Motståndarkollen: ”Simon Johansson ser väldigt bra ut”


Klebér Saarenpää.

I hemmapremiären ställs VSK mot ett stabilt Brage som besegrade Frej i premiäromgången. Brages tränare Klebér Saarenpää ser fram mot en match med härlig inramning – och håller lite extra koll på VSK:s Simon Johansson.

IK Brage vann sin hemmapremiär mot IK Frej med 2-0 (0-0), efter två straffmål (Anton Lundin, Jonathan Morsay) som tillkom efter att bortalagets Jon Birkfeldt blev utvisad i den andra halvleken. Matchrapporterna berättar om ett disciplinerat, kompakt och effektivt Brage, något huvudtränaren Kléber Saarenpää håller med om.

– Ja, vi hade längtat väldigt länge efter premiären och vi spelade bra. Jag är nöjd med att vi är disciplinerade och inte tillät oss att tappa konceptet någon gång under matchen.

För två år sedan gjorde Brage och VSK upp om topplaceringarna i norrettan. Då vann Brage båda mötena lagen emellan och gick upp i Superettan. Efter en imponerande fjolårssäsong slutade Borlängelaget på en fin sjätteplats – och har i år en nästintill intakt spelartrupp. Många menar därför att Brage blir att räkna med i toppen av tabellen.

Vilken målsättning har ni i år?

– Vi gjorde en bra säsong ifjol och vi ska fortsätta etablera oss i svensk elitfotboll. Vi har ingen uttalad placering som målsättning – målbilden är att hela tiden se att vi gör saker bättre på planen. Det tar säkert några omgångar innan serien hinner sätta sig. Sen kommer vi antagligen se tre, fyra lag som etableras i bottenskiktet av serien medan det blir väldigt jämnt mellan resterande lag, säger Klebér Saarenpää.   


Klebér Saarenpää.

Hur ser du på matchen mot VSK?

– Det blir en härlig andramatch med en förhoppningsvis väldigt bra inramning där vi möter ett VSK med stora ambitioner och en bra start i ryggen, säger Saarenpää och fortsätter:

– VSK är en nykomling som ju såklart vill säkra kontraktet och utvecklas på längre sikt. Laget vann division ett på ett övertygande sätt och har gjort en resultatmässigt väldigt bra försäsong och vann premiären, man får anta att det är ett lag med ett stort självförtroende.

Finns det något i VSK:s spel eller några enskilda spelare du har studerat lite extra? 

– Vi har stenkoll på alla våra motståndare och speciellt VSK:s sätt att spela så här inför match. VSK har sina styrkor men det finns också vissa saker som vi vill utnyttja lite extra med vårt eget spel idag.

– En spelare som Simon Johansson gjorde en bra säsong ifjol och har sett väldigt pigg och bra ut under försäsongen och i premiären. Han är en viktig offensiv kugge för VSK.

Till sist, hur är skadeläget i truppen?

– Vi mår bra. Någon överbelastning på nån spelare och Simon Stenberg som har vrickat foten illa och inte kommer till spel. I övrigt har vi en trupp i full vigör.