Vasalunds IF - Västerås SK 0 - 1

lör 23 okt 2021, 13:00

Herr, Seriematch, Skytteholms IP

Tredje raka segern när VSK bortaslog Vasalund

VSK Fotboll tog samtliga tre pinnar på Skytteholms IP när Vasalund besegrades med 1–0. I en tillställning där VSK öste på framåt blev Erik Björndahl segerskytt med matchens enda påse i minut åtta.

I en första halvlek där VSK radade upp stora målchanser hade lagkapten Simon Johansson den första möjligheten i spelminut fem. Från mittplan lyfte Olle Edlund fram en hög djupledsboll som Johansson var först på i kamp med en hemmaförsvarare vid straffområdeslinjen. Johansson tog med sig bollen in i den vänstra delen av boxen och gick på avslut med vänsterfoten. Mittfältarens låga avslut gick mot det bortre hörnet men studsade ut över kortlinjen någon meter utanför målburen.

Ett par minuter senare öppnade Erik Björndahl målskyttet med sitt sjunde mål för säsongen. Emil Skogh svingade in en hörna från höger som Björndahl mötte med pannan i den främre ytan. I uppvaktning av två hemmaspelare nickade anfallaren bollen mot det bortre hörnet där den seglade in i nät till 1–0.

Med 19 minuter på klockan testade Dusan Jajic ett skott från distans. Avslutet studsade i plastmattan och orsakade bekymmer för Vasalundskeepern som inte kunde hålla bollen, som sedan rensades ut till en resultatlös högerhörna.

Med knappa halvtimmen på matchuret knorrade Simon Johansson in en vänsterhörna som nådde Viktor Prodell i slottet framför mål. Helt naken nickade anfallaren bollen mot det högra hörnet, men Prodell lyckades inte få avslutet på mål.

Bara minuter senare prickade Emil Skogh virket med ett inlägg från vänster. Ytterbacken tog sig fram längs vänsterkanten och lyfte in ett högt inlägg mot Prodell i den bortre ytan. Inlägget blev för brant för Prodell och seglade in i den högra stolpen, varpå bollen rensades undan av Vasalundsförsvaret.

Tätt inpå Skoghs ramträff tog bollen i virket i den andra änden av planen. Elias Durmaz släppte in en genomskärare i straffområdet som nådde Ekin Bulut i den högra delen av boxen. Anfallaren lyfte bollen över en utrusande Anton Fagerström och men i den vänstra stolpen.

Under halvlekens slutskede skapade Grönvitt flera kvalificerade lägen att dubbla ledningen. Med fem minuter kvar tog sig Emil Skog återigen fram längs sin vänsterkant. Ytterbacken tog sig in i boxen och skottade från snäv vinkel. Det tunga skottet räddades av Radu Mitu och gick ut till en högerhörna.

Några minuter senare hade Viktor Prodell sitt andra stora läge för matchen, men anfallaren fick se sig besegrad av Radu Mitu i hemmalagets mål. Efter ett inspel från höger tog Prodell emot bollen i den vänstra delen av målområdet. Anfallaren försökte placera in bollen med höger bredsida men Mitu stoppade skottet med båda nävarna.

Dusan Jajic fick sedan ett läge vid en tilltrasslad situation i offensiv box. Efter en misslyckad rensning dök mittfältaren fram på bollen och skyfflade i väg ett avslut på volley. Avslutet gick dock ut till en inspark efter att ha missat målburen med några decimeter.

I minut 45 stod Mitu för en jätteräddning när Erik Björndahl nickade från nära håll. Simon Johansson slog ett inlägg från höger som nådde Björndahl precis framför mål. Anfallaren satte pannan på bollen varpå Radu Mitu viftade till med högerhanden och lyckades peta bollen över ribban. På den efterföljande hörnan fick Jesper Adolfsson ett bra läge i slottet, efter att bollen skarvats ner mot mittbacken. Adolfsson klippte till på halvvolley men avslutet seglade ut till en inspark.

Med tre stopptidsminuter på klockan skruvade Charbel George en frispark i den högra burgaveln och halvleken – där Sportklubben skapat mycket i offensiv väg – slutade 1–0 till gästerna.

Hemmalaget startade den andra halvleken piggast och kom till två fina avslutslägen under de första 10 minuterna. Vid den första möjligheten stoppades skottet av Jesper Adolfssons arm i straffområdet, men domaren slog ut med armarna och lät spelet rulla på. Durmaz hade den andra chansen med ett avslut från snäv vinkel som täcktes av VSK-försvaret.

Kort efter Durmaz möjlighet hade Erik Björndahl ett fint läge vid en högerhörna. Bollen studsade ner framför anfallaren nära den högra stolpen, men Björndahls avslut från en trängd position nära kortlinjen täcktes ut till en ny hörna. På den andra hörnsparken nådde Pedro Ribeiro högst i boxen och nickade bollen mot mål. Radu Mitu stod bra placerad och plockade bollen med båda målvaktsvantarna.

Med timmen på klockan plockade Radu Mitu ännu ett avslut. Erik Björndahl fick bollen i vänsterdelen av boxen, men kom lite ur balans vid avslutsläget och fick ingen riktig kraft i skottet.

Ett par minuter senare skottade Simon Johansson från distans. Det studsande avslutet räddades av Radu Mitu efter backen. På den efterföljande situationen vädjade VSK-spelarna för straff för handboll, men domaren valde att inte agera.

Straff tilldelades däremot Sportklubben i nästkommande anfall, då Viktor Prodell knuffades i ryggen av Adam Id Salem i boxen. Pedro Ribeiro stegade upp vid straffpunkten och skickade bollen mot det högra hörnet. Radu Mitu stod för ännu en fin parad och räddade straffen nära stolpen.

