Profilens hyllning till VSK Fotbolls damlag – och drömmen om publikrekord i seriefinalen: ”Alla borde sluta upp”

VSK Fotboll har tidig seriefinal på Iver Arena på lördag. Här är drömmen från en av klubbens stora supportrar. ”Jag hoppas på seger och publikrekord”, säger Tommy Persson i en lång intervju.

Tommy Persson började att följa VSK Fotboll på Arosvallen redan 1976 och det stora intresset för klubben håller i sig. Men numera ser han inte bara alla herrmatcher utan är en lika flitig besökare på damlagets matcher – som här på Skogsvallen i Hällbybrunn där Grönvitt vann med 2–0 förra helgen. Foto: Bo-Göran Lundqvist.

VSK Fotboll startade historiska damlaget inför säsongen 2020 och två år i rad har det blivit avancemang i seriesystemet.

Först från division 4 och sedan från division 3.

Och nu väntar alltså tidig seriefinal i division 2.

– Jag är otroligt imponerad över vad tjejerna har presterat på den här korta tiden, säger Tommy Persson med beundran i rösten när klubbmedia får en intervju inför lördagens heta möte med toppkonkurrenten Östervåla IF på Iver Arena i Västerås (kick off 14.00).

Tommy Persson var i Hällbybrunn utanför Eskilstuna förra helgen när Grönvitt till slut malde ned motståndet på naturgräset och vann med 2–0.

Safiya Abdulkadir Abshir inledde målskyttet på Skogsvallen och Louise Johansson säkrade den grönvita segern i slutminuterna.

– Det märks att laget tränar hårt och att spelarna är vältränade eftersom de alltid avslutar matcherna så bra. Det beror säkert mycket också på att stämningen verkar vara så bra i truppen. Alla ger allt för alla och klubbmärket. En spelare som (kaptenen) Thea Nilsson är skadad men finns vid bänken och stöttar och pushar sina lagkamrater. Vilket ledarämne av en spelare som bara är 20 år. 

Är du förvånad över att VSK Fotboll är ett topplag redan första året i tvåan?

– Jag började att följa damlaget vid starten 2020 och har sett den fina utvecklingskurvan. Nu har vi en värdefull bredd i truppen och en bra konkurrenssituation. Om någon är sjuk eller skadad – som Thea Nilsson senast – kommer andra in och levererar, säger Tommy Persson.

Även tre av spelarna i VSK Fotbolls talangfulla och delvis landslagsmeriterade F07-lag har fått förtroendet i representationslaget.

Tilda Hellén, Freja Magnusson och Sally Messing har kommit in och visat klass.

– Det är otroligt vilken återväxt som finns i klubben.

Tommy Persson och kompisen Håkan Peterson har bara missat en enda bortamatch i serien och var bland annat på Lärkan i Sala dit Östervåla IF hade tvingats att flytta matchen i april.

Upplandslaget vann med 3–0 då – efter tre mål av skyttedrottningen Pernilla Andersson.

– Jag blev väldigt imponerad av Pernilla Andersson. En otroligt duktig spelare och avslutare. Vi måste få stopp på henne på lördag. Men jag är säker på att (tränaren) Lisa Hellenberg och de andra har en plan för det, säger Tommy Persson.

Grönvitt kontrar med bland annat omskrivna Elin Antonsson som så här långt bokförts för 17 mål i division 2.

– Det går inte att blunda för Elin Antonssons betydelse. Hon är otroligt snabb, skapar mycket och vräker in mål. Man får väl gå tillbaka till Thomas Andersson (1996) för att hitta en lika vass striker i VSK Fotboll. Men jag är minst lika imponerad av högersidan. Hanna Helg och ”Lollo” Johansson är otroligt duktiga och kommer hela tiden fram i attacker. Och vår målvakt Freja Grabmüller är en stor tillgång. Men som helhet är det ändå VSK:s bredd som imponerar mest.

Grönvitt hade en dipp med förluster borta mot Östervåla och Enköpings SK på Enavallens då träskliknande plan.

Sedan dess har laget radat upp segrar. 

– Jag tycker att tjejerna är någon eller några klasser bättre i dag och därför tror jag att det kan räcka hela vägen, säger Tommy Persson.

Hur går det mot Östervåla på Iver Arena?

– Det är en tidig seriefinal så det blir en rysare och en jättetuff match. Jag hoppas och måste tro på seger för då har vi saken i egna händer inför mötet med Bele Barkarby i Järfälla nästa helg.

VSK Fotbolls damlag har som mest haft knappt 300 besökare på Iver Arena. Hur många kan det bli på lördag?

– Alla som har ett VSK-hjärta borde sluta upp nu när vi har chansen att avancera i seriesystemet för tredje året i rad. Det här är ett jättetillfälle att stötta det här ambitiösa och duktiga gänget med att vara på plats. Herrmatcher har funnits sedan bildandet 1904 och det borde bli naturligt för alla att också på gå dammatcherna. Varje anständig förening ska ha ett damlag och jag är glad över att VSK Fotboll till slut startade ett, säger Tommy Persson med eftertryck.

Tommy Persson är född i Arvika och bodde första åren i Karlstad men familjen flyttade lagom till skolstarten till Västerås och Bäckby där för övrigt damlagets sportsligt ansvarige och jämnårige Niclas Slagstedt gick i parallellklassen.

53-åringen började då att spela fotboll i Grönvitt och såg sin första match på Arosvallen 1976.

– Pappa tog med mig så jag har följt VSK Fotboll i 46 år på Arosvallen och Iver Arena och förstås på en hel del bortamatcher. Jag har också gått på VSK Bandy då och då men numera är jag bara på VSK Fotbolls herr- och damlag.

Hur ser du på VSK Fotbolls spännande höst i Superettan?

– Herrlaget har varit bra i många matcher men åkt på många jobbiga och onödiga poängtapp. Som de senaste matcherna mot Öster och Brommapojkarna där vi skulle ha haft betydligt fler poäng. Vi är tillräckligt bra för att lyfta i tabellen. Det är egentligen bara Halmstad som sticker ut i Superettan. Det finns massor av kvalitet hos oss. Vi har en ledande målskytt (Viktor Granath) och Martin Gambos ser ut att vara ett jättestarkt nyförvärv. Hans passningsspel ligger på en högre nivå. Hoppas att Michal Pawlik är redo att leverera nu när han börjar att komma in i matchtempo. Det viktigaste är att vi klarar oss kvar och slipper kvala. Det skulle vara oerhört påfrestande med ett kval, säger Tommy Persson som till vardags jobbar på Riksbanken och pendlar från Västerås till kontoret på Brunkebergs torg Stockholm tre-fyra dagar i veckan.