Helsingborgs IF - Västerås SK 2 - 2

lör 27 nov 2021, 15:00

Herr, Seriematch, Olympia, Helsingborg

VSK säkrade kontraktet – 2–2 mot Helsingborg

Trots en sent tappad 2–0-ledning säkrade VSK Fotboll kontraktet i Superettan genom 2–2 mot tabelltrean på Olympia.

Sportklubben fick en drömstart i säsongens sista fight när Taha Ali åkte slalom genom hemmaförsvaret och skickade in öppningsmålet på Olympia. Simon Johansson mötte en passning ett tiotal meter in på offensiva planhalva. VSK-kaptenen gick i backen efter en närkamp med en hemmaspelare varpå Taha Ali samlade upp bollen och satte fart mot kortsidan. Örebrolånet sprang ifrån Benjamin Acquah, och när han äntrade offensiv box vände han bekymmerslöst bort Casper Widell och lade över bollen på sin vänsterfot. Ali skottade med vänster insida och fick i väg ett avslut som Anders Lindegaard i hemmaburen såg ut att parera. Dansken försökte stoppa bollen med båda nävarna men tajmade avslutet fel och bollen tog på målvakten och studsade vidare in i nät.

VSK stod för en stark första halvlek och skapade flera möjligheter att utöka försprånget. I spelminut 29 kapitaliserade Erik Björndahl på övertaget och dubblade ledningen efter en snabb omställning. Björndahl spelade – i tät bevakning av en hemmaspelare – in bollen centralt i banan till Taha Ali. Ali väggspelade med Dusan Jajic och transporterade fram bollen mot boxen. Strax utanför straffområdet stannade Ali upp och serverade Björndahl med en fin djupledspassning in i straffområdet. Björndahl tog emot passningen med sin högerfot och lyfte bollen över Anders Lindegaard som kom utrusande för att täcka av ytorna för anfallaren.

Matchen gick till pausvila med VSK i 2–0-ledning och det dröjde fram till minut 75 innan Helsingborg hittade nätet. Efter en högerhörna där Erik Björndahl försökt nickrensa bollen klippte Charlie Wiberg till på volley med vänsterfoten. Backens pressade skott letade sig in i målet intill den vänstra stolpen, helt otagbart för Anton Fagerström, och Helsingborg var åter med i matchen.

Med fem minuter kvar av ordinarie tid gick inbytte Vladislav Kleda i backen efter en lätt touch på axeln från Simon Johansson. Domaren pekade på straffpunkten och Helsingborgs målfarlige forward Anthony van den Hurk stegade upp för att förvalta elvameterssparken. Anfallaren gjorde inget misstag utan skickade in bollen intill den högra stolpen och skrev slutresultatet till 2–2. Målet var forwardens sjuttonde för säsongen och säkrade en allsvensk kvalplats för Skånelaget.Tränaren inför dagens viktiga match

Säsongens sista match - förhoppningsvis. Nervositeten hos alla som följer herrlaget är uppskruvad till max. -  Jag vill se att vi agerar med självförtroende. Rädslan att förlora får inte överstiga ambitionen att vinna. Sedan vill jag se passion – för lagkamraterna, för supportrarna och för klubbmärket, säger huvudtränare Kalle Karlsson.

Hur är stämningen i laget – märker man som tränare att det är en avgörande match på gång? Spelare brukar ofta säga att de spelar fotboll för de här matcherna – märks sånt på träningarna?

– Vi har hela hösten pratat i termerna om att vi spelar final varje vecka så egentligen är det ingen skillnad. Självklart vet alla att det kommer att avgöras i sista omgången, men spelarna är förberedda och stämningen är väldigt harmonisk tack vare att vi under en längre tid varit i en bra trend. Det hade känts värre om vi kommit in i den här matchen i ett skede där vi radat upp förluster.

Hur ser skadeläget ut i truppen – det har ryktats om att det varit skador på mittbackarna?

– Det ser rätt bra ut. Förutom våra tre långtidsskador på David Engström, Jonas Hellgren och Viktor Prodell så tränade alla under fredagen. Daniel Hermansson och Jesper Adolfsson vilade från träning tidigare i veckan men det var mest en säkerhetsåtgärd. Båda tränade på fredagen och båda är redo för spel.

Helsingborg är helt klara för kvalspel om de spelar oavgjort – hur tror du matchen kommer att gestalta sig?

