Östers IF - Västerås SK 1 - 1

mån 6 sep 2021, 19:00

Herr, Seriematch, Visma Arena

Delad poäng mot Östers IF

Måndagskvällens batalj på Visma Arena slutade med delad poäng. Öster tog ledningen på stopptid i den första halvleken innan Erik Björndahl kvitterade tillställningen i matchminut 47.

Gästande VSK Fotboll skapade matchens första möjlighet i matchminut sju, när Filip Tronêt serverades ett jätteläge efter ett fint anfall. Attacken startade när Jacob Lindahl slog en lång djupledsmacka längs vänsterkanten. Erik Björndahl löpte in bakom Östers ytterback och samlade upp bollen nära hörnflaggan. Anfallaren spelade bollen snett bakåt där Taha Ali kom en-mot-en med en hemmaförsvarare. VSK-mittfältaren avancerade in i straffområdet och slog sedan en precis passning genom straffområdet i riktning mot Filip Tronêt. VSK:s nummer tio – som bar kaptensbindeln i Simon Johanssons frånvaro från startelvan – kom löpandes helt naken vid den bortre stolpen och sträckte fram högerdojan för att raka in lädret i öppet mål. Tronêt fick sträcka sig något efter bollen och fick dessvärre inte den träff han sökte. Avslutet passerade kortlinjen någon decimeter på fel sida om målburen och ställningen var fortsatt 0–0.

I matchminut 14 hade hemmalaget två jättelägen att bryta dödläget på en dubbelchans men Anton Fagerström och överliggaren förnekade Öster ett ledningsmål. Efter ett inspel från vänster studsade bollen fram till Mattias Pavic som gick på skott, bara ett par meter från mållinjen. Anton Fagerström gjorde en snabb sidledsförflyttning som han följde upp med en fantomräddning med vänsterbenet. Pavic dunkade i väg ett lågt skott mot högerstolpen, men VSK-keepern sträckte ut rejält och stoppade bollen på mållinjen. Returen gick ut till Lucas Lima – som också han befann sig någon meter från mållinjen. Anfallaren klippte till på volley men lyckades inte hålla nere skottet och fick se bollen toucha ribban innan den gick ut till en inspark.

Kort därpå var hemmalaget nära igen. Ett svepande inlägg från vänster friställde Nicholas Mortensen i boxen. Anfallaren sökte det vänstra krysset med en nickskarv men lyckades inte få bollen på mål.

Med 26 minuter på klockan var Erik Björndahl framme på en vänsterhörna. Anfallaren nickade bollen mot det bortre hörnet där en hemmaförsvarare skallade undan avslutet på mållinjen.

Det var också på en hörna som hemmalaget tog ledningen. Fem minuter in på första halvlekens stopptid knorrade ÖIF in en hörna från vänster i riktning mot den bortre stolpen. Nicholas Mortensen tog i kamp med Simon Gefvert en löpning för att nå hörnan. Olyckligt för Gefvert tog bollen i VSK-spelarens bakhuvud och gick in i mål bakom en helt chanslös Anton Fagerström.

Öster gick till pausvila i ledning men Grönvitt kvitterade matchen bara någon minut in i den andra akten. Taha Ali fick bollen ute till vänster och accelererade mot kortlinjen. Ali sprang ifrån en hemmaförsvarare och tog sig in i den vänstra delen av boxen. Ali vinklade sedan tillbaka en yttersida snett bakåt i banan där Erik Björndahl kom springandes i en fin yta. Björndahl tvekade inte och skickade direkt i väg ett distinkt avslut med vänsterfoten. Projektilen gick rakt upp i det högra krysset och tog i nätmaskorna innan hemmakeepern hunnit reagera.

Östers IF skapade sedan tre olika möjligheter där Nicholas Mortensen, John Stenberg och Mattias Pavic avslutade med huvudet. Mortensens nickförsök plockades utan större bekymmer av Anton Fagerström, medan de två andra avsluten inte träffade mål.

I matchminut 79 hittade Månz Berg nätet med ett lågt avslut nära den högra stolpen. Mittbacken stod dock offside och målet viftades bort av linjedomaren. Någon minut senare hade Lucas Lima en dubbelchans där hans första skott täcktes av VSK-försvaret. Returen gick rakt upp i luften varpå Lima nickade bollen mot mål. Anton Fagerström var bra med på nicken och plockade bollen med båda nävarna.

