Motståndarkollen: Umeå FC

Senast lagen möttes i omgång 13 vann Grönvitt med 2-0 hemma på Iver Arena
Foto: Åke Hedvall

I säsongens sista bortamatch ställs VSK Fotboll mot Umeå FC ­­­- som måste ta poäng för att inte degraderas till Division 1 Norra.

Umeå FC parkerar på 15:e och näst sista plats i Superettan, med två omgångar kvar att spela. Avståndet till Dalkurd på platsen ovan – som innebär kval – är fyra poäng. Det innebär att Västerbottningarna måste plocka poäng mot Grönvitt om de vill ha möjlighet att lira sin fotboll i Superettan även kommande säsong. Troligtvis räcker heller inte ett oavgjort resultat för Umeå, då de har betydligt sämre målskillnad än Dalkurd och således måste sluta på en högra poäng än Uppsalalaget.

Umeå FC har plockat 25 poäng under säsongen, tio färre än Sportklubben på plats åtta. På hemmaplan är Umeå sämst i serien. Hemma på Umeå Energi Arena har de plockat 14 pinnar på 14 matcher genom tre segrar, fem oavgjorda och sex förluster. Trots det svaga facit har Umeå vunnit sina två senaste fajter på hemmaplan. Och dessutom inte släppt in någon mål i de två matcherna. Segrarna har kommit mot GIF Sundsvall (1-0) och GAIS (3-0).

I den senaste omgången åkte Umeå på en riktig stjärnsmäll när man gästade Borås Arena. Hemmalaget Norrby IF, som också dem är inblandade i streckstriden, vann med hela 6-0. Nederlaget var faktiskt Umeås andra 6-0-förlust under säsongen. I september vann den dåvarande serieledaren Degefors med samma tennissiffror när man gästade Umeå Energi Arena.

I den senaste matchen mellan VSK Fotboll och Umeå FC segrade Grönvitt med 2­­-0. VSK:s mål gjordes av Filip Tronét och Emil Skogh. Den senaste gången laget möttes i Umeå vann hemmalaget med samma siffror. Då spelades matchen i Division 1 Norra och målen gjordes av Simon Mårtensson och Isaac Freitas da Silva, som båda lämnat klubben. Bästa målskyttar för Umeå denna säsong är Mikael Wikström och Bajram Ajeti, på fyra påsar vardera.

Inbördes möten:
2020: VSK Fotboll – Umeå FC 2-0 ( Superettan)
2018: VSK Fotboll – Umeå FC 3-1 (Division 1 Norra)
2018: Umeå FC – VSK Fotboll 2-0 (Division 1 Norra)
2017: Umeå FC – VSK Fotboll 2-1 (Division 1 Norra)
2017: VSK Fotboll – Umeå FC 1-1 (Division 1 Norra)

Umeås senaste 5 matcher:
Norrby IF – Umeå FC 6-0 (Superettan)
Umeå FC – GIF Sundsvall 1-0 (Superettan)
Ljungskile SK – Umeå FC 0-0 (Superettan)
Umeå FC – GAIS 3-0 (Superettan)
Östers IF – Umeå FC 2-0 (Superettan)

Inför matchen:
Vad: Umeå FC – VSK Fotboll (Superettan)
När: Lördag 28/11 kl. 15:00
Var: Umeå Energi Arena

Matchen sänds av Dplay. Har du inte tillgång till Dplay kan du se matchen hos O´Learys och Allstar.

Du kan även följa liverapportering från matchen på vårt Twitterkonto eller i vår app ”VSK Live”.