Med 20 minuter kvar tog sig Tom Strannegård in i boxen längs högerkanten. AIK-lånet fick en stor yta när en VSK-spelare hamnade fel i tajmingen och gick på avslut med vänsterfoten. Anton Fagerström hade dock inga problem att plocka avslutet som gick mitt på mål längs plastmattan.

Fagerström räddade ännu ett skott när inbytte Takuto Yasuoka testade lyckan från distans. Japanen sökte det vänstra hörnet där Fagerström snabbt var nere och räddade avslutet längs marken.

Med några minuter kvar av ordinarie speltid nådde ett inlägg fram till Simon Gefvert i den vänstra delen av straffområdet. Helt omarkerad klippte ytterbacken till direkt på halvvolley men Gefvert kom fel i tajmingen och fick se avslutet passera kortlinjen några meter utanför boxen.

Vasalund tryckte sedan på för en kvittering men kom aldrig riktigt nära att utjämna tillställningen, som slutade 1–0 till VSK.Tränarens tankar runt dagens viktiga match

Två av två måstematcher vunna mot seriekollegor i bottenregionen. Nu är det dags för den tredje - Vasalunds IF på bortaplan. – Det blir nog en tajt match där vi för vår del behöver spela med högt tempo och identifiera de ytor som bjuds, säger huvudtränare Kalle Karlsson.

Vi tog ett snack med Kalle innan dagens match för att höra hur läget är.

Skön bortaseger mot hemmastarka AFC Eskilstuna i senaste matchen – vad har det betytt för laget och stämningen i truppen?

– Det var första gången sedan november förra året som vi vann två matcher i rad i Superettan så det är klart att det har varit många glada miner på träningarna i veckan. Sedan kändes det som en värdefull seger för hela klubben då vi hade många supportrar på plats i Eskilstuna och alla tillresta fick åka hem med den där härliga känslan av segerrus i kroppen.

Hur ser skade- och sjukdomsläget ut inför dagens match och hur är det med David (Engström)?

– David mår bättre, hans levervärden har förbättrats och han är nere på träningarna ibland och hälsar på, men vi räknar inte med honom resten av hösten. I övrigt deltog alla spelare i träning igår.

Tabelläget för Vasalund är inte det bästa och även VSK behöver poäng – hur påverkar det upplägg och matchplan – agerar man annorlunda i sådana här lägen?

– Vi förbereder oss på liknande sätt inför varje match så det är ingen skillnad för vår del.

Vad kan vi vänta oss för slags match tror du givet förutsättningarna på Skytteholm med en relativt liten plan?

– Det blir nog en tajt match där vi för vår del behöver spela med högt tempo och identifiera de ytor som bjuds.

 

Här kan du läsa mer om dagens motståndare

VSK Fotboll – med två raka segrar i bagaget – gästar på lördag klockan 13:00 tabelljumbon Vasalunds IF för spel i Superettans 26:e omgång.

Efter 25 spelade matcher parkerar Vasalund i botten av serien med 22 insamlade pinnar. Sju poäng framför återfinns Sportklubben. Vasalund har fyra raka fighter utan vinst, tre förluster och en oavgjord.

I den senaste omgången föll Vasalund med 2-3 borta mot Östers IF. Gästerna var i ledning (2-1) vid halvtidsvilan med släppte in två mål i inledningen av den andra akten och fick lämna Växjö utan poäng.

I den senaste hemmamatchen tog Vasalund emot serieledande IFK Värnamo i en batalj som slutade med delad poäng. Nikola Vasic – som nätade även mot Öster – gav hemmalaget ledningen med knappa timmen spelad. Christian Moses utjämnade tillställningen 10 minuter senare och matchen slutade 1–1.

För att hitta den senaste segern för tabelljumbon får vi gå tillbaka en månad i tiden, till den 18 september då Vasalund bortaslog AFC Eskilstuna med uddamålet. Den senaste vinsten på hemmaplan tog Vasalund den 15 augusti när Falkenberg besegrades med 3–1.

Det är främst defensiven som skavt för Vasalund. Med 44 insläppta påsar har man, tillsammans med bottenkollegan Falkenberg, släppt in flest mål i serien.

När VSK och Vasalund ställdes mot varandra tidigare under säsongen vann Sportklubben med 2–1 på Iver Arena. William Videhult och Gustaf Lagerbielke hittade nätet innan 20 minuter var spelade. Anthony Wambani reducerade matchen innan paus, men den andra halvleken blev mållös och Grönvitt vann med 2–1. Faktum är att hemmalaget segrat i de sex senaste mötena lagen emellan – en trend för VSK att bryta idag.

Aktuellt

Månadsgivare

Var med och bygg framtidens VSK Fotboll genom att bli månadsgivare. Ditt stöd är viktigt på resan mot våra gemensamma mål. Med ditt stöd skapar du förutsättningar för en hållbar klubb: ekonomiskt, socialt och sportsligt. Vi är tacksamma och glada att du vill vara en del av VSK-familjen. Ditt bidrag går till hela klubbens verksamhet, barn, ungdom, akademi, dam och herr.

Läs mer om att bli månadsgivare

Partnersskap

Vår ambition är att bygga långsiktiga samarbeten där vi alla kan känna att vi skapar gemensamma mervärden. Förutom traditionell exponering i och kring vår fotbollsklubb VSK Fotboll, som är ett etablerat och älskat varumärke, utvecklar vi och letar nya kreativa möjligheter hela tiden.

Samarbetet med VSK Fotboll ska bidra till att klubben utvecklas, etablerar sig som en elitklubb på högsta nivå och håller en hög kvalitet på vår fotbollsutbildning från knatte till elitspelare.

Läs mer om våra partnerskap