Athletic FC Eskilstuna - Västerås SK 0 - 1

lör 16 okt 2021, 15:00

Herr, Seriematch, Tunavallen

Grönvit seger på Tunavallen

Emil Skogh agerade segerorganisatör när VSK Fotboll tog tre blytunga poäng mot AFC Eskilstuna. Ytterbacken gjorde matchens enda påse när han i spelminut 18 knorrade in en hörna direkt i mål.

VSK tog initiativet redan från start. I den tredje minuten hade Erik Björndahl möjlighet att sätta gästerna i förarsätet från straffpunkten, efter att Taha Ali åkt slalom längs straffområdets högerdel och rivits ner nära målområdet. Björndahl stansade upp vid elvameterspunkten och slog en bredsida mot den högra stolpen, men Superettadebutanten Nick Wolters i hemmalagets mål förnekade Björndahl med en enhandsparad nära plastmattan.

I den 18 minuten stod Wolters för en märklig blunder när Emil Skogh knorrade in matchens enda mål från hörnflaggan. Skogh skickade upp en hög inåt skruvad boll från högersidan som den starka vinden transporterade mot den bortre delen av buren. Wolters ställdes av den hårda skruven och hamnade helt ur position. När burväktaren insåg sitt misstag försökte han febrilt vispa undan bollen med vänsternäven men lyckades inte nå hörnan innan den passerade mållinjen.

VSK bevakade sedan ledningen i en tillställning med få skott på mål. Det hettade till cirka tio minuter in i den andra halvleken i en situation där hemmalagets Ismet Lushaku fick syna det röda korten. En het ordväxling uppstod när Emil Skogh och Albin Linnér rök ihop på mittplan. I situationen varnades Skogh, Linnér och Lushaku - som redan hade ett gult kort och tvingades lämna planen.

Strax efter utvisningen skapade hemmalaget en av få heta chanser genom en hörna från höger. Lagkapten Abdelkarim Mammar Chaouche gick upp helt ostörd i luften och mötte bollen med pannan i höjd med straffpunkten. Backen nickade bollen mot den vänstra stolpen men avslutet studsade över kortlinjen någon decimeter utanför målburen.

VSK skapade ett par halvchanser under den sista halvtimmen, men fokuserade mest på att bevaka sin ledning - en ledning som kunde tappats när Alexander Holmström fick ett jätteläge på stopptid. Möjligheten uppstod när Kazuki Takahashi väggspelade med Ibrahim Toure på mittplan. Takahashi avancerade mot boxen och släppte ut en precis passning, genom hela VSK:s backlinje, till Alexander Holmström i vänsterdelen av straffområdet. Anfallaren tog med sig bollen och gick på skott med vänsterfoten från nära håll. Anton Fagerström var dock med på noterna och räddade avslutet med en benparad längs backen.

Segern med 1-0 under lördagseftermiddagen innebar att Sportklubben tog sig över kvalstrecket och passerade AFC Eskilstuna i tabellen.Tränaren om dagens viktiga drabbning

Måstematcher som avlöser varandra och press på att leverera. Det är inte alltid lätt att vara spelare i VSK - men killarna tycks ta det på rätt sätt. - Stämningen i truppen är mycket bra, säger huvudtränare Kalle Karlsson - det syns att grabbarna har roligt ihop.

Matchuppehåll i 10 dagar, vad har ni tränat på och hur är stämningen i laget?

– Stämningen är mycket bra, det underlättar så klart att vi vann senast men jag tycker att gruppen har kommit ihop under senaste veckorna och det syns att grabbarna har roligt ihop. Tack vare det lilla speluppehållet fick vi möjlighet att träna lite tuffare ett par pass. Vi har kört på med både försvars- och anfallsspel.

Hur ser skade- och sjukdomsläget ut i truppen?

– Förutom det vi redan känner till sedan tidigare: Daniel Svensson är redo igen och har tränat hela veckan. Däremot kolliderade unge reservmålvakten Elis Wahl med en medspelare i U19-matchen förra helgen så han har fått vila. I och med att Danne Svensson och Anton Fagerström är hela igen har Sebastian Selin återvänt till att träna på heltid med Hammarby TFF.

