IFK Värnamo - Västerås SK 3 - 2

tor 30 sep 2021, 19:00

Herr, Seriematch, Finnvedsvallen

Uddamålsförlust mot serieledarna – efter Grönvit forcering i matchens slutskede

I en målglad tillställning på Finnvedsvallen i Värnamo föll VSK Fotboll med 3–2 mot serieledarna. I matchens slutskede skapade Sportklubben flera heta chanser men fick vända hem från Småland utan poäng.

Seriesuveränen IFK Värnamo skapade matchens första stora möjlighet med åtta minuter på matchuret. Oscar Uddenäs tog sig förbi Lawson Sabah till vänster i straffområdet och slog en passning längs den våta mattan mot den främre stolpen. I den främre ytan dök Christian Moses upp och anfallaren vinklade bollen mot VSK-målet med höger bredsida. Daniel Svensson i VSK-buren stod bra placerad och lyckades få ut bollen till en resultatlös högerhörna.

I matchminut elva öppnade hemmalaget målskytten genom 19-årige Oscar Uddenäs. Grönvitt – för dagen i sitt helsvarta bortaställ – tappade boll längs vänsterkanten varpå Oscar Johansson satte fart mot kortlinjen. Johansson avancerade in i boxen från högerkanten och slog från kortlinjen en sidledspassning in i målområdet. Passningen passerade en utrusande Daniel Svensson och hittade högerfoten på Oscar Uddenäs – som tagit en löpning in i målområdet bakom Lawson Sabah. Bara en meter från mållinjen kunde Uddenäs enkelt raka in öppningsmålet och sätta hemmalaget i förarsätet.

Två minuter efter ledningsmålet dubblade Värnamo ledningen. Och denna gång var det Oscar Uddenäs som spelade fram till Oscar Johansson. Christian Moses samlade upp bollen halvvägs in på VSK:s planhalva och passade fram till Oscar Uddenäs centralt i planen. I kamp med Emil Skogh och Lawson Sabah tog sig 19-åringen in i straffområdets vänstra del. Strax vänster om målområdet vände han inåt i planen, mellan de två VSK-försvararna, och petade sedan bollen mot Oscar Johansson vid den högra stolpen. Johansson tackade för serveringen genom att bredsida in 2–0-målet i öppen bur, lika obekymrat som Uddenäs öppnat målskyttet ett par minuter tidigare.

Värnamo tryckte på för fler mål och hade i minut 18 ett skott i överliggaren efter en hörna från höger. Halvvägs in i den första akten hade Christian Moses sin andra stora chans för kvällen när han kom fri med Daniel Svensson. Från högerdelen av straffområdet försökte Moses rulla bollen förbi Svensson, som dock var med på noterna och räddade avslutet med en benparad. I situationen åkte Svensson på en huvudskada som tvingade honom att avsluta matchen. In i hetluften kom i stället 18-årige Sebastian Selin för att vakta gästernas mål.

Med tio minuter kvar till paus skickade hemmalaget en inåtskruvad hörna från vänster som tog i ribban. Bara minuter senare reducerade Olle Edlund tillställningen med ett vackert mål från distans. Emil Skogh tog sig in i boxen längs högersidan och skickade in ett hårt inspel mot den bortre stolpen. Bollen täcktes ut ur straffområdet i riktning mot Olle Edlund, som tog emot bollen halvvägs in på offensiv planhalva. Mittfältaren petade fram bollen med sin förstatouch och dunkade sedan i väg en projektil med högerdojan. Det hårda avslutet gick rakt upp i det vänstra krysset och Grönvitt var plötsligt med i snacket om poäng. Målet var Edlunds andra för säsongen.

En minut in på stopptid i den första halvleken slog Lawson Sabah en tunn hemåtpassning från högerkanten som Christian Moses var först på i en löpduell med Sebastian Selin. Moses petade bollen förbi Selin och in i mål nära den vänstra stolpen.

Den chansrika första halvleken var inte över. Fyra minuter in på stopptid revs Filip Tronêt ner i straffområdet och Dusan Jajic stegade upp vid elvameterspunkten. Jajic lastade på med högerfoten men lyckades inte pressa ner det hårda skottet, som passerade kortlinjen någon meter ovanför ribban.

Med timmen spelad hade Sportklubben en nick på en frispark från vänster som smet någon decimeter norr om överliggaren. Reduceringen kom i matchminut 74, signerad Viktor Prodell. Taha Ali slog ett inlägg som hemmakeepern rusade ut på och försökte boxa bort. Rensningen fastnade på Prodell som fick med sig bollen in i målområdet. Från snäv vinkel skyfflade anfallaren in bollen i den tomma kassen och VSK var återigen med i matchen.

Grönvitt var sedan nära att kvittera matchen två gånger om. En misslyckad rensning efter ett inlägg från Taha Ali damp ner framför fötterna på Dusan Jajic i slottet framför mål. På volley fick Jajic i väg ett avslut som räddades på mållinjen av en välplacerad hemmaförsvarare.

Med fem minuter kvar av ordinarie tid serverades Viktor Prodell med ett fint inspel från höger. Prodell vinklade vidare inspelet mot mål, men återigen hann en Värnamoförsvarare ner på mållinjen och lyckades freda målburen från en kvittering. VSK lyckades sedan inte skapa fler heta chanser och serieledarna knep samtliga tre poäng.Huvudtränare Kalle Karlsson om dagens tuffa bortamatch

Tuffast möjliga uppgift när VSK möter serieledarna på bortaplan. Ett orosmoln är sjukdomar i truppen. – Gällande skador är läget positivt, sjukdomsläget är dock lite sämre med flera spelare sjuka i veckan, säger Kalle Karlsson.