– Vår match är den enda i slutomgången i Superettan där båda lagen spelar för att hamna på rätt sida om ett streck. Det borde betyda en tät, tajt match. Kanske blir det en inledning där lagen ”känner på varandra”, innan matchens karaktär sätter sig. När den väl gör det vet man aldrig vart en sån här betydelsefull match tar vägen.

Vad är det du vill se hos spelarna i en sån här match?

– Jag vill se att vi agerar med självförtroende. Vi har nått så extremt höga höjder i vårt spel senaste månaderna att vi inte behöver hålla igen på gaspedalen oavsett vilka vi möter. Rädslan att förlora får inte överstiga ambitionen att vinna. Sedan vill jag se passion – för lagkamraterna, för supportrarna och för klubbmärket.

Här är fakta om dagens motståndare

I Superettans avslutande omgång ställs VSK Fotboll mot Helsingborgs IF. Skånelaget parkerar på allsvensk kvalplats och en poäng mot Sportklubben räcker troligtvis för att behålla tredjeplatsen.

Lördagens motstånd har två poängs försprång på tabellfyran Norrby IF inför den 30:e omgången av serien. HIF har elva mål bättre målskillnad än Boråslaget, vilket innebär att en poäng mot Grönvitt troligtvis räcker för att nypa kvalplatsen. Samtidigt tampas VSK Fotboll kring det nedre kvalstrecket. Med 35 poäng parkerar Sportklubben på plats elva. På samma poäng återfinns även Jönköpings Södra och Akropolis, som just nu ligger på kvalplats.

Helsingborg har blandad och gett den senaste tiden i Superettan. På de senaste åtta matcherna har HIF endast vunnit två och noterats för fyra förluster. I den senaste omgången kryssade man borta mot Örgryte IS i en match som slutade 1-1. Anthony van den Hurk gav gästerna ledningen redan i den första minuten. Målet höll HIF i ledning fram till minut 71 då Örgrytes Anton Andréasson fastställde slutresultatet.

I omgången innan torskade HIF borta mot seriesegrarna IFK Värnamo med 1-3. I den senaste hemmamatchen på Olympia besegrades IK Brage med tre mål mot noll. Dennis Olsson satte matchens första balja i matchinledningen och strax efter paus dubblade Van den Hurk övertaget. Med fem minuter kvar att spela gjorde Rasmus Karjalainen tillställningens sista påse.

Helsingborg har under säsongen plockat 23 av sina 47 poäng på hemmaplan. Detta genom sju vinster och två kryss. I skrivande stund är man seriens sjunde bästa hemmalag.
Lagets främste målskytt är tidigare nämnde Antony van den Hurk. Anfallaren har stänkt dit 16 kassar och ligger ett mål efter Örgrytes Ajdin Zeljkovic i skytteligan.
När VSK och Helsingborg ställdes mot varandra på Iver Arena tidigare under säsongen skrevs slutresultatet till 4-0 i Helsingborgs favör. Van den Hurk gjorde både 1-0 och 2-0 innan Rasmus Jönsson skickade in gästernas tredje påse strax innan paus. Med fem minuter kvar av ordinarie tid fullbordade van den Hurk sitt hattrick från straffpunkten.
Matchstart lördag klockan 15:00

Aktuellt

Månadsgivare

Var med och bygg framtidens VSK Fotboll genom att bli månadsgivare. Ditt stöd är viktigt på resan mot våra gemensamma mål. Med ditt stöd skapar du förutsättningar för en hållbar klubb: ekonomiskt, socialt och sportsligt. Vi är tacksamma och glada att du vill vara en del av VSK-familjen. Ditt bidrag går till hela klubbens verksamhet, barn, ungdom, akademi, dam och herr.

Läs mer om att bli månadsgivare

Partnersskap

Vår ambition är att bygga långsiktiga samarbeten där vi alla kan känna att vi skapar gemensamma mervärden. Förutom traditionell exponering i och kring vår fotbollsklubb VSK Fotboll, som är ett etablerat och älskat varumärke, utvecklar vi och letar nya kreativa möjligheter hela tiden.

Samarbetet med VSK Fotboll ska bidra till att klubben utvecklas, etablerar sig som en elitklubb på högsta nivå och håller en hög kvalitet på vår fotbollsutbildning från knatte till elitspelare.

Läs mer om våra partnerskap