Motståndarkollen – Halmstads BK

Halmstads BK vann som bekant Superettan 2020 i stor stil och med ett spel som imponerade. Redan i förhandstipsen var man favorit efter sin mycket fina höst 2019 då man gick som en raket i tabellen, efter att ha sladdat i den samma på våren.

VSK-spelarna tackar supportrarna efter bortamatchen mot HBK 2019 som slutade 0-0.

Trots att man blev av med sin skyttekung Rasmus Wiedesheim-Paul till norska Rosenborg i september 2020 påverkades inte spelet eller målfabrikationen speciellt mycket, andra målskyttar inte minst Mikael Boman klev fram istället.

Nu är det inte målskyttet vi kommer minnas HBK för säsongen 2020, utan deras smått otroliga försvarsspel. På seriens 30 matcher släppte man bara in 18 mål, vilket är 0.6 mål per match.

Tre av dessa mål stod VSK för vilket är klart över snittet, trots våra två uddamålsförluster mot HBK 2020.

Att HBK stod som värdiga vinnare av Superettan 2020 är det nog få som inte skriver under på.

Nu ska man spela i Allsvenskan och man tänker göra det med en relativt intakt spelartrupp. Man har inte förstärkt truppen med några kända namn med allsvenska meriter.

Man har dock tagit in den tyskfödde försvararen Phil Ofuso-Ayeh med en landskamp för Ghana på meritlistan. Han provspelade för klubben och man var tydligen nöjda med vad man såg.

På den offensiva sidan har man förstärkt med Amir Al-Ammari som närmast kommer från Jönköping Södra där han under sina tre år utvecklats till en mycket målfarlig mittfältare med 9 gjorda mål under 2020. HBK får vara nöjda med den värvningen då Amir var ett jagat villebråd bland de allsvenska klubbarna.

Vi ska heller inte glömma att man i oktober 2020 tog in VSK-bekantingen Simon Lundevall för att förstärka upp efter RWP, som blivit Rasmus Wiedesheim-Pauls smeknamn.

HBKs fina försvarsspel 2020 kan inte bara förklaras av backlinjens prestationer med den evigt unge Andreas Johansson (38 år) i spetsen. Lagets mittfältsspel måste också lyftas fram här.

Klubben har sina namnkunniga och erfarna mittfältare med Dusan Djuric och Joel Allansson i spetsen. Förra årets framgångar defensivt såväl som offensivt måste dock också tillskrivas de lite mindre namnkunniga unga spelarna Samuel Kroon och Emil Tot Wikström. Samuel med sitt offensiva mittfältsspel låg i mångt och mycket bakom att Umeå FC lyckades ta sig upp i Superettan säsongen 2019. Förra året återfanns han i HBK där han tog nästa steg i sin utveckling. Han stod för nio mål av klubbens målskörd 2020.

Emil Tot Wikström är en egen produkt och bara 21 år gammal. Även han är en hårt arbetande mittfältare med offensiva kvalitéer och stod också för nio gjorda mål 2020.

Förra helgens cupmotståndare var GAIS och HBK förlorade oväntat hemmamatchen med 2-0. Enligt rapporterna var det en match fylld av målchanser åt båda håll och som mycket väl kunnat bjudit på ett antal fler gjorda mål. GAIS var det lag som tog vara på några av sina chanser, vilket HBK inte lyckades göra.

I HBK saknade man Samuel Kroon som lämnade ett sent återbud. Huruvida han är med mot VSK är oklart i skrivande stund. Även Phil Ofuso-Ayeh var utanför matchtruppen då hans papper från migrationsverket inte var klara.

Inför lördagens match får VSK som vanligt se upp med lagmaskinen HBK som mal på och ser till att producera farliga lägen. Mikael Boman var som vanligt aktiv i matchen mot GAIS och hade ett antal farliga avslut.

Det är uppenbart att HBKs monsterdefensiv ännu inte sitter till punkt och pricka. GAIS lyckades förutom målen vaska fram flera 100%-iga målchanser som borde inneburit mål.

Slutsatsen blir att årets HBK i allt väsentligt är en rak fortsättning på fjolårssäsongens spelidé och de spelare som var framträdande då kommer vara de samma som när VSK mötte dem i serien förra året. Den distinkta fördel som VSK har jämfört med bortamatchen i oktober är att morgondagens match spelas på konstgräs, vilket inte är HBKs favoritunderlag.