Akropolis IF - Västerås SK 0 - 2

sön 19 sep 2021, 13:00

Herr, Seriematch, Grimsta IP 1

Tre grönvita poäng på Grimsta IP

Simon Johansson och Erik Björndahl målade när VSK Fotboll bortaslog Akropolis med 2-0 på Grimsta IP. Vinsten var Sportklubbens första bortaseger sedan maj månad och de tre poängen tog Grönvitt ovan strecket för negativt kval.

Simon Johansson var inblandad i de flesta farligheterna under första 45 på Grimsta IP:s plastmatta. I matchminut nio skapade lagkaptenen tillställningens första målchans. Efter ett fint väggspel med Viktor Prodell avancerade Johansson in i straffområdet längs högersidan. Mittfältaren vände bort en försvarare och tog sig inåt i banan innan han gick på avslut med vänsterfoten. Skottet täcktes av en innerback, men returen studsade tillbaka till Johansson som försökte få iväg ett nytt skott. Mittfältaren revs då ner och samtliga VSK-spelare vädjade efter en straffspark. Domaren valde att fria, men Johansson skulle få sin revansch.

I den 38:e spelminuten tog sig Simon Gefvert fram mot offensiv box och släppte iväg en precis djupledsboll mellan två försvarare. Passningen satt i steget på Johansson som tog emot bollen nära målområdet till höger i straffområdet. Johansson lade över bollen på högerfoten och skickade på ett avslut mot det bortre hörnet. Hemmakeepern lyckades inte få ut sitt högerben i tid och bollen tog i nät nära den vänstra stolpen.

Under halvlekens sista minuter skickade Johansson in ett svepande inlägg från högerkanten. I målområdets vänstra del gick Erik Björndahl upp i en luftduell med hemmamålvakten, som försökte plocka ner inlägget. Orestis Menka lyckades inte hålla i bollen, som Björndahl istället samlade upp. Anfallaren gick på skott med sin högerfot men Menka reparerade sitt misstag genom att styra undan avslutet med en benparad.

Med knappa timmen spelad var Björndahl nära att dubbla ledningen igen. På en högerhörna som Emil Skogh knorrade mot den främre ytan var Björndahl framme med pannan och skarvade bollen mot den bortre stolpen. Nicken träffade dessvärre inte mål, utan passerade kortlinjen någon meter utanför målburen.

Med 20 minuter kvar att spela skulle Björndahl hitta rätt. Taha Ali tog sig förbi flera Akropolisspelare och in i straffområdet längs vänstersidan. Ali spelade bollen bakåt i banan där Erik Björndahl tagit sig in i en bra position. Björndahl fick i ett hopslag med en hemmaförsvarare en tå på bollen, som fick en - för målvakten - obehaglig bollbana och letade sig in i mål nära den högra stolpen.

Bara fem minuter senare samspelade Ali och Björndahl ännu en gång. Ali transporterade fram bollen och slog en genomskärare längs plastmattan som Björndahl löpte ifatt nära straffpunkten. Anfallaren försökte vinkla vidare bollen med sin första touch men avslutet räddades av Menka som kom ut och skar av ytorna för Björndahl.

Menka stod för ännu en fin parad när Björndahl avslutade från nära håll i minut 84. Taha Ali slog en djupledsboll som Simon Gefvert löpte ikapp. Gefvert och Björndahl kom i ett två mot ett-läge och när Gefvert tagit sig in i boxen slog han en sidledspassning som Björndahl löpte in i nära den högra stolpen. Björndahl avslutade från snäv vinkel, men Menka i hemmaburen flyttade sig snabbt i sidled och stoppade avslutet med båda nävarna.

Björndahl hade även matchens sista möjlighet när han friställdes med Menka efter en misslyckad rensning av en hemmaförsvarare. Björndahl försökte lobba bollen över målvakten, men fick inte avslutet på mål.

Slutresultatet skrevs till 2-0 i VSK:s favör och de tre poängen tog Sportklubben över kvalstrecket.Huvudtränare Kalle Karlsson om dagens match

Tufft läge i tabellen för Grönvitt. Revansch att kräva efter den bittra hemmaförlusten i augusti. - Vi behöver vara betydligt mer effektiva idag än vi var i den matchen, säger Kalle Karlsson.

Hur har träningsveckan varit – något särskilt ni har haft fokus på?

