Publikinformation: Väskor förbjuds på VSK Fotbolls matcher

Förra veckan meddelade Noa (Nationella operativa avdelningen), som är en enhet inom polisen att det tills vidare råder förbud mot att ta med sig väskor på bland annat fotbollsmatcher i Allsvenskan och Superettan.

Jerry Nilsson som är VSK Fotbolls säkerhetsansvarige hjälper oss att reda ut begreppen.

Vad är bakgrunden till beslutet?

– Beslutet kommer som sagt från polisen och gäller nationellt. Det man anger som orsak är det ökade terrorhotet och att man gått från nivå 3 till 4 på sin hotbildsskala.

– Väskförbud är en av de åtgärder man vidtagit för att minska risken för terrorangrepp.

Hur påverkas VSK Fotbolls arrangemang av det här beslutet om väskförbud?

– Polisens beslut gäller tills vidare och första gången som det påverkar oss är helgens match mot Östersunds FK på Hitachi Energy Arena.

– Ett väskförbud innebär ett totalt förbud mot att ta med sig någon form av väska in på arenan. Förbudet gäller vanliga väskor, handväskor, plastkassar, ja, alla former en ”väska” kan ta sig.

– Det medges två undantag från regeln och det är skötväskor som innehåller saker som behövs för att sköta om mindre barn samt ”medicinska” väskor som då ska innehålla medicinska produkter som oundgängligen måste medföras på arrangemanget.

– Väskor som får medföras kommer dock att bli föremål för visitation innan entré medges.

Hur länge kommer det att se ut så här?

– Det vet nog ingen, men det är svårt att tro att det blir några ändringar innan den generella hotnivån sänks av polisen.

Så vi kan få se det här fortsätta nästa år i Allsvenskan?

– Det är fullt möjligt, men det får vi se längre fram.

Något annat som publiken på lördag behöver veta?

– Precis som vanligt kommer all ståplatspublik att bli föremål för visitation och för sittplatspubliken sker selektiv visitation.

– Visitationerna kommer att vara noggranna och för att minska risken för köer kommer arenan att öppnas 30 minuter tidigare än normalt. Portarna slås upp kl 13.30.

– Min uppmaning till publiken är att komma i god tid så att det inte blir onödigt långa köer. Jag hoppas alla kan visa tålamod och acceptans för de här åtgärderna som vi är skyldiga att verkställa för att få genomföra arrangemanget.

Om ni har några funderingar runt säkerhetsåtgärderna på helgens match kontaktar ni kansli@vskfotboll.nu med era frågor.