Vi tog ett snack med Kalle inför dagens tuffa bortamach.

Laget gjorde en av säsongens bästa matcher senast, trots det blev det en sur förlust, hur har snacket gått bland spelare och ledare efter den matchen?

– Vi känner att prestationen var värd så mycket mer. 32-8 i avslut, 10-0 i hörnor och 1-33 i rensningar vittnar om att matchen var rätt ensidig. Men det handlar så klart om att göra mål och inte släppa in enkla mål och där var Sundsvall bättre än oss. Men snacket har väl gått som så att insatsen tyder på att vi satt ett bra grundspel på plats, annars hade vi inte kunnat dominera såpass mycket mot ett topplag, men att vi samtidigt behöver lära oss av våra defensiva misstag.

Hur är läget i truppen med skador och avstängningar inför matchen mot Värnamo?

– Gällande skador är läget positivt. Anton Fagerström är tillgänglig igen. Pedro Ribeiro hade en tajt vad efter 80 minuter senast och var tvungen att byta, men han har iallafall kunnat träna. Herman Magnusson är tillbaka i träning men behöver en full träningsvecka innan han blir aktuell för trupp. Sjukdomsläget är dock lite sämre. David Engström och Jesper Adolfsson har varit sjuka och missat träningar i veckan medan William Videhult har varit förkyld.

Vad är det som gör, anser du, att Värnamo leder serien just nu?

– Det är nog många faktorer som samspelat. För det första har de haft Jonas Thern i klubben i många år och det mesta tyder på att han är en av landets absolut skickligaste spelarutvecklare. De har en ny, intressant tränare i Robin Asterhed som gjort ett bra jobb. Sedan har de attraherat riktigt skickliga spelare, deras brassar har varit ruskigt spetsiga. Erick Brendon är kanske seriens bästa mittfältare och mittbacken Bernardo Vilar var nog hela seriens bästa spelare första halvan innan IFK Göteborg värvade honom i somras, De har många framträdande spelare och kanske den bredaste bänken av alla lag, det är nog det laget i Superettan som är minst känsliga för skador. Värnamo är en klubb som gjort mycket rätt, det står helt klart.

Hur vill du att laget ska spela för att göra en bra match?

– Vi kan inte räkna med att dominera den här matchen på samma sätt som mot Sundsvall, Värnamo är för bra för det. Vi behöver störa deras spel genom att inte ge deras mittfältare för mycket tid och sedan måste vi hitta sätt att hantera deras presspel. Gör vi det finns alla chanser att skrälla.

Här kan du läsa mer om dagens motståndare

På torsdag gästar VSK Fotboll Finnvedsvallen för att möta IFK Värnamo - som toppar tabellen efter 22 omgångar.

Nykomlingen IFK Värnamo toppar Superettan med åtta omgångar kvar att spela. Avståndet till ex-allsvenska Helsingborg är inför omgången fyra pinnar. Tabelltrean GIF Sundsvall parkerar två poäng bakom Helsingborg, med en match mindre spelad.

Värnamo har tagit 26 av sina 43 poäng på Finnvedsvallen. Endast Landskrona BoIS har plockat fler pinnar på hemmaplan i serien. På de elva hemmamatcherna har serieledaren vunnit åtta, och bara förlorat en. Med endast fyra insläppta mål på Finnvedsvallen har Värnamo klart bäst defensivt facit på hemmaplan i Superettan.

I den senaste hemmafighten lyckades Örgryte knipa en poäng. Oscar Johansson gav hemmalaget ledningen i minut 28, och kort därpå hade Erick Brendon möjlighet att dubbla ledningen från straffpunkten. Erick missade dock elvameterssparken och lagen gick till pausvila med 1-0 på resultattavlan. Värnamo lyckades inte utöka sin ledning, istället kunde Elias Gustafson kvittera matchen i minut 77, och tillställningen slutade 1-1.

I söndags - i omgång 21 - tog Värnamo en tung seger borta mot toppkonkurrenten Trelleborgs FF. Wenderson öppnade målskyttet för gästgerna efter tio spelade minuter, innan Oscar Uddenäs utökade övertaget efter knappa halvtimmens spel. Efter paus reducerade inbytte Mattias Håkansson tillställningen men Robin Dzabic stängde matchen med sitt 1-3-mål i minut 83. Hemmalaget reducerade ännu en gång långt i på stopptid, men Värnamo höll ut och vann matchen med 3-2.

Aktuellt

Månadsgivare

Var med och bygg framtidens VSK Fotboll genom att bli månadsgivare. Ditt stöd är viktigt på resan mot våra gemensamma mål. Med ditt stöd skapar du förutsättningar för en hållbar klubb: ekonomiskt, socialt och sportsligt. Vi är tacksamma och glada att du vill vara en del av VSK-familjen. Ditt bidrag går till hela klubbens verksamhet, barn, ungdom, akademi, dam och herr.

Läs mer om att bli månadsgivare

Partnersskap

Vår ambition är att bygga långsiktiga samarbeten där vi alla kan känna att vi skapar gemensamma mervärden. Förutom traditionell exponering i och kring vår fotbollsklubb VSK Fotboll, som är ett etablerat och älskat varumärke, utvecklar vi och letar nya kreativa möjligheter hela tiden.

Samarbetet med VSK Fotboll ska bidra till att klubben utvecklas, etablerar sig som en elitklubb på högsta nivå och håller en hög kvalitet på vår fotbollsutbildning från knatte till elitspelare.

Läs mer om våra partnerskap