Motståndarkollen Degerfors IF

Att Degerfors står som motståndare till VSK i morgondagens kvartsfinal i Svenska cupen är lite förvånande, dock inte i samma utsträckning som att VSK Fotboll står på den andra sidan. På sin väg till slutspelet har Degerfors vunnit borta mot Elfsborg och Falkenberg samt på hemmaplan mot Ettanlaget Utsikten.

Brian Span på hugget i hemmapremiären 2020 mot Degerfors IF

Många som följt Degerfors under gruppspelet skulle nog säga att vinsten mot Elfsborg närmast var bragdartad. Fram till 60:e minuten var matchen en tämligen trist historia där två lag tog ut varandra och hade svårt att få till målchanser. Då blir ”Degens” nyförvärv från Akropolis IF Nicklas Maripuu utvisad.

Det händer grejer direkt. I matchens 61:a minut gör Degerfors mål med 10 man på planen. Det är matchens lirare Sargon Abraham som med en fin soloprestation gör 1-0. Återstående halvtimme är som alla förstår ett heroiskt försvarsarbete från Degerfors sida. Man vinner till slut med matchens enda strut i sin målkolumn.

Utan att ta ifrån det kämpande laget äran för segern, kändes det som att Elfsborg var uddlösa och hade svårt att få till något framåt. De hade behövt sin gamla superstjärna Viktor Prodell på planen.

Matchen efter mot Falkenbergs FF imponerar mer än matchen i Borås. Nu spelar Degerfors med alla man på planen i nittio minuter och man kör fullständigt över Falkenberg. Man är stora och tunga och mal ned motståndet systematiskt, precis på det sätt vi vant oss att se Degerfors senaste året. Matchen slutar 3-1 och segern är odiskutabel.

Naturligtvis måste segern ställas mot frågan hur bra Falkenberg är just nu? Den frågan är inte så lätt att besvara. Vi vet att FFF åkte ur Allsvenskan i fjol och att de förlorat mot Malmö FFs B-lag samma vecka som vi VSK vann mot A-laget i Malmö. I veckan förlorade Falkenberg mot ÖSK på bortaplan med 3-1.

Degerfors med sin nyvunna allsvenska status slutade tvåa i fjolårets Superetta, fem poäng bakom seriesuveränen Halmstads BK. Man tog sig till Allsvenskan med en bra defensiv (30 mål insläppta) och en fruktad offensiv som levererade 64 mål, mest i Superettan modell 2020.

Inför säsongen har man förstärkt laget med framförallt spelare från Superettan. Vi hittar numera nämnda Nicklas Maripuu från Akropolis i laget. Från Akalla-klubben har också Adhavan Rajamohan anslutit. Från Norrby IF har man plockat in den unge talangfulle offensive mittfältaren Abdelrahman Saidi med 7 mål och 7 assist för Norrby i fjol.

Klubben har också gjort en spetsvärvning, med klubbens mått mätt, när man plockade tillbaka anfallaren Sargon Abraham. Han har spelat i Degerfors tidigare men senaste åren i IFK Göteborg, utan att riktigt slå igenom som målgörare där.

Sedan förra året har man kvar de spelare man vill ha kvar med anfallsstjärnan Victor Edvardsen i spetsen. Victor har ryktats till AIK men tycks bli kvar i klubben tillsvidare.

Spelmässigt kan vi förvänta oss att Degerfors med kraft av hemmaplan kommer ta tag i taktpinnen i morgondagens match och se till att anfalla med hög fart från första stund.

Kan VSK stå emot anstormningen och jämna ut spelet finns alla chanser att man kan komma till omställningslägen och målchanser. VSK har den distinkta fördelen av att matchen spelas på konstgräs som gör spelet snabbare, något som VSK kan utnyttja mot det ibland lite tröga rödvita försvarsspelet.