Motståndarkollen: BK Häcken

Då var det dags att syna VSK Fotbolls semifinalmotståndare lite närmare i sömmarna – BK Häcken från Hisingen i Göteborg är det som står på tur att möta Grönvitt.

Huvudtränare Thomas Askebrand ger instruktioner till manskapet i kvartsfinalen mot Degerfors

Häcken har gått från att vara ett jojo-lag mellan högsta och näst högsta divisionen till att nu vara etablerad i den allsvenska toppen. Skiftet har kommit gradvis från att lyckas slå ut VSK i ett kval till Allsvenskan 1997 där VSK var i Allsvenskan och Häcken ville upp, till att nu på allvar börja hota Malmö FF om seriesegern.

Tack vare sin tredjeplats i fjolårets Allsvenska är man redan klar för europaspel och matchen mot VSK spelar man bara för själva cuptiteln.

Vägen fram till semifinalen har inneburit gruppseger som kom till i gruppspelets kanske enklaste grupp att ta sig vidare ifrån, som allsvenskt lag. Man slog komfortabelt Dalkurd från Div 1 samt Div 2-laget IK Gauthiod. I sista matchen mot Helsingborgs IF var man tvungen att få oavgjort för att helt säkert gå vidare och en seger är att föredra då man nästan alltid får hemmaplansfördel om man går rent i gruppen.

Nu blev den matchen en tämligen sömning tillställning där inget av lagen visade någon större klass. Chanser fanns men inte skärpan i avsluten. Matchen stod 0-0 efter första halvlek. I början av andra gör Häcken 1-0 men Helsingborg lyckas peta in en kvittering i slutet av matchen och det hela slutar oavgjort. Matchen visar väl mest på hur två rätt ointresserade lag spelar av det hela och rättvist delar på poängen.

Större intresse hos Häcken fanns i kvartsfinalen mot Norrköping. Eftersom man ganska onödigt inte orkat vinna mot Helsingborg fick man nu möta Norrköping på bortaplan, inte en helt lätt uppgift.

Häcken hade problem med Norrköpings offensiv och fick slita i försvarsarbetet. I andra ändan av planen firar de gulsvarta anfallarna dock triumfer mot ett skakigt Peking-försvar. Matchen slutar med vinst för Häcken med 3-2 och stundande semifinal mot VSK.

Häckens offensiva kvalitéer är välkända sedan länge och i den här matchen fick vi se fina aktioner av centrala forwarden Alexander Jeremejeff som snyggt och kraftfullt tryckte sig förbi Pekings unga mittback och slog in kvitteringen till 1-1. På högerkanten har vi den pilsnabbe  ivorianske högeryttern Bénin Traore som också stod för ett mål. Han är kvick och oberäknelig och kommer vara ett ständigt hot för VSK.

Från Norge har man plockat in den offensive mittfältaren Tobias Heintz som också gjorde mål i denna match. Hans djupledslöpningar måste VSK hålla koll på.

BK Häcken spelar med en fyrbackslinje som håller hög standard. Detta sagt lyckades Norrköping sätta den under press ett otal gånger i matchen och man hade flera möjligheter att göra fler än de två mål man slog in.

Sammanfattningsvis är BK Häcken ett mycket bra och solitt lag som slutade trea i fjolårets Allsvenska. I år räknar tex Aftonbladets Robert Laul med att man tar hem serien och vinner SM-guld.

Lagets cup-gruppspel var egentligen ingen indikation på hur man står sig mot bra lag som är i form just nu. Det var först i matchen mot Peking som man ställdes på prov och då bevisade man sin anfallsförmåga men också sårbarhet i defensiven.

För att vinna mot VSK räcker det inte med prestationerna man visade i gruppspelet. Snarare måste man upprepa kvartsfinalens spel och man måste vara noggrann med sitt försvarsspel och inte slarva. Häcken kommer att föra spelet och VSK kommer att ställa om snabbt och utnyttja de blottor som ges.

Naturligtvis är BK Häcken solklara favoriter till avancemang i cupen men man måste göra en bra match för att ta sig till final.