Västerås SK - Trelleborgs FF 1 - 1

lör 20 nov 2021, 15:00

Herr, Seriematch, Iver Arena
Publiksiffra: 1859

Henry Offia och Dusan Jajic sköt in sig i målprotokollet när VSK och Trelleborg spelade 1–1 på Iver Arena.

VSK Fotboll dominerade spelmässigt under de första 45, men det var gästerna som skapade tillställningens första möjlighet. Inte ens minuten var spelad när Henry Offia löpte i kapp en djupledsboll i straffområdets vänstra del. Anfallaren fick iväg ett avslut med vänsterfoten men skottet stoppades av Anton Fagerström som rusade ut och skar av vinklarna för Offia.

Bara minuten senare var det nära att bli mål i andra änden av banan. I offensiv box nickade Dusan Jajic läckert ner en lång krossboll mot straffpunkten där Erik Björndahl kom löpande utan markering. Björndahl avslutade på halvvolley men lyckades inte få skottet på mål, som studsade ut till en inspark.

VSK fortsatte att skapa lägen och i minut fem hade Taha Ali nästa högkvalitativa målmöjlighet. Ali sprang efter en passning längs vänsterkanten och tog sig in i boxen nära sidlinjen. Via några finter och ett motlägg tog sig Ali förbi tre försvarare och ett jätteläge uppstod i slottet framför mål. Örebro-lånet tryckte till med högerdojan men fick se avslutet passera kortlinjen någon meter ovanför överliggaren.

Efter ett fint anfall 13 minuter in i matchen jublade VSK-spelarna för mål, men domare Eriksson viftade bort hemmaspelarnas gester. Taha Ali samspelade med Emil Skogh längs vänsterkanten, där den senare vispade in ett inlägg mot den bortre stolpen. Erik Björndahl nådde högst i luften och nickade bollen mot mål. Kristensen släppte en retur som Daniel Hermansson var först på. Backen – och samtliga Grönvita spelare – tyckte att han sedan fick bollen över mållinjen men domare Eriksson ansåg att Isak Jönsson rensat undan bollen innan hela putan hunnit passera mållinjen. Jönssons rensning gick rakt ut till Herman Magnusson som skottade direkt. Backens hårda avslut gick rakt upp i ribban och TFF kom undan med andan i halsen.

Istället för hemmaledning öppnade gästerna målskyttet bara minuter efter den diskutabla situationen i Trelleborgs straffområde. Via en snabb omställning skickade Johan Blomberg in ett hårt inlägg från högerkanten som Henry Offia vinklade in i nät från några meters avstånd.

VSK ägde sedan mest boll under den resterande halvleken men lagen gick till pausvila med 0–1 på resultattavlan. Tio minuter in i den andra halvleken kombinerade Ali och Gefvert på högerkanten. Gefvert tog sig fräckt förbi en försvarare nära sidlinjen och slog in ett inspel som Simon Johansson sånär kunde vinkla in i mål.

Nästa stora möjlighet skapade Trelleborg. Simon Amin rundade en VSK-försvarare i straffområdet och hade ett helt öppet läge. Mittfältaren sköt från straffpunkten men förnekades av Anton Fagerström som stod för en fin parad efter backen.

Med 65 minuter på matchklockan rensade Trelleborgs Isak Jönsson undan bollen på mållinjen för andra gången. Simon Gefvert slog in ett svepande inlägg från höger som Erik Björndahl mötte vid den bortre stolpen. Nicken seglade förbi Kristensen i målet med Jönsson dök upp vid den högra stolpen och räddade återigen gästerna.

Med kvarten kvar skulle VSK spräcka Trelleborgs nolla. Taha Ali slog en genomskärare från vänstersidan av den offensiva planhalvan mot Dusan Jajic centralt i planen. Jajic tog emot bollen precis vid straffområdeslinjen och klippte sedan till med högerfoten. Mittfältarens avslut studsade en gång i plastmattan och sedan i nät nära den vänstra stolpen.

Jajic påse blev matchens sista, men med tre minuter kvar av ordinarie tid hade Filip Tronêt en fin möjlighet att bli matchhjälte. Jajic hittade Taha Ali i den vänstra delen av boxen. Ali vände inåt i planen och slog sedan en passning i sidled mot inbytte Filip Tronêt, som var helt naken framför den högra stolpen. Tronêt tog emot bollen och gick på avslut med högerfoten från målområdeslinjen. VSK-spelaren sökte ytan mellan Kristensen och ribban, men fick se avslutet gå upp mot den svarta novemberhimmeln.Tränaren inför dagens viktiga match

Det har varit många skavanker och skador i truppen under säsongen. Med två veckors landslagsuppehåll ser det bättre ut. - Speluppehållet gav spelarna ett välbehövligt andrum och de spelare som hade lite skavanker och känningar har återhämtat sig, säger huvudtränare Kalle Karlsson.

