Mittfältsmotorn: Stor skillnad mot förra året – vinnande koncept!

VSK Fotbolls herrlag har radat upp en imponerade rad vinster på senare tid. Inte nog med vinsterna, spelet har utvecklats och förbättras ständigt. En som i allra högsta grad är delaktig i hur spelet förs är den offensive mittfältaren och spelfördelaren Daniel Ask.
– Att träna mycket tillsammans är ett vinnande koncept, säger Daniel, när klubbmedia tar ett snack med honom inför matchen idag mot Utsiktens BK.

Daniel Ask har fått en ny roll i laget inför säsongen – en som gör att hela hans spelregister kan utnyttjas.

Daniel börjar med att konstatera att läget är bra i truppen.

– Det är stor skillnad mot förra året – det var mer ångestladdat då. Med vinster kommer glädjen – det kan inte bli bättre stämning i ett omklädningsrum än vad vi har just nu.

Och känslan i omklädningsrummet har också betydelse på planen.

– Det blir mer avslappnat på planen när det går bra. Vi går in i matcherna med känslan att vi är bättre och att vi ska ta tre poäng, säger Daniel Ask.

Har du vunnit åtta raka matcher tidigare i karriären?

– Nej inte på elitnivå, det har inte hänt. I Malmö FF akademin vann vi många matcher så då hände det att vi vann så här många i rad.  

Åtta raka vinster händer inte av sig självt, vad skulle du säga är nyckeln till framgångarna?

– Det vinnande konceptet är att vi spelare över tid fått utveckla relationer till varandra ute på planen. I botten ligger väldigt många träningstimmar tillsammans där vi nött och gnuggat spelets alla moment.

– Att samma spelare får bilda stommen i ett lag över tid, ja, då kan man få den här utväxlingen och nå höga placeringar.

Hur skulle du säga att du utvecklats som spelare under din tid i VSK?

– Jag har utvecklats väldigt mycket. Jag har fått en position där jag kan visa hela mitt register. Tränarna har gett mig förtroende att spela och visat att de tror på mig – med det kommer självförtroende. Rent konkret har jag förbättrat mitt defensiva arbete, min roll på planen kräver det av mig, så det har jag gnuggat på.

– Min position kräver också att jag löper väldigt mycket under en match så för att lyckas med det har jag tränat väldigt hårt för att orka med att springa så mycket som jag gör.

Under sommaren har truppen förstärkts med tre spelare och med nya människor kan gruppdynamiken förändras.

– Jag skulle säga att det bästa läget att ta in nya spelare är när det går bra. I det läget vi är i nu är det enkelt att få in nya spelare i gruppen. Alla förstår att om man vill vinna serien behöver man förstärka laget och ta in spelare som kan lyfta det ytterligare.

– Som lag behöver man konkurrens om platserna. Vi som är gamla i laget får inte bli bekväma och vi blir bättre när vi får konkurrens, säger Daniel Ask.

Om sina nya lagkamrater har Daniel bara gott att säga.

– Om vi börjar med ”Ibra” (Ibrahim Diabate) så har han en väldigt hög nivå i många av aktionerna på planen. Han är en otrolig förstärkning och han är dessutom en lite annan spelartyp än vad vi har haft i laget.

– De andra, (Philipp Strompf och Aly Coulibaly) har jag inte sett så mycket av ännu, men de verkar vara väldigt bra av det lilla jag sett.

Idag är det match mot Utsiktens BK, vad är det som gör det laget så speciellt att de leder serien, trots att många experter tippade dem att åka ur Superettan?

– Det är det jobbigaste laget att möta fysiskt och mentalt. I sitt spel är de väldigt cyniska och de spelar hela tiden på gränsen för det tillåtna. Man får ge dem creed för att de lyckas med det de vill, för de är inte alltid kul att möta den typen av lag.

 – Sen har de såklart bra och individuellt skickliga spelare som tillsammans har lyckats vara på en formtopp under en längre tid.

Avslutningsvis, vad krävs för att vinna idag?

– Det första är att alla i laget måste jobba hårt – vi måste springa mer än dem. Sen är det ett lag som spelar på liknande sätt som oss med hög press, man-man-spel och då blir det många dueller. Vi måste vinna både de defensiva och offensiva duellerna i den här matchen.

– Sen ska vi så klart fortsätta att spela vårt spel som gjort att vi vunnit åtta raka matcher – gör vi det har vi en bra chans också i den här matchen, säger Daniel Ask avslutningsvis.