Motståndarkollen: GIF Sundsvall

Brian Span i fjolårets träningsmatch mot GIF Sundsvall som VSK vann med 2-1.

Under onsdagen beger sig VSK Fotboll till NP3 Arena för att möta serieledande GIF Sundsvall i Superettans femte omgång.

Inför säsongen 2019, när GIF Sundsvall spelade i Allsvenskan och VSK Fotboll skulle göra comeback i Superettan, möttes de båda lagen i en träningsmatch i Sundsvall. Det var första gången lagen möttes på åtta år. Matchen slutade med en 2-1-seger för VSK Fotboll efter mål av Emir Smajic och Calle Svensson.

Det numera ex-allsvenska GIF Sundsvall degraderades till Superettan efter att ha plockat 20 poäng på de 30 omgångarna förra säsongen. De blåklädda levde in i de sista omgångarna, men med tre raka förluster i säsongsavslutningen slutade man tre poäng bakom Kalmar som knep kvalplatsen. Endast målskillnad skiljde Sundsvall och jumbon AFC Eskilstuna, som också avslutade säsongen på 20 pinnar.

Filip Tronét i fjolårets träningsmatch mot GIF Sundsvall som VSK vann med 2-1.

Efter säsongen 2019 lämnade huvudtränare Tony Gustavsson klubben och den tidigare assisterande coachen Henrik Åhnstrand tog över ansvaret. Gustavsson tog över tränarposten när Joel Cedergren lämnade i augusti, men han lyckades inte rädda kvar klubben i Allsvenskan.

Med nye huvudtränare Åhngren vid rodret har Sundsvall inlett Superettan med två segrar och två oavgjorda matcher. Med sina åtta poäng toppar Sundsvall serien på målskillnad framför Växjölaget Öster. De blåklädda kommer från två raka 1-1-matcher efter att ha vunnit de två inledande fighterna. I båda de oavgjorda matcherna har Sundsvall hamnat i underläge men lyckats komma tillbaka och rädda en poäng.

Sundsvalls anfallare Pontus Engblom toppar för tillfället skytteligan i Superettan. Engblom har nätat i alla fyra matcher och har totalt gjort sex mål. Han har därmed gjort alla utom ett av Sundvalls sju mål denna säsong. Engblom – som under 2009 var utlånad från AIK till VSK Fotboll – värvades i vintras in från norska Sandefjord. Forwarden har representerat en rad olika norska klubbar, och även tidigare varit utlånad till Sundsvall, sedan han lämnade AIK 2012.

Inbördes möten:
2019: GIF Sundsvall – VSK Fotboll 1-2 (Vänskapsmatch)
2011: GIF Sundsvall – VSK Fotboll 2-2 (Superettan)
2011: VSK Fotboll – GIF Sundsvall 0-0 (Superettan)
1999: GIF Sundsvall – VSK Fotboll 1-1 (Superettan)
1999: VSK Fotboll – GIF Sundsvall 0-2 (Superettan)

Sundsvalls senaste 5 matcher:
Trelleborgs FF – GIF Sundsvall 1-1 (Superettan)
GIF Sundsvall – Dalkurd FF 1-1 (Superettan)
IK Brage – GIF Sundsvall 1-2 (Superettan)
GIF Sundsvall – Umeå FC 3-1 (Superettan)
GIF Sundsvall – Umeå FC 2-1 (Vänskapsmatch)

Inför matchen:
Detaljer:
Vad: GIF Sundsvall – VSK Fotboll (Superettan)
När: Onsdag 8/7 kl. 19:00
Var: Np3 Arena (Sundsvall)

Matchen sänds av Dplay. Har du inte tillgång till Dplay kan du se matchen hos O´Learys och Allstar.

Du kan även följa liverapportering från matchen på vårat twitterkonto.

Johannes Ollson & Hampus Lundskog