Västerås SK - Falkenbergs FF 1 - 3

lör 28 aug 2021, 15:00

Herr, Seriematch, Iver Arena
Publiksiffra: 697

Hemmaförlust mot Falkenberg

Två mål av Falkenbergs Kwame Kizito banade väg för gästernas seger på Iver Arena under lördagen. Matchen slutade 1-3 efter att Taha Ali gjort Grönvitts mål.

VSK hade matchens första möjlighet redan i den första minuten. Emil Skogh tog sig fram längs vänsterkanten och skruvade in ett inlägg till Erik Björndahl. Anfallaren nickskarvade bollen vidare mot den bortre stolpen, men fick se bollen passera kortlinjen någon decimeter utanför målramen.

I minut 18 hade Dusan Jajic en fin möjlighet att inleda målskyttet. Simon Gefvert fick in ett inspel från högerkanten rakt på fötterna på Jajic. Jajic sköt på ett tillslag i en position mitt i straffområdet, men lyckades inte få bollen på mål.

Några minuter senare slog Kwame Kizito ett hårt inspel från högerdelen av VSK:s straffområde som hittade Nsima Peter precis framför mål. Två meter från den högra stolpen försökte Peter vinkla in bollen i mål, men Anton Fagerström stod bra positionerad och styrde avslutet till en högerhörna.

I den 26:e minuten öppnade Kwame Kizito målskyttet. Efter att VSK inte fått undan bollen efter en hörna fick Melker Nilsson bollen till höger i straffområdet. Nilsson kunde helt ohotad lyfta in ett precist inlägg mot Kizito i slottet framför mål. Anfallaren gick upp i luften och nickade via backen in ledningsmålet.

Fem minuter inna paus hade Jajic sin andra möjlighet. Mittfältaren fick bollen vid straffområdeslinjen och vände bort en försvarare och tog sig inåt i planen. Från halvcirkeln utanför boxen sköt Jajic ett lågt skott med vänsterfoten. Falkenbergs målvakt stod kvar mitt i mål och tittade långt efter avslutet som strök den högra stolpen och gick ut till en inspark.

Halvleken slutade 0-1, men den andra halvleken var bara tre minuter gammal när gästerna dubblade sitt övertag. Adam Bergmark-Wiberg slog in ett svepande inlägg från höger som Jesper Adolfsson nickade undan. Rensningen gick rakt mot Adam Eriksson, som kom i en andravåg strax utanför boxen. Precis på straffområdeslinjen tryckte Eriksson iväg ett volleyskott. Falkenbergsspelaren fick en halvträff som studsade några gånger innan den gick in i buren nära Anton Fagerströms vänstra stolpe.

Med timmen spelad stod Fagerström för en fin parad som höll Sportklubben kvar i matchen. Bergmark-Wiberg slog in ett inspel från höger som Melker Nilsson styrde ner mot högerstolpen. Fagerström sträckte ut och räddade avslutet efter marken.

Tio minuter senare prickade Samuel Adrian ribban med ett tungt distansskott. Bara minuten senare hade Jesper Adolfsson ett bra läge att reducera matchen precis framför mål, men mittbacken feltajmade sin löpning och lyckades inte nå en precis inläggsfrispark från vänster.

Det var sedan Anton Fagerströms tur att sträcka ut igen. Längst ut vid sin högra stolpe räddade VSK-målvakten en nick på en frispark från höger och höll hoppet om poäng vid liv.

Hoppet växte i matchminut 85 när Taha Ali pricksköt reduceringen i det högra krysset. Ali fick bollen i den vänstra delen av boxen och fintade sig förbi en försvarare och vek inåt i banan. Ali gick på skott och dunkade iväg en raket som helt ställde gästernas målvakt och gick in i mål nära det högra krysset.

När VSK sedan jagade en kvittering slog Kwame Kizito till på en kontring och dödade matchen. Inbytte Christoffer Carlsson löpte ikapp en djupledsboll och tog sig i VSK:s straffområde. När Jesper Adolfsson slängde sig för att sätta press på Carlsson passade Falkenbergsspelaren bollen i sidled och friställde Kizito framför mål. Anfallaren behövde bara sätta fram bredsidan och vinklade in 3-1-målet i öppen bur.Viktig hemmamatch - så här tänker huvudtränaren Kalle Karlsson

Viktig hemmamatch för VSK Herr som tar emot gästande Falkenbergs FF. En trepoängare för VSK är av stor vikt för att kunna lämna bottenträsket i tabellen. – Det är en viktig match, men vi kommer bara ha viktiga matcher denna höst så vi ser alla matcher som finaler, säger Kalle Karlsson