Västerås SK - Östers IF 2 - 2

sön 31 jul 2022, 15:00

Herr, Seriematch, Iver Arena
Publiksiffra: 1215

Poängtapp igen på stopptid – Öster kvitterade med sekunder kvar: ”Otroligt surt”

Jönköpings Södra, Halmstads BK – och i dag också Östers IF. VSK Fotboll har tappat tre ledningar till oavgjort på Iver Arena. ”Historien upprepar sig för många gånger”, säger tränaren Kalle Karlsson.

Grönvitts herrlag ledde med 2–1 mot Jönköpings Södra i mitten av maj och hade 2–0 mot Halmstads BK i slutet av samma månad men släppte in mål på stopptid och gick miste om värdefulla poäng i superettan.

Och i dag hände alltså samma sak mot Öster.

Växjölaget gjorde 2–2 – med sekunder kvar.

– Det är otroligt surt, säger Kalle Karlsson till klubbmedia efter det att Mattis Adolfsson tryckt in kvitteringen i andra halvlekens femte stopptidsminut.

Utjämning var sannolikt ingen större överraskning för besökarna på Iver Arena – med tanke på spel och chanser efter pausen.

Öster tryckte på sedan Pedro Ribeiro skjutit 2–0 på straff i minut 83.

– Vi tappade i andra halvlek och det var inte orättvist att Öster fick in 2–2. De skapar många chanser på grund av att vi faller ned för djupt på planen. Såväl mot Jönköping som mot Halmstad gjorde vi många saker i rätt i ledning. Målen vi släppte in de två matcherna handlade mer om att de fick in bollen av en slump.

VSK Fotbolls coacher manade hela tiden på sina spelare att komma upp ur de djupa positionerna.

– Tyvärr orkade vi inte riktigt det i andra halvlek. Det är det som gör att de trycker ned oss i våg efter våg. Sedan får de lyfta in en massa bollar i straffområdet. När ett lag forcerar blir det alltid farligt. Vi gjorde det helt enkelt inte tillräckligt bra, säger Kalle Karlsson nedstämt.

Kunde ni ha gjort något annorlunda för att försvara ledningen?

– Det kan man alltid och vi får gå hem och fundera på hur vi kan göra det bättre nästa gång vi leder en match.

Hur tungt är ännu ett poängtapp på stopptid?

– Det är ett tajt schema just nu så vi får deppa i kväll och sedan komma igen snabbt. Vi måste rikta energin där vi behöver den och det är nästa match, säger Kalle Karlsson om torsdagens resa till Jönköping.

Grönvitt saknade skadade Simon Johansson (höftböjaren) och interna skytteligaledaren Viktor Granath inledde på bänken sedan han varit krasslig tidigare i veckan.

Därför startade Viktor Prodell och David Burubwa på topp.

– Jag tycker att båda gör det väldigt bra. Viktor Prodell länkar spelet bra när han är felvänd i första halvlek och är en bra referenspunkt i våra uppspel. David Burubwa gör en väldigt fin debut i startelvan. Han är irrationell och hittar på saker. Det händer hela tiden saker runt omkring honom. Han ger oss en ytterligare dimension med sina egenskaper.

David Burubwa var för övrigt ytterst nära att signera sitt första mål för Grönvitt.

– Det är bara att synd att han inte får vika in sitt skott efter hörnan i andra när han skjuter tätt utanför, säger Kalle Karlsson.

För övrigt kan noteras att:

  • Grönvitt återigen hade ett nytt starkt publikstöd från stå- och sittplats på Iver Arena men bara de rödblå besökarna frän Växjö hördes efter femte stopptidsminuten i andra halvlek.
  • Polske mittfältaren Michael Pawlik var inte spelklar mot Öster men deltog i uppvärmningen och uppmärksammades och applåderades före kick off när han fick tröja nummer 22 av VSK Fotbolls sport- och akademichef Herman Ottosson.
  • VSK Fotboll har fått med fyra tjejer och tre killar födda 2007 på kommande landslagssamlingar. Tilda Hellén, Flora Myhrman, Theo Kvist och Rasmus Nehrman var på plats på Iver Arena och intervjuades i pausen mellan första och andra halvlek. Pojkarnas vice förbundskapten är för övrigt Markus Lindberg från Grönvitts akademi.
  • Miguel Sandberg följde uppvärmningen på innerplanen och bör snart spelklar efter att axeln gått ur led i en straffsituation mot Landskrona Bois för två veckor sedan.

