Västerås SK - GIF Sundsvall 1 - 2

lör 25 sep 2021, 15:00

Herr, Seriematch, Iver Arena
Publiksiffra: 925

Uddamålsförlust mot GIF Sundsvall

Två tidiga mål av gästerna bäddade för GIF Sundsvalls seger på Iver Arena. Tillställningen under lördagseftermiddagen slutade 1-2, efter att Dusan Jajic träffat överliggaren på stopptid.

Öppningsmålet kom i minut 17, signerat Sundsvalls målspruta Linus Hallenius. Gästerna anföll längs högerkanten och lyfte in ett inlägg från en position nära kortlinjen. Inlägget skarvades ner av Pontus Engblom i riktning mot mål. Bollen touchade på Jesper Adolfsson och studsade sedan ner framför fötterna på Linus Hallenius vid målområdeslinjen, precis framför mål. Hallenius klippte till direkt och dunkade på halvvolley in ledningsmålet bakom Danne Svensson.

Bara ett par minuter senare dubblade gästerna övertaget. Linus Hallenius dribblade sig framåt i banan och passade Pontus Engblom, som befann sig i halvmånen utanför straffområdet. Engblom petade bollen snett bakåt i banan där Ludvig Navik gick på direktskott. 17-åringens pressade skott studsade i plastmattan och sedan in i buren nära Anton Fagerströms högra stolpe.

Innan Sundsvalls båda mål hade VSK en dubbelchans där Emil Skogh och Dusan Jajic var nära att ge hemmalaget ledningen. Skogh tog sig in i boxen längs högersidan och sköt från snäv vinkel ett skott mot det högra hörnet. Det låga avslutet förnekades av stolpen, men returen rullade ut mot straffpunkten där Jajic laddade för skott. Jajic fick iväg en pressad bredsida med vänsterfoten som stoppades på mållinjen av bortamålvakten som gjort en snabb sidledsförflyttning mot den högra stolpen efter Skoghs avslut sekunder tidigare.

I underläge 2-0 skapade VSK flera kvalificerade målchanser innan första 45 var över. Taha Ali, Erik Björndahl och Simon Johansson hade alla avslut i offensiv box utan att skapa riktiga bekymmer för bortakeepern. Lagen gick till pausvila med 0-2 på resultattavlan.

Drygt tio minuter in i den andra akten reducerade Erik Björndahl tillställningen. Pedro Ribeiro transporterade fram bollen och gick på avslut från distans. Avslutet blev misslyckat, men det låga skottet hittade Dusan Jajic på straffområdeslinjen. Jajic tog med sig bollen i steget men fick en lång touch. Erik Björndahl kom löpandes in i bollbanan och dunkade från fem, sex meter självsäkert in reduceringen.

I minut 64 testade Emil Skogh lyckan från distans med ett skott som räddades nära den högra stolpen. Tjugo minuter senare räddade bortamålvakten en frispark från snäv vinkel av Dusan Jajic.

På stopptid fick Jajic en ny möjlighet på liggande boll. Med 90+2 på matchuret stegade jajic upp strax till vänster om boxen. VSK-spelaren dunkade iväg ett hårt skott mot det främre krysset som styrdes av muren och seglade mot det bortre hörnet. Tyvärr för Jajic och Sportklubben tog bollen i ribban och gick ut till ett inkast.

På inkastet efter ribbträffen skapade Grönvitt en sista möjlighet. Viktor Prodell skarvade vidare det långa inkastet och bollen damp ner vid fötterna på Jajic som skyfflade bollen mot mål. Avslutet räddades efter backen, nära den högra stolpen och matchen slutade med bortaseger.Huvudtränaren Kalle Karlsson inför dagens match

En skön seger i senaste matchen. Nu laddar Grönvitt om batterierna med en full matchtrupp. - Vi har haft angenäma problem när vi ska ta ut laget och vi har plötsligt en hård konkurrenssituation för att vara med i matchtruppen, säger Kalle Karlsson.

En efterlängtad seger i senaste matchen – vad blir skillnaden i omklädningsrummet och på träningarna efter en sån viktoria?

– En seger ger alltid ett annat stämningsläge när man kommer ned på måndagsträningen, lite fler skratt i kvadraten, lite fler gliringar spelare emellan. I vårt fall – där vi inte vunnit på ett tag – blir så klart den skillnaden ännu större eftersom vi längtat så intensivt efter att få fira en seger. Jag tror alla VSK:are – oavsett om vi pratar spelare, ledare eller supportrar – hade lite lättare steg när man gick till jobbet i måndags!

Hur ser skadeläget i truppen ut?