Nu har ni haft två veckor utan match – hur är läget i truppen och hur har ni resonerat runt den här viktiga matchen under träningarna ni haft?

– Läget i truppen är utmärkt. Det är en härlig jargong mellan spelarna i omklädningsrummet och det märks att de trivs i den här gruppen. Vi har resonerat som så att vi har sett en gyllene möjlighet att jobba minutiöst med detaljer i vårt spel, både anfalls- och försvarsspel. Vi har fått ha betydligt fler kvalitativa träningspass än en normal spelvecka och det har varit nyttigt för oss. Vi känner verkligen att vi gett oss chansen att komma så väl förberedda som möjligt inför den här matchen.

Hur är läget spelartruppen, är någon borta förutom Pedro Ribeiro som är avstängd?

– Speluppehållet gav spelarna ett välbehövligt andrum och de spelare som hade lite skavanker och känningar har återhämtat sig. Det har bara varit mindre grejer under uppehållet. William Videhult har haft en överansträngd vad, men han är fit for fight nu och har tränat i veckan. Patric Åslund fick en smäll på knäet, men det är bättre nu och han kommer att kunna spela med samarbetsklubben IFK Eskilstuna i helgen. Vi har inga nya avbräck.

Vad tror du kommer bli avgörande för resultatet i matchen?

– Spelet mellan straffområdena kommer att avgöra vilket lag som får initiativet. Med undantag av senaste matchen mot J-Södra så känner vi att vi nått en väldigt hög nivå i den delen av spelet i höst, inte minst hemma på Iver Arena. Sedan handlar det för oss om att vara distinkta när lägena dyker upp.

 

Här kan du läsa mer om dagens motståndare

I VSK Fotbolls sista hemmamatch för Superettasäsongen gästas Iver Arena av tabellsexan Trelleborgs FF - som behöver vinna för att hålla drömmen om allsvenskt avancemang vid liv.

Med två fighter kvar av säsongen ligger Trelleborg fyra pinnar bakom Helsingborgs IF, som inför omgången parkerar på platsen för allsvenskt kval. Trelleborg behöver därmed tre poäng på lördag samtidigt som Skånerivalen behöver tappa poäng borta mot Örgryte.

Runt det nedre kvalstrecket är Grönvitt inblandad i en riktig streckstrid. Sportklubben har en poängs försprång på IK Brage på den övre kvalplatsen. På samma poäng som VSK finns även Akropolis och AFC Eskilstuna.

Innan landslagsuppehållet förlorade Trelleborg två raka matcher. Den 31 oktober föll TFF på resande fot mot Akropolis med 3-1. Den tidigare VSK-spelaren Petar Petrovic gav gästerna ledningen från straffpunkten i minut 19. Hemmalaget kvitterade strax innan paus och fick in ytterligare två påsar i den andra akten.

Helgen efter, den 6 november, fick den dåvarande tabelljumbon Vasalund med sig samtliga poäng från Vångavallen. Vasalund tog ledningen i matchinledningen. Trelleborgs Henry Offia kvitterade tillställningen bara minuter efter ledningsmålet, men gästernas Peshraw Aziz fastställde slutresultatet 2-1 i matchminut 36.

Trelleborg har en nedåtgående form och har endast vunnit en av sina nio senaste matcher, hemma mot AFC Eskilstuna den 26 oktober. Trögast har det gått på bortaplan där den senaste vinsten i Superettan kom i slutet av juli. Då besegrades IK Brage med uddamålet, 1-0.

När VSK och Trelleborg ställdes mot varandra under vårsäsongen segrade Grönvitt med 1-0 efter att Viktor Prodell gjort matchens enda mål på Vångavallen.

Matchen under lördagseftermiddagen rullas igång klockan 15.00 på Iver Arena.

Aktuellt

Månadsgivare

Var med och bygg framtidens VSK Fotboll genom att bli månadsgivare. Ditt stöd är viktigt på resan mot våra gemensamma mål. Med ditt stöd skapar du förutsättningar för en hållbar klubb: ekonomiskt, socialt och sportsligt. Vi är tacksamma och glada att du vill vara en del av VSK-familjen. Ditt bidrag går till hela klubbens verksamhet, barn, ungdom, akademi, dam och herr.

Läs mer om att bli månadsgivare

Partnersskap

Vår ambition är att bygga långsiktiga samarbeten där vi alla kan känna att vi skapar gemensamma mervärden. Förutom traditionell exponering i och kring vår fotbollsklubb VSK Fotboll, som är ett etablerat och älskat varumärke, utvecklar vi och letar nya kreativa möjligheter hela tiden.

Samarbetet med VSK Fotboll ska bidra till att klubben utvecklas, etablerar sig som en elitklubb på högsta nivå och håller en hög kvalitet på vår fotbollsutbildning från knatte till elitspelare.

Läs mer om våra partnerskap