Ny sportchef i VSK Fotboll: Akademichef Herman Ottosson får utökade arbetsuppgifter

I den organisationsförändring styrelsen i VSK Fotboll beslutat om sker ett antal förändringar i hur VSK ska jobba i framtiden. En är att akademichef Herman Ottosson får utökat arbetsuppdrag där han också blir sportchef i klubben med ansvar för spelar- och ledarrekrytering (damlaget undantaget).  

Vi tog ett snack med Herman om det utökade uppdraget.

Hej Herman – nu är det klart att du också blir sportchef i VSK Fotboll (damlaget undantaget) – hur är det tänkt att du ska jobba?

– Precis som man kan förvänta sig innebär sportchefsjobbet att jag ansvarar för klubbens spelar- och ledarrekrytering. Naturligtvis sker det arbetet i nära samarbete med det nya tränarteamet som också kliver på sina arbeten från och med idag.

Du är samtidigt akademichef, ser du några fördelar med att ha en delad tjänst?

– Det gör jag verkligen. Med mina dubbla roller får jag en väldigt tydlig helhetsbild av alla spelar- och ledarrekryteringar från P16 upp till herrlaget. Vi har använder begreppet ”den grönvita tråden”. Vi vill få in en tydlig tråd i hur vi rekryterar, utvecklar spelare och ser till att slussa in dem i elitfotbollen.

– Det kommer bli mycket lättare för mig att titta på alla lagens behov och utifrån det lägga ett stort pussel som förhoppningsvis gör arbetet effektivare och ökar vår förmåga för att få fram spelare till A-laget från våra egna led.

– Den grönvita tråden innebär också att när spelare tar steget från akademin till A-laget vet de hur truppen tränar och spelar, eftersom vi samordnar verksamheterna i stor utsträckning.

Förutom att rekrytera spelare och ledare, hur ser din roll runt A-laget ut?

– Jag kommer att jobba nära det nya tränarteamet och stötta dem i deras arbete. Arbetet med A-laget och akademin bli mer integrerat och vi skapar kortare vägar till beslut och implementering av nya saker, oavsett om det gäller organisation eller det rent sportsliga.

– Rent konkret kommer jag nu inledningsvis vara med och stötta tränarteamet med nya rutiner runt träningar, hur vi utvecklar vårt arbete med matchanalys och uppföljningar av sportsliga frågor och prestationer.

Hur kommer du att jobba vidare som akademichef?

– Jag kommer att jobba på som vanligt som akademichef. Jag kommer ägna förmiddagarna åt herrarnas A-lag och eftermiddagarna åt akademichefsjobbet. Men som jag sa, poängen med att ha två roller här är för att öka integrationen mellan verksamheterna så att vi blir effektivare.

Hur känns det för dig med ditt nya uppdrag?

– Det känns väldigt inspirerande och det ska bli jättekul att få fortsätta det arbete som påbörjats av oss i akademin och se till att verksamheterna kommer närmare varandra. Den organisationsförändring som nu sker är något som jag verkligen tror klubben kommer ha stor nytta av i framtiden.