSK Fotboll emot Ljungskile SK hemma på Iver Arena. Mathen spelas på söndag 12/6 kl. 17:30 och sänds i vanlig ordning av Dplay.