– Vi har haft en lite längre träningsvecka denna gång, vilket har varit skönt att få återhämta lite krafter och få lite fler kvalitativa pass. Vi har jobbat både med försvars- och anfallsspelet.

Hur ser skadeläget i truppen ut – det ryktas att Anton är skadad?

– Anton fick ryggskott och kommer med all sannolikhet att missa matchen mot Akropolis. Herman Magnusson fick ett mindre bakslag i träning så han vilar åtminstone veckan ut, Dusan Jajic har börjat varva upp i träning och är definitivt tillgänglig nästa match, annars inga skador förutom långtidsskadade Jonas Hellgren.

Ni möter Akropolis som ni slagit i en träningsmatch i våras och sen den sura förlusten på hemmaplan där Grönvitt förde spelet och hade chanserna. Vad behöver ni göra för att det inte ska upprepas?

– För att vinna behöver vi vara noggranna i försvarsspelet och ha tålamod i anfallsspelet för att hitta rätt lägen att gå framåt. Sedan, om vi ska dra parallellen till just hemmamötet med Akropolis i augusti, så behöver vi vara betydligt mer effektiva än vi var i den matchen.

Hur tror du matchbilden kommer att bli?

– Förmodligen blir det en jämn match, det lag som hanterar speluppbyggnaden bäst kommer att få initiativet. Sedan avgörs nästan alla matcher av aktionerna i straffområdena.

 

Här kan du läsa mer om dagens motståndare

På söndag klockan 13:00 drabbar VSK Fotboll och Akropolis samman på Grimsta IP i Stockholm.
Det är tajt i de nedre regionerna av Superttatabellen. Tre pinnar skiljer jumbon Vasalund och elfteplacerade IK Brage. På samma poäng som Brage återfinns Akropolis, med 21 pinnar på 20 matcher. Akropolis parkerar på plats 12, precis ovanför strecket för negativt kval. Under strecket, en poäng och två placeringar efter ligger VSK Fotboll. Grönvitt har med andra ord möjlighet att ta sig över strecket och passera Akropolis i tabellen vid seger på söndag

Akropolis kommer till matchen med tre raka fighter utan seger. Senast torskade man mot Örgryte nere i Göteborg med 3-1. Gästerna tog ledningen strax innan paus genom Christian Sivodedov, men hemmalaget tog samtliga poäng efter tre snabba mål efter halvtidsvilan.
I omgången innan delade Akropolis på poängen med Falkenbergs FF. Tillställningen på Falcon Alkoholfri Arena slutade 3-3 efter att Marcus Burman, Erik Figueroa och Christian Sivodedov målat för gästerna. Akropolis var i underläge med hela 3-0 efter första 45, men lyckades kämpa sig tillbaka i den andra halvleken och kvitterade i spelminut 89.
I den senaste hemmamatchen plockade topplaget IFK Värnamo de tre poängen efter ett segermål på stopptid. Matchen mot de nuvarande serieledarna slutade 2-1 i gästernas favör.
Den senaste segern tog Akropolis den 23 augusti, då Norrby IF välkomnade Stockholmslaget till Borås. Andy Stadler sköt segern till gästerna med matchens enda påse i matchminut 8.
När VSK och Akropolis ställdes mot varandra tidigare under säsongen segrade gästerna på Iver Arena med 3-2.

Aktuellt

Månadsgivare

Var med och bygg framtidens VSK Fotboll genom att bli månadsgivare. Ditt stöd är viktigt på resan mot våra gemensamma mål. Med ditt stöd skapar du förutsättningar för en hållbar klubb: ekonomiskt, socialt och sportsligt. Vi är tacksamma och glada att du vill vara en del av VSK-familjen. Ditt bidrag går till hela klubbens verksamhet, barn, ungdom, akademi, dam och herr.

Läs mer om att bli månadsgivare

Partnersskap

Vår ambition är att bygga långsiktiga samarbeten där vi alla kan känna att vi skapar gemensamma mervärden. Förutom traditionell exponering i och kring vår fotbollsklubb VSK Fotboll, som är ett etablerat och älskat varumärke, utvecklar vi och letar nya kreativa möjligheter hela tiden.

Samarbetet med VSK Fotboll ska bidra till att klubben utvecklas, etablerar sig som en elitklubb på högsta nivå och håller en hög kvalitet på vår fotbollsutbildning från knatte till elitspelare.

Läs mer om våra partnerskap