Västerås SK - GAIS 3 - 0

tis 5 okt 2021, 19:00

Herr, Seriematch, Iver Arena
Publiksiffra: 1698

Hattrick av Simon Johansson – när Gais besegrades med 3–0

När Sportklubben behövde honom som mest klev han fram – VSK-kaptenen Simon Johansson. Trotjänaren noterades för matchens samtliga tre påsar och ordnade på egen hand tre blytunga poäng åt Grönvitt.

Showen inledes i spelminut fyra. Simon Johansson tog en löpning längs högerkanten av Iver Arenas våta plastmatta och sprang in i en väl avvägd djupledsmack, signerad Olle Edlund. VSK-kaptenen avancerade in i offensiv box, höll undan en försvarare och skickade distinkt upp ledningsmålet i det första krysset.

I minut 20 dubblade Johansson övertaget. Emil Skogh lyfte in en frispark från höger som en gästande försvarare nickade bort, varpå hemmakaptenen samlade upp resningen i halvmånen utanför straffområdet. Mittfältaren lade över bollen högerfoten och på gick på skott, men avslutet täcktes av en hemmaförsvarare. Bollen studsade tillbaka till VSK-kaptenen som denna gång dunkade till på halvvolley med vänsterfoten. Projektilen gick i en båge över samtliga försvarare och in över mållinjen nära den högra stolpen, bakom en helt chanslös Mathias Karlsson i gästernas bur.

Cirka 20 minuter in i den andra akten fullbordade Johansson sitt hattrick. Simon Gefvert vann påpassligt bollen till vänster utanför straffområdet och tog satts mot mål. Ytterspringaren blickade upp och slog en precis passning mot den bortre stolpen där Johansson kom löpandes utan uppvaktning. Mittfältaren mötte passningen med höger bredsida, med vilken han enkelt vinklade in slutresultatet i tom kasse.

Gästerna från Göteborg hade svårt att skapa några hetare chanser under de 90 minuterna på Iver Arena. I stället var det hemmalaget som skapade det mesta i chansväg. Med 2–0 på resultattavlan hade Simon Johansson en möjlighet att göra sitt tredje mål i den första halvleken. Taha Ali – som även han var inblandad i mycket i offensiv väg – transporterade upp bollen mot offensiv box. Precis utanför straffområdet släppte han ut en passning till Simon Johansson som kom löpandes i högerkorridoren. Johansson vek inåt i banan och gick på avslut mot den vänstra stolpen. Johanssons skruvade skott touchade en försvarare och smet ut till en resultatlös vänsterhörna.

I halvlekens andra stopptidsminut hade Dusan Jajic en fin möjlighet att utöka ledningen. Jajic samlade upp en misslyckad nick av en hemmaförsvarare och löpte naken in i den sista tredjedelen. Cirka tio meter från kortlinjen gick Jajic på avslut med högerfoten, men skottet mot den vänstra stolpen strök målburen och halvleken slutade 2–0 till Grönvitt.

Efter att Johansson säkrat tre poäng till VSK i minut 57 bjöds en livlig hemmapublik på en relativt chansfattig tillställning, där Sportklubben bevakade de tre tunga poängen.

Fightens sista farlighet hade Viktor Prodell på en omställning i matchens slutskede. Den inbytte anfallen löpte in i en fin djupledsboll och gick på avslut från snäv vinkel till höger i boxen. Prodell sökte det främre hörnet, men gästernas burväktare stod bra placerad och styrde utan skottet till en högerhörna.

I och med de tre poängen avancerade VSK en placering i tabellen och skuggar nu kvällens motståndare, som parkerar på platsen precis ovanför negativt kval.Tränaren om dagens match mot GAIS

Fint spel i de senaste matcherna - men uteblivna poäng. VSK möter ett GAIS som man enkelt avfärdade i Svenska cupen på hemmaplan. - Vi kan inte ta med oss mycket från den matchen då båda lagen gått igenom förändringar och spelar på ett annat sätt nu jämfört med då, säger huvudtränare Kalle Karlsson.

Vi tog ett snack med Kalle inför dagens viktiga match mot GAIS.

