Motståndarkollen: ”Vi åker till Västerås för att lossa tyglarna rejält”

Thomas Gabrielsson får beröm av IK Frejs tränare Lukas Syberyjski för VSK:s tydliga spelidé och för att laget är svårslaget. Själv är han tydlig inför dagens möte.
– Vi åker till Västerås för att lossa tyglarna rejält – vi har en obändig ambition att vinna matchen.

Täbylaget IK Frej parkerar inför omgången på elfte plats, en poäng före VSK, och har stundtals bjudit på frejdig anfallsfotboll under våren. 

Det är ett till stora delar nytt lag som Lukas Syberyjski och Stefan Olsson fick att jobba med när de lämnade Hammarbys U19-lag för en ny tränarresa tillsammans. 

Att duon landade i Täby är ett resultat av ett fördjupat samarbete Hammarby och Frej emellan, där Hammarby i praktiken tar ut två seniortrupper inför säsongen. Hammarby kan via farmaravtal kontinuerligt låna ut egna unga spelare, andra värvade lokala spelare som behöver ”börja om” i ny klubb  – samt utlandsscoutade spelare som för tillfället inte går in i Hammarby.

I dagens match mot VSK spekuleras det till exempel i att anfallaren Leo Bengtsson gör Hammarbys VSK-bekanting Marcus Degerlund sällskap i laguppställningen (Bengtsson lånades in mot Varberg). Det återstår att se. 

Börjar gruppen börjar sätta sig, tycker du?
– Ja, det får man säga. Det finns nog inget som förenar en grupp så mycket som ett gemensamt mål. Killarna delar ambitionen att bli bättre på fotboll och har förstått att om de ska lyckas med det så är de beroende av varandra, att pressa varandra till det yttersta på träningarna. Vi har teambuilding varje träning och varje match, säger Lukas Syberyjski och fortsätter:– Vi ska bli så bra som vi kan och hela tiden bli bättre. Det handlar om att optimera parametrarna som definierar vårt spelsätt. Det ska vara enkelt att se en utveckling i det vi vill bli bra på och vi hoppas att den vägen ska ge oss så många poäng som möjligt.

Du anslöt från Hammarbys U19-akademi, vad är skillnaden i att träna ett seniorlag?
 – De är fler runtomkring som bryr sig. Det sätter press på mig och på oss som grupp. De som följer laget bryr sig mer och längre om klubben och lagets väl och ve. En ungdomsmatch lever en kvart efteråt och akademifotbollen är mer individuellt inriktad, alla är sig själv närmare och man fått arbeta hårt för balansen mellan jag och lag. Seniorspelare är mer balanserade och tar till sig direktiv om roller och uppgifter mycket enklare om man klarar av att vara tydlig med syftet. 

Vad är du mest nöjd med hittills?
– Hastigheten vi har när vi går på genombrott och hastigheten i vårt presspel. Det vill vi fortsätta att utveckla. 

Och vad behöver bli bättre?
– Vi vill bli ännu vassare i återerövring, och vissa detaljer i vårt offensiva spel. Det jobbar vi på att förbättra i veckorna mäter under matcherna. 

Sommarfönstret öppnas i juli. Kommer Frej handla eller arbetar ni vidare med samma grupp?
– Just nu är det fullt i omklädningsrummet och tomt i skattkistan som jag ser det. Men om spelare försvinner ut så finns det plats för spelare in.

Vad tror du om matchbilden mot VSK?
– VSK är ett lag som är väldigt svårt att slå, en häftig egenskap för ett fotbollslag. Thomas (Gabrielsson) har gjort ett väldigt bra jobb. Laget är tydligt i vad de vill göra offensivt och defensivt, det är ett skickligt omställningslag med ett direkt anfallsspel. Men just det gör också att det kan uppstå hål som öppnar för omställningar för motståndarna. 

Vad blir avgörande för matchen, som du ser det?
– Många parametrar avgör alltid, men det blir nog avgörande att lyckas vara det lag som är mest explosivt i omställningarna. Vi får se hur pass öppen matchbilden blir, men vi kommer att bidra till att öppna upp den. Vi åker till Västerås för att lossa tyglarna rejält – jag skulle säga att vi har en obändig ambition om att vinna matchen. 

Till sist: Hur är skadeläget hos er?
– Vi har det gott ställt med en stryktålig trupp. Alla är tillgängliga förutom Zé Vitor som är skadad sedan tidigare.

Matchen
VSK Fotboll – IK Frej
Avspark 16:00, Solid Park Arena
Köp din biljett till matchen här