VSK Fotboll–Östers IF 2–2 (1–0)

Målen: 1–0 (23) Dusan Jajic, 2–0 (83) Pedro Ribeiro (straff), 2–1 (83) Manasse Kusu, 2–2 (90+5) Mattis Adolfsson.

Avslut: 7–11.

Avslut på mål: 5–6.

Hörnor: 5–8.

Varningar, VSK: -. Öster: Jesper Jonasson Westermark, Mattias Pavic, Mattis Adolfsson, Ahmed Bonnah.

Domare: Oscar Johnson.

Publik: 1 215 (på Iver Arena, Västerås).

 

Så spelade VSK Fotboll:

Målvakt: Anton Fagerström.

Backlinje: Alex Douglas, Theodore Rask, Pedro Ribeiro.

Mittfält: Simon Gefvert, Dusan Jajic, Herman Magnusson, Olle Edlund (90), Daniel Ask (77).

Anfall: David Burubwa (77), Viktor Prodell (66).

Ersättare: Viktor Granath (66), Max Larsson (77), Alex Lindelöf (77), David Engström (90), Jakob Lindahl, Emil Skogh, Daniel Svensson (målvakt).Huvudtränare Kalle Karlsson om dagens match

Matcherna duggar tätt nu och idag tar VSK emot Östers IF på Iver Arena. Som vanligt tog vi ett snack med Kalle om läget inför matchen.

Polske mittfältaren Michal Pawlik värvades i veckan och har tränat några gånger med laget – vad kan du säga om honom så här långt?

– Han har bara hunnit med två träningar och eftersom deras säsong tog slut i maj så behöver han lite fler pass innan han är uppe i varv. Vi hade tänkt ha med honom i truppen mot Öster ändå, men vi fick besked av förbundet att han inte hinner bli spelklar till denna match.

Det alla i laget har märkt hittills är att Michal är en mycket bra person och lagspelare som direkt har kommit in i gruppen. Han är en fysisk spelare och hans egenskaper som bollvinnare kommer vi att få nytta av.

Det har varit flera provspelare på plats gångna veckan – är det någon som fortsätter träna med laget?

– Nej, inte för tillfället, sedan får vi se vad som sker framöver.

I samband med matchen mot Örgryte uppstod flera skador – hur ser läget ut i truppen inför den här matchen?

– Simon Johansson sträckte sig när han skulle slå ett inlägg, det visade sig vara en sträckning i höftböjaren. Han är inte med mot Öster, sedan får vi se hur det utvecklar sig. Viktor Granath var sjuk i fredags och stannade hemma från träningen på lördagen. Vi avgör på matchdagen om han kommer till spel eller ej.

Det brukar alltid vara jämna matcher mot Öster på Iver Arena – vilka saker tror du blir avgörande för utgången?

– Som alltid på hemmaplan behöver vi vara bra i vårt uppbyggnadsspel.

Aktuellt

Månadsgivare

Var med och bygg framtidens VSK Fotboll genom att bli månadsgivare. Ditt stöd är viktigt på resan mot våra gemensamma mål. Med ditt stöd skapar du förutsättningar för en hållbar klubb: ekonomiskt, socialt och sportsligt. Vi är tacksamma och glada att du vill vara en del av VSK-familjen. Ditt bidrag går till hela klubbens verksamhet, barn, ungdom, akademi, dam och herr.

Läs mer om att bli månadsgivare

Partnersskap

Vår ambition är att bygga långsiktiga samarbeten där vi alla kan känna att vi skapar gemensamma mervärden. Förutom traditionell exponering i och kring vår fotbollsklubb VSK Fotboll, som är ett etablerat och älskat varumärke, utvecklar vi och letar nya kreativa möjligheter hela tiden.

Samarbetet med VSK Fotboll ska bidra till att klubben utvecklas, etablerar sig som en elitklubb på högsta nivå och håller en hög kvalitet på vår fotbollsutbildning från knatte till elitspelare.

Läs mer om våra partnerskap