Premiärträningen i ord och bild

För en vecka sedan gick våra dam- och herrlag ut på Iver Arenas gröna matta i samlad tropp. Det var dags för träningspremiär och officiell start på fotbollssäsongen 2023. Idag återvänder vi till söndagen den 8/1 och berättar om den i ord och bild.

VSK Fotboll har sedan några år bjudit in alla Grönvita till att vara med på årets första träning. Evenemanget har startat i liten skala men klubben avser att sakta men säkert göra det större och attrahera fler av klubbens anhängare.

Till årets träningsstart bestämde sig klubben tidigt för att försöka utveckla förra årets evenemang som gick av stapeln på kvällen en veckodag. Nytt för i år var att starten lades på en helg så att så många som möjligt skulle kunna komma. I grunden är träningsstarten ut god ursäkt för alla VSK:are att samlas en stund och njuta av gemenskapen samtidigt som man får chansen att spana in nya spelare och känna ”vibbarna” av det som komma skall.

För att locka fler till premiären på säsongen hade klubben utökat de aktiviteter som fanns kring själva träningen. I år kunde besökarna köpa saker ur kiosken och det fanns godisregn och autografskrivning för barnen och inte minst, möjligheten att finta ned våra målvakter i ett hörn och rulla in bollen i det andra i vårt straffsparksevent.

Klubben hade också beslutat att bjuda in till informationsmöte efter träningen för alla Grönvita på plats. Det visade sig vara ett lyckodrag att koppla ihop träning och möte – VIP-loungen var helt sprängfylld med människor och de flesta tvingades stå under hela mötet.

Detta var synen som mötte lagen när de gjorde entré på Iver Arenas evigt gröna matta exakt kl 13.00 8/1 2023.

Inmarschtid för lagen var bestämd till kl 13.00. Ni kanske tänker att det var en ungefärlig tid, träningar börjar sällan exakt på sekunden. Det är dock att gravt underskatta den planering och detaljstyrning som alla bakom kulisserna ägnat sig åt dagarna upp till träningen. Klubben tog inmarschen på största allvar och allt var planerat ned till sekundnivån. Spelarna fick ställa upp som inför match i spelargången och inmarschlåten var synkad att sluta några sekunder före kl 13.00, så att spelarna skulle kliva ut exakt kl 13.00 på planen.

Från ståplats hyllade supportrarna Simon – en nyligen bortgången trogen supporter.

Förutom pyroteknik möttes spelarna av sköna grönvita sånger från ståplats där många supportrar samlats. Det var bestämt att inmarschen som normalt sker en bit in i inmarschlåten vid match, idag skulle ske i tystnad för att visa respekt för Simon, en trogen supporter som nyligen gått bort.

Lagen gick på led mot ståplats och ställde upp på linje framför klubbens supportrar. Lagkaptenerna i dam- och herrlaget gick gemensamt fram till räcket vid ståplats och knöt en halsduk runt räcket. Det var ett sätt att visa respekt för Simon och för att visa att vi alla är tillsammans i den Grönvita familjen, i glädje såväl som i sorg.

Lagen genomför gemensam uppvärmning under leding av en fystränare.
Herrlagets Pedro Ribeiro som nyligen förlängt med klubben hade en lättare skada och deltog bara i delar av träningen.

För herrlaget har den uttalade målsättningen efter föregående säsong varit att förlänga kontrakten med flera av nyckelspelarna. En av dem var Pedro Ribeiro. Han var på plats på träningen men en lättare skada satte stopp för deltagande i alla övningarna. Huvudtränare Kalle Karlsson har hyllat Pedro och förklarat hur viktig han är för lagets spel. Om det är någon som tvivlar på att så är fallet rekommenderas att titta tillbaka på höjdpunkterna från sista matchen mot AFC Eskilstuna. Det är Pedro som gör två offensiva brytningar som leder fram till två mål i matchen, som slutade just 2-0.

Huvudtränare Lisa Hellenberg blir intervjuad av klubbmedia på planen under träningen.

Klubben hade som nämnts förberett sig väl inför träningsstarten. Det genomfördes ett stort antal intervjuer från inneplan med tränare, spelare och styrelserepresentanter. Damlagets huvudtränare Lisa Hellenberg var som alltid positiv och såg bara möjligheter med årets säsong. Målet är som alltid att vinna serien och ta steget upp i Div 1.

Två utländska spelare som har VSK som klubbadress, Martin Gamboš och Frédéric Nsabiyumva

I herrlaget spelar två utländska spelare, Martin Gamboš och Frédéric Nsabiyumva. ”Freddy” har ett år kvar på sitt kontrakt och Martin har ett nysignerat tvåårskontrakt med klubben. Båda återvände till Sverige på lördagen innan träningsstart och blev upplockade på olika flygplatser för transport till Västerås. Båda är glada att vara tillbaka och Freddy har med sig sin familj med två små barn till Sverige denna gång. Martin uttryckte att han varit hemma i Slovakien alldeles för länge och längtat tillbaka för att få komma igång med fotbollen igen.

Damlaget får instruktioner från tränaren.

