Västerås SK - Norrby IF 1 - 1

lör 11 sep 2021, 15:00

Herr, Seriematch, Iver Arena
Publiksiffra: 648

Delad poäng mot Norrby på Iver Arena

VSK Fotboll var på väg mot en efterlängtad trepoängare när Norrbys Wilhelm Ärling skickade in kvitteringen med dryga kvarten kvar att spela. Tillställningen på Iver Arena slutade 1-1, efter att Erik Björndahl öppnat målskyttet redan i den första spelminuten.

29 sekunder var allt som Erik Björndahl behövde innan han satte VSK i förarsätet med matchens första mål. Anton Fagerström passade fram till Taha Ali som tog emot bollen och vände upp djupt ner på egen planhalva. Sen satte han full fart framåt. I högt tempo transporterade Örebrolånet bollen 50 meter i offensiv riktning innan han blickade upp och såg Erik Björndahl ta en smart löpning mellan två Norrbyförsvarare. Med en precis djupledspassning släppte Taha Ali in bollen bakom den gästande backlinjen och friställde Erik Björndahl. VSK-anfallaren löpte ifatt passningen halvvägs in i straffområdet och rullade sedan bollen längs plastmattan och in i det högra hörnet.

Det var även Taha Ali som låg bakom matchens nästa farlighet. Simon Johansson slog en kort högerhörna längs marken som Ali mötte upp i den vänstra delen av boxen. Mittfältaren vände bort en försvarare och tog sig inåt i banan innan han skickade på ett avslut med högerfoten. Strax framför mål stod en gästande back bra placerad och kunde styra bort Alis pressade avslut med benet.

Norrby skapade sin första möjlighet när halvtimmen var spelad, då målfarlige Dijan Vukojevic var framme med en dubbelmöjlighet på en högerhörna. Anfallarens första skottförsök täcktes av VSK-försvaret varpå han dunkade returen någon meter norr om överliggaren.

Strax efter paus slog Vukojevic en lång djupledsboll som satte Wilhelm Ärling man-mot-man med Simon Gefvert. Ärling vek inåt i banan, men tappade balansen i skottögonblicket från straffområdeslinjen och fick se bollen studsa ut över kortlinjen ett par meter höger om målburen.

Ärling skulle få sin revansch. Norrby tilldelades en frispark vid halvmånen utanför offensiv box och inbytte Ärling stegade upp för att förvalta den fasta situationen. Med vänster insida lyfte Norrbyspelare bollen över muren och in i det högra krysset, otagbart för en stillastående Anton Fagerström i VSK-buren.

Strax efter kvitteringen hade Simon Johansson ett avslut i bra läge. På en omställning lyfte Viktor Prodell in ett studsande inlägg från vänster som Johansson mötte vid straffområdeslinjen. VSK-kaptenen var beslutsam och dunkade till bollen på halvvolley. Johansson lyckades inte hålla nere avslutet som flög över målburen och ut till en inspark.

På den sista stopptidsminuten hade Emil Skogh ett avslut från vänsterkanten som Norrby-keepern plockade i famnen utan bekymmer. Matchen slutade 1-1 och avslutades med delad poäng.

 Huvudtränare Kalle Karlsson om dagens match

Ny match för herrlaget, bara fem dagar sen senaste. Nu möter man Norrby IF som klubben inte vunnit mot sedan klivet till Superettan togs 2019. – Jag kan inte svara på varför just vi i VSK haft så svårt mot Norrby, men de är verkligen schablonbilden av ett svårslaget lag, säger Kalle Karlsson om dagens motståndare.

Vi tog ett snack med Kalle om hans tankar inför dagens viktiga hemmamatch. 

Match igen bara fem dagar efter senaste – utifrån det – hur har träningsveckan varit?

– Precis, träningsveckan har varit tajtare än vanligt. Det var en tuff gräsmatch på måndagen, och en sen hemresa. Men samtidigt har det varit positivt att skadeläget har ljusnat och att hela laget har verkligen fått en boost av att ha nära nog full trupp i träning.

Hur är skadeläget med David Engström och Erik Björndahl som fick utgå i matchen mot Öster?

– David är fit for fight efter sin smäll. Björndahl sa att han mådde lite illa under andra halvlek och kände att han behövde spy, det var därför vi fick byta ut honom, men han repade sig snabbt efteråt. Dusan Jajic har kunnat träna lätt så han bör kunna komma tillbaka hyfsat snart, dessutom har Herman Magnusson tränat fullt senaste dagarna.

