Nya biljettstrategier i klubben – komplext – ”Vi måste tänka framåt”

Under fredagen fick ett stort antal tidigare besökare på VSK Fotbolls herrmatcher under säsongen ett mejl med ett exklusivt erbjudande att förköpa biljetter till hemmamatchen mot Gais den 29/10, innan den allmänna biljettbokningen släppts upp.
– Som klubb måste vi ta höjd för en situation nu och i framtiden där arenan blir fullsatt och vi behöver hitta sätt att säkerställa att så många Västeråsare som möjligt får chansen att boka biljetter till våra hemmamatcher, säger klubbchef Patrik Lundstedt.

När klubben går mot fullsatt arena krävs nya biljettstrategier.

Det var över 5 000 personer boendes i Västmanland med omnejd och i Stockholmstrakten, alla tidigare besökare på Hitachi Energy Arena under säsongen som fick mejlet.

– Som klubb vill vi premiera lojalitet, att vi ser dem som faktiskt går på våra matcher och har dem i tankarna när vi funderar runt hur biljetter ska säljas.

Patrik fortsätter:

– En annan sak som kommer vara viktig för oss om vi spelar i Allsvenskan är att få Västeråsare att boka sina fotbollsbiljetter tidigt. Gårdagen var ett test för att se hur många som faktiskt öppnar våra mejl och agerar på informationen. Nu har vi ett svar på den frågan och vi kommer att göra fler tester och utvärdera, så vi lär oss hur vi ska agera.

Hur kommer biljettförsäljning att förändras om vi spelar i Allsvenskan?

– Det är för tidigt att svara på men vi jobbar som sagt redan med den typen av frågor. Det vi vet från andra klubbar är att det är en komplex process hur man säkerställer att så många som möjligt i Västerås kan erbjudas att boka sin biljett innan de köps upp av motståndarlagens supportrar som verkligen är på hugget att få tag i biljetter.

– Jag kan dock redan nu säga att lojalitet (gått på matcher tidigare) och viljan att köpa sin biljett tidigt är ledstjärnor som klubben kommer jobba efter, om vi spelar i Allsvenskan nästa säsong.

Inför Gais-matchen har klubben fått hundratals förfrågningar när biljetterna släpps.

– Det har varit ett helt galet tryck med biljettförfrågningar och vi räknar helt klart med att det blir fullsatt den 29:e. Men som alla har märkt har vi inte öppnat upp biljettförsäljningen där vem som helst kan boka – vi har haft säkerhetsfrågor att reda ut och så har vi jobbat fram en strategi för hur försäljningen ska gå till.

Du säger att det nog blir fullsatt – hur ska klubben lösa att barn- och ungdomar bara kan boka gratisbiljetter på matchdagen?

– Under arenans historia har det aldrig hänt att det varit fullsatt när matchdagen börjar. Faktum är att arenan bara varit slutsåld en gång (Gratismatchen mot IK Brage i september). Detta sagt, jag kan inte garantera att det kommer att finnas gratis barn- och ungdomsbiljetter på matchdagens morgon. Mitt råd är att noga följa klubbens uppdateringar runt biljettläget och ser man att det börjar ta slut på den sektion man vill vara på – då är rådet att förboka biljetten – det kostar 25 kronor.

När släpps biljetterna till alla?

– I början av nästa vecka