– Det ser rätt bra ut. Anton Fagerström har inte tränat i veckan, men var i väg under fredagen och fick behandling för sin rygg. Troligen vilar han även denna match. Av utespelarna är det endast Jonas Hellgren som är otillgänglig med sin hälskada, annars är alla andra tillgängliga. Det medför att vi har haft angenäma problem när vi ska ta ut laget och vi har plötsligt en hård konkurrenssituation för att vara med i matchtruppen.

Bortamatchen mot GIF Sundsvall var en av de bättre i år från Grönvitts sida – trots det förlorade vi den med 1-0. Om du ger dig på att analysera varför den förlusten kom och vilka styrkor Sundsvall har som lag.

– Som du nämner var det en bra insats spelmässigt. De gjorde 1–0 rätt tidigt genom Hallenius nick i första halvlek, sedan hade vi en rad chanser, framför allt efter paus, där vi gjorde det mesta utom mål. Så den förlusten handlade om bristande effektivitet. Sundsvall har byggt för att nå allsvenskan, de har en stark startelva, men kanske blir lite sårbara för skador på grund av tunn trupp. De har två klassforwards i Hallenius och Engblom och sedan får vi inte glömma Dennis Olsson som styr mycket av deras spel från sin vänsterbacksposition. Det är ett lag som har sin kvalitet i offensiven snarare än defensiven.

Med detta sagt – hur ska vi agera som lag idag för att göra det möjligt att som ifjol vinna hemmamötet?

– Sundsvall använder mycket rotationer i anfallsspelet och är duktiga på det så vi behöver sortera rätt i försvarsspelet. Där skapar de en del problem för sina motståndare. Sedan handlar det om att ha kvalitet i vårt eget uppbyggnadsspel, precis som vi hade i förra matchen mot Akropolis.

Här kan du läsa mer om dagens motståndare

På lördag klockan 15:00 välkomnas formstarka GIF Sundsvall till Iver Arena.

Med en match mindre spelad än övriga topplag parkerar GIF Sundsvall på plats fyra, tre poäng från tredjeplatsen som innebär allsvenskt kval. Sundsvall har på 20 spelade fighter samlat ihop 34 poäng, vilket är elva fler än Grönvitt på plats tolv.

På nio spelade bortamatcher har Sundsvall vunnit tre, spelat två oavgjorda och förlorat fyra matcher. I den senaste bataljen på resande fot besegrade Sundsvall Vasalunds IF med 2-1. Gästerna tog ledningen i matchupptakten genom Robert Lundström. Med tre minuter kvar av ordinarie tid kvitterade hemmalaget, men ett stopptidsmål av Linus Hallenius säkrade segern för gästerna.

Uddamålsseger blev det även i den senaste omgången. Landskrona BoIS gästade NP3 Arena i en tillställning som slutade 1-0 till Sundsvall. Matchens enda påse gjordes i minut 55 av Erik Andersson.

GIF Sundsvall gästar Iver Arena med bra form. Tabellfyran har vunnit fyra av de fem senaste matcherna i Superettan och bara förlorat en av de sju senaste seriematcherna. Under de fem senaste omgångarna har inget annat lag plockat fler poäng i Superettan än just Sundsvall.
Lagets främste målskytt är tidigare nämnde Linus Hallenius med nio fullträffar, vilket är tredje mest av alla spelare i Superettan 2021.

När VSK och Sundsvall ställdes mot varandra i juni vann hemmalaget på NP3 Arena med 1-0. Linus Hallenius gjorde matchens enda mål. Förra årets fight mellan lagen på Iver Arena slutade med seger för Sportklubben. Viktor Prodell nätade två gånger om och fick sällskap i målprotokollet av Filip Tronet. För gästerna målade Oliver Berg, och VSK:s David Engström noterades för ett självmål.

Aktuellt

Månadsgivare

Var med och bygg framtidens VSK Fotboll genom att bli månadsgivare. Ditt stöd är viktigt på resan mot våra gemensamma mål. Med ditt stöd skapar du förutsättningar för en hållbar klubb: ekonomiskt, socialt och sportsligt. Vi är tacksamma och glada att du vill vara en del av VSK-familjen. Ditt bidrag går till hela klubbens verksamhet, barn, ungdom, akademi, dam och herr.

Läs mer om att bli månadsgivare

Partnersskap

Vår ambition är att bygga långsiktiga samarbeten där vi alla kan känna att vi skapar gemensamma mervärden. Förutom traditionell exponering i och kring vår fotbollsklubb VSK Fotboll, som är ett etablerat och älskat varumärke, utvecklar vi och letar nya kreativa möjligheter hela tiden.

Samarbetet med VSK Fotboll ska bidra till att klubben utvecklas, etablerar sig som en elitklubb på högsta nivå och håller en hög kvalitet på vår fotbollsutbildning från knatte till elitspelare.

Läs mer om våra partnerskap