Söndagen den 8/1 var dagen för officiell träningsstart för representationslagen. För herrlaget var det också första träningen, men inte för damerna. De hade tränat hela första veckan på det nya året så träningspremiären var ingen premiär för deras del. Det säger något om ambitionsnivån hos tränare och spelare. Varför vänta när det finns tid och möjlighet att träna innan man officiellt sätter igång säsongen.

Simon Gefvert ser ut att fundera över något. Ett av hans smeknamn är ”filosofen” så hans ansiktsuttryck kanske inte är så konstigt trots allt.

En av de spelare som valt att förlänga med klubben är Simon Gefvert. På bilden tycks något bekymra honom. Vi har ingen aning om vilka tankar som far igenom Simons huvud men vi ska fråga vid tillfälle.

Man får ha kul på träningen också – i alla fall när det är premiärträning.

Det är mycket som står på spel för lagen inför kommande säsong. Enligt lagd planering ska damlaget avancera i år till Div 1. Herrlaget har som ambition att komma högre upp i tabellen och utmana mot toppen. För att lyckas måste man så klart ta träningarna på stort allvar. Detta sagt, så måste det också finnas utrymme för lite skoj på planen. Här ser vi Emrica Randberg ge backkollegan Evelina Sjöstrand en ”kram” under träningen.

En ”snackis” i herrlaget under träningen var vem som blir skadad på årets första träning som Viktor Granath blev förra året. Det som blir skadad kommer bli utsedd till årets spelare i Superettan när säsongen summeras, enligt gällande logik. Nu blev ingen i herrlaget skadad under träningen så titeln kommer gå till en spelare i någon annan klubb.

Autografskrivning i regn – en färdighet som Max Larsson fick öva på under premiärträningen – vi hoppas han fick till det.

En av aktiviteterna som klubben erbjöd var autografskrivning för våra yngre supportrar. Förutsättningarna var inte det bästa då regnet tilltog under träningen. Men skam den som ger sig – autografer blev det och det kommer många tillfällen under säsongen att bygga på sitt autografkartotek.

Hårdskjutande mittfältaren Daniel Ask ger instruktioner till de yngre straffsparksskyttarna

Det är ingen överdrift att säga att dagens mest populära aktivitet var möjligheten att få slå straffsparkar på våra ringrostiga och nedkylda målvakter. När påannonseringen skedde i högtalarna rusade dussintals barn in på planen för att mäta sina krafter med målvakterna. Det var så många som ville finta våra målvakter att det fick införas en åldersbegränsning för vilka som skulle få möjligheten. Det blev många straffsparkar slagna denna eftermiddag och de flesta gick i mål utan chans för målvakterna att rädda. Daniel Svensson konstaterade att han aldrig släppt in så många straffar och att det var väldigt kul att få göra det.

Efter träningen samlades många Grönvita i VIP-loungen för att delta i det informationsmöte som styrelsen bjudit in till. Det bjöds på olika presentationer och diverse nyheter av olika slag. En av nyheterna som presenterades var att byggstart för den ”hylla” som kommer att uppföras på sittplatsläktarens D-sektion nu är nära förestående. Det kommer vara en plats där mat och dryck kan serveras till sittande gäster som samtidigt med matintag kan avnjuta Grönvita fotbollsviktorior på planen.

Det informerades vidare om klubbens marknadsarbete där klubbens nya marknadsansvarige Matilde Pertuz Juliusson fick presentera sig och berätta vidare om hur hennes arbete ser ut framåt.

Båda lagens lagkaptener var inbjudna för en frågestund och herrlagets lagkapten Simon Johansson var först ut och berättade att han var trött på bottenstrider och att förhoppningen fanns om en mer framskjuten placering i årets serie. Det som kan borga för det är den stora kontinuitet i truppen som finns mellan säsongerna som Simon menar är nyckeln till framgång.

Damlagets kapten Thea Nilsson berättade att damlaget går för serieseger och att man lärt sig mycket från förra årets ”nära miss”. Laget har fått in ett flertal yngre spelare med erfarenhet av nivån och som Thea menar kommer in med mycket energi som kan få laget att växa.

Magnus Breitholtz, vice ordförande i föreningen, höll i mötet och berättade lite om styrelsens arbete. Han lyfte fram behovet av att klubben får fler som hjälper till med klubbens olika angelägenheter och hur klubben har gjort för att tackla den utmaningen.

Mötet avslutades med allmän frågestund där styrelsen fick många värdefulla tips och synpunkter från deltagarna.

Sammanfattningsvis var årets träningsstart ett lyckat event som gav mersmak för många av de närvarande. Vi ser redan fram mot nästa års träningspremiär.

Vi passar på att tacka ALLA som bidrog till att årets premiärträning blev det lyckade event det blev!


För dig som känner att du vill hjälpa klubben på något sätt och som kan avsätta lite tid när det behövs finns nu möjligheten att anmäla sig till VSK Fotbolls Stöd- och Fixarklubb på Facebook. Det är en grupp där Grönvita själar samlas som vill hjälpa till. Där kommer klubben att annonsera diverse hjälpbehov. Du anmäler dig här.