Hur är skade- och sjukdomsläget i truppen?

– Jesper Adolfsson är frisk och har tränat. David Engström har varit sjuk i över en vecka och väntar på svar från läkaren vad det kan vara. Kalle Björklund missade måndagens träning på grund av halsont medan William Videhult är tillbaka efter sin förkylning. Vi har inga skador förutom Jonas Hellgren och Danne Svensson.

Vad tar du med dig från matchen mot Gais som vi spelade i Svenska Cupen – vad kan vi använda från den matchen?

– Inte mycket, båda lagen har gått igenom rätt mycket sedan den matchen. Gais saknade ett par viktiga kuggar i det mötet, de är ett annat lag idag, spelar på ett annat sätt och vi har ett helt annat manskap än i februari. Vi har en rätt bra bild av Gais, de är i bra form och har några kvicka spelare och duktiga centrala spelare. Vi tar med oss mer från våra senaste tre seriematcher (Akropolis, Sundsvall, Värnamo) där vi känner att vi spelat riktigt bra och kommit till en mängd målchanser.

Här kan du läsa mer om GAIS

Under tisdagskvällen gästar tolfteplacerade Gais Iver Arena för spel mot VSK Fotboll. Fyra poäng skiljer lagen inför den viktiga fighten i Superettans nedre region. Med en match mindre spelad än Sportklubben har Gais samlat ihop 27 pinnar under säsongen. Göteborgslaget parkerar - i skrivande stund - på platsen precis ovanför negativt kval. Tre placeringar bakom Gais återfinns VSK, med 23 poäng på lika många matcher.

Tisdagskvällens motståndare har en gryende form, med tre vinster och tio poäng på de fem senaste matcherna. I den senaste omgången besegrades lokalrivalen Örgryte med 2-1. Gästade ÖIS tog ledningen från straffpunkten i minut 16 och höll sin ledning långt in i den andra halvleken. I minut 78 kvitterade inbytte Richard Yarsuvat tillställningen blott 13 sekunder efter att han äntrade planen och i slutminuterna kunde hemmalaget säkra segern genom ett självmål av Örgryte.

I omgången innan kryssade Gais mot Falkenberg på hemmaplan i en match som slutade utan mål. Den senaste bortamatchen, mot IK Brage den 18 september, vann Gais med klara 4-1. Daniel Sterner och Adam Egnell satte gästerna i ett tvåmålsöverläge, som Brage reducerade strax innan paus. I den andra akten klev Adam Egnell fram ytterligare två gånger och säkrade tre pinnar genom att fullborda sitt hattrick. Egnell är lagets främste målskytt i Superettan, med sex fullträffar.

Gais har plockat 13 av sina 27 poäng på resande fot. Över elva bortamatcher har Gais noterats för fyra segrar, ett kryss och sex förluster.

När lagen möttes tidigare under säsongen besegrade Gais Sportklubben i Göteborg med 1-0. Michael Kargo gjorde matchens enda påse i minut 58, efter att FIlip Almström Tähti fått syna det röda kortet tidigare i halvleken.

Aktuellt

Månadsgivare

Var med och bygg framtidens VSK Fotboll genom att bli månadsgivare. Ditt stöd är viktigt på resan mot våra gemensamma mål. Med ditt stöd skapar du förutsättningar för en hållbar klubb: ekonomiskt, socialt och sportsligt. Vi är tacksamma och glada att du vill vara en del av VSK-familjen. Ditt bidrag går till hela klubbens verksamhet, barn, ungdom, akademi, dam och herr.

Läs mer om att bli månadsgivare

Partnersskap

Vår ambition är att bygga långsiktiga samarbeten där vi alla kan känna att vi skapar gemensamma mervärden. Förutom traditionell exponering i och kring vår fotbollsklubb VSK Fotboll, som är ett etablerat och älskat varumärke, utvecklar vi och letar nya kreativa möjligheter hela tiden.

Samarbetet med VSK Fotboll ska bidra till att klubben utvecklas, etablerar sig som en elitklubb på högsta nivå och håller en hög kvalitet på vår fotbollsutbildning från knatte till elitspelare.

Läs mer om våra partnerskap