Matchens sista möjlighet skapades också den av hemmalaget. Ett skruvat inlägg från höger nådde Nicholas Mortensen i höjd med straffpunkten. Dansken satte pannan på bollen och försökte vinkla in ledningsmålet i Fagerströms högra hörn. Mortensen lyckades inte hålla nere avslutet, som seglade ut över kortlinjen någon decimeter norr om överliggaren.Huvudtränare Kalle Karlsson om dagens match

VSKs Herrlag åker idag till Växjö för en viktig bortamatch. Så här säger huvudtränaren Kalle Karlsson om vad som behöver fungera. - I första hand ska vi sätta försvarsspelet. Sedan blir det viktigt att vi inte går ned oss i svaga perioder som i andra halvlek mot Falkenberg.

Vi tog ett snack med Kalle inför dagens match om hur det ser ut i truppen och hur han tänker runt dagens match.

Hur ser läget i truppen ut – flera spelare är på väg tillbaka, är de redo för match?

– Pedro tränar men har ett test kvar för sin vadskada. Han behöver stegra sin träning med några pass till, enligt den bedömningen som vårt fysteam gör. David Engström och Viktor Prodell är tillbaka, Simon Johanssons har känt av sin fotskada under början av veckan, men kunde genomföra träningen på söndagen, där har vi ett beslut att fatta. Dusan Jajic fick en smäll på knäet i onsdags, han kommer förmodligen inte hinna bli redo för denna fajt.

Öster på bortaplan är en svår match – hur skulle du säga att de spelar och vad måste vi se upp med?

– De har förändrat sitt spel lite sedan de fick in nya spelare i sommar, bland annat Magnusson, Lima och Kusu som är individuellt skickliga. De har blivit lite mer offensivt balanserade med de nya tillskotten. De är ett gediget lag som har släppt in få mål och samtidigt gjort få framåt.

Vad vill du se av dina spelare i den här matchen?

– I första hand att vi sätter försvarsspelet. Sedan blir det viktigt att vi inte går ned oss i svaga perioder som i andra halvlek mot Falkenberg där deras andra mål fick oss att tappa alla ramar och vi gjorde en riktig djupdykning under 25-30 minuter. Spelarna ska lita på sin förmåga och på lagets arbetssätt.

Här kan du läsa mer information om kvällens motståndare

När det här skrivs skiljer två pinnar VSK Fotboll, på plats 14, och niondeplacerade Östers IF. Superettans nedre region är ett getingbo med tolv matcher kvar av serien. Hela åtta lag är inom tre poängs avstånd, från Öster på plats nio till tabelljumbon Vasalund.

Öster har likt Grönvitt fått kämpa för poängen de senaste månaderna och kommer in till måndagens fight med fem raka seriematcher utan vinst. Den senaste segern i Superettan kom mot Jönköpings Södra i slutet av juli.

I den senaste omgången förlorade Växjölaget borta mot Trelleborg efter att den förre VSK-spelaren Petar Petrovic gjort matchens enda mål. De poäng som Öster har plockat sedan vinsten mot J-Södra har kommit via två 0-0-matcher. Den ena mot Örgryte och den andra mot Trelleborg på hemmaplan.

Det är främst målskyttet som svikit Öster den senaste tiden. Med tolv mål framåt på 18 matcher är ÖIF målsnålast i serien. Östers danska forward Nicholas Mortensen har noterats för fyra av målen, vilket han leder den interna skytteligan på.
Östers defensiv har däremot varit solid. Med 16 insläppta har man klart bäst facit av alla lag på den undre halvan.

Laguppställning

Startelva

 

Anton Fagerström

 

Simon Gefvert

Jesper Adolfsson

David Engström

Kalle Björklund

Jakob Lindahl

 

Olle Edlund

Lawson Sabah
Taha Ali

Erik Björndahl
Filip Tronêt

Avbytare

Daniel Svensson
Samuel Sörman
Emil Skogh
Brian Span
William Videhult
Viktor Prodell
Simon Johansson

Aktuellt

Månadsgivare

Var med och bygg framtidens VSK Fotboll genom att bli månadsgivare. Ditt stöd är viktigt på resan mot våra gemensamma mål. Med ditt stöd skapar du förutsättningar för en hållbar klubb: ekonomiskt, socialt och sportsligt. Vi är tacksamma och glada att du vill vara en del av VSK-familjen. Ditt bidrag går till hela klubbens verksamhet, barn, ungdom, akademi, dam och herr.

Läs mer om att bli månadsgivare

Partnersskap

Vår ambition är att bygga långsiktiga samarbeten där vi alla kan känna att vi skapar gemensamma mervärden. Förutom traditionell exponering i och kring vår fotbollsklubb VSK Fotboll, som är ett etablerat och älskat varumärke, utvecklar vi och letar nya kreativa möjligheter hela tiden.

Samarbetet med VSK Fotboll ska bidra till att klubben utvecklas, etablerar sig som en elitklubb på högsta nivå och håller en hög kvalitet på vår fotbollsutbildning från knatte till elitspelare.

Läs mer om våra partnerskap