Vi möter nu Norrby på hemmaplan, ett lag vi aldrig vunnit mot sen vi tog klivet upp i Superettan senaste gången – varför är de så svåra att slå?

– Jag kan inte svara på varför just vi i VSK haft så svårt mot Norrby, men de är verkligen schablonbilden av ett svårslaget lag, tycker jag. De är välorganiserade defensivt och duktiga på att ”hacka upp matcherna”, det vill säga neutralisera motståndarnas spel, duktiga på att vinna andrabollar. Sedan är de vassa på fasta situationer och har rejäla försvarare som är starka i egen box.

Vad är viktigt att lyckas med på planen i den här matchen för att vinna den?

– Vår utmaning är att klara av det vi inte grejade i mötet i Borås – vara konstruktiva i speluppbyggnaden och inte tappa boll i farliga lägen. Samtidigt som vi behöver vara noggranna i och runt straffområdet vid inläggsspelet och vid fasta situationer.

Här kan du läsa mer om dagens motståndare

Det är två lag med en skral poängskörd under de senaste omgångarna som drabbar samman på Iver Arena klockan 15:00 på lördag. Gästande Norrby är - trots sin framskjutna tabellplacering - utan seger i de fyra senaste omgångarna. Den senaste trepoängaren kom hemma mot Örgryte den 14 augusti. Vinsten mot Göteborgslaget följde Norrby upp med två förluster, mot AFC Eskilstuna (1-4) och Akropolis (0-1). Mellan nederlagen åkte Boråslaget också ur Svenska cupen efter förlust mot Ängelholm med 3-2 efter förlängning.

I de två senaste omgångarna har Norrby plockat två poäng via två kryss mot Örgryte respektive Vasalund. Matchen mot ÖIS slutade 2-2 efter att Dijan Vukojevic reducerat i minut 79 och Johan Brannefalk kvitterat matchen under den ordinarie speltidens sista minut. Hemmamatchen mot Vasalund i den senaste omgången slutade 0-0.

Nyss nämnde Dijan Vukojevic är också Norrbys främste målskytt, med tio fullträffar i Superettan 2021. Anfallaren noterades för ett hattrick när Norrby hemmaslog VSK Fotboll med 4-1 i slutet av juli.

På de 19 spelade omgångarna har Norrby samlat ihop 32 poäng, genom nio vinster, fem oavgjorda matcher och fem förluster. Inför helgens omgång ligger Norrby på samma poäng som fjärdeplacerade Trelleborgs FF, som spelat en match mindre än Boråslaget.

Norrby har plockat 15 av sina poäng på resande fot. Endast Helsingborg har plockat fler. Den senaste fullpoängaren på bortaplan kom dock i mitten av juli, då Akropolis besegrades med 3-0.

Laguppställning

Startelva

Anton Fagerström

Brian Span
David Engström
Jesper Adolfsson
Pedro Ribeiro
Taha Ali

Simon Johansson
Olle Edlund

Filip Tronêt
Erik Björndahl
Viktor Prodell

Bänken

Daniel Svensson (mv)
Daniel Hermansson
Kalle Björklund
Jakob Lindahl
Emil Skogh
William Videhult
Simon Gefvert

Aktuellt

Månadsgivare

Var med och bygg framtidens VSK Fotboll genom att bli månadsgivare. Ditt stöd är viktigt på resan mot våra gemensamma mål. Med ditt stöd skapar du förutsättningar för en hållbar klubb: ekonomiskt, socialt och sportsligt. Vi är tacksamma och glada att du vill vara en del av VSK-familjen. Ditt bidrag går till hela klubbens verksamhet, barn, ungdom, akademi, dam och herr.

Läs mer om att bli månadsgivare

Partnersskap

Vår ambition är att bygga långsiktiga samarbeten där vi alla kan känna att vi skapar gemensamma mervärden. Förutom traditionell exponering i och kring vår fotbollsklubb VSK Fotboll, som är ett etablerat och älskat varumärke, utvecklar vi och letar nya kreativa möjligheter hela tiden.

Samarbetet med VSK Fotboll ska bidra till att klubben utvecklas, etablerar sig som en elitklubb på högsta nivå och håller en hög kvalitet på vår fotbollsutbildning från knatte till elitspelare.

Läs mer om våra partnerskap