Kalle Björklund tillgänglig efter sin förkylning. Dessvärre har Herman Magnusson drabbats av ett nytt bakslag och är out på grund av hjärnskakning. Han har haft maximalt oflyt sedan han anslöt i augusti och hela tiden fått börja om när han varit på väg tillbaka. Nu fick han ett skott i huvudet på träning i tisdags och måste vila minst en vecka.

Dagens motståndare är AFC Eskilstuna – vad kan man säga om laget och hur de spelar?

– AFC är ett spelskickligt lag som har haft sämre resultat senaste tiden, men där siffrorna visar att de förtjänat mer i matcherna. De har några individuellt skickliga spelare. Det blir en tuff match mot ett erkänt starkt hemmalag.

Dagens match är på många sätt en måstematch – vad vill du se hos laget för att kunna vinna den här matchen?

– Vi har senaste månaden pratat i termerna av att vi spelar finaler varje vecka, det är ingen skillnad denna match. För att vinna på lördag behöver vi komma upp i samma nivå som vi haft både försvars- och anfallsmässigt i de senaste matcherna.

Här kan du läsa mer om dagens motståndare

Idag beger sig VSK Fotboll några mil söderut för att möta hemmastarka AFC Eskilstuna, som parkerar fyra platser och två poäng före Sportklubben i tabellen.

Det är ett getingbo som börjar ta form runt strecken för negativt kval och nedflyttning i Superetta-tabellen. I skrivande stund skiljer det sju poäng mellan jumbon Vasalund och Örgryte IS på plats nio. AFC Eskilstuna har - med 23 avklarade matcher - samlat ihop 28 pinnar. AFC återfinns på plats tio, två pinnar över IK Brage och VSK Fotboll på de två kvalplatserna.

Eskilstunaklubben har en match mindre spelad och kan dra ifrån Sportklubben vid vinst på lördag. Formen är dock nedåtgående. Den senaste trepoängaren tog AFC i slutet av augusti, när man besegrade IK Brage med 2-1 hemma på Tunavallen. Sedan segern har de orangeklädda spelat fem raka matcher utan vinst, tre oavgjorda och två förluster.
I den senaste omgången föll AFC borta mot Akropolis med 0-1. Andre Alsanati hade möjlighet att sätta Eskilstunalaget i förarsätet, men brände gästernas straff i minut 37. Istället gjorde hemmalagets Cesar Weilid matchens enda påse minuten innan paus.

I AFC:s senaste hemmafight kryssade man mot Östers IF. Ashley Coffey inledde målskyttet för hemmalaget halvvägs in i den första akten, innan Jesper Westermark kvitterade tillställningen kvarten in i halvlek två.

AFC har varit ett av seriens bättre hemmalag under säsongen, med 25 pinnar på tre spelade matcher. På Tunavallen har man noterats för sju vinster, fyra kryss och endast en förlust.

Aktuellt

Månadsgivare

Var med och bygg framtidens VSK Fotboll genom att bli månadsgivare. Ditt stöd är viktigt på resan mot våra gemensamma mål. Med ditt stöd skapar du förutsättningar för en hållbar klubb: ekonomiskt, socialt och sportsligt. Vi är tacksamma och glada att du vill vara en del av VSK-familjen. Ditt bidrag går till hela klubbens verksamhet, barn, ungdom, akademi, dam och herr.

Läs mer om att bli månadsgivare

Partnersskap

Vår ambition är att bygga långsiktiga samarbeten där vi alla kan känna att vi skapar gemensamma mervärden. Förutom traditionell exponering i och kring vår fotbollsklubb VSK Fotboll, som är ett etablerat och älskat varumärke, utvecklar vi och letar nya kreativa möjligheter hela tiden.

Samarbetet med VSK Fotboll ska bidra till att klubben utvecklas, etablerar sig som en elitklubb på högsta nivå och håller en hög kvalitet på vår fotbollsutbildning från knatte till elitspelare.

Läs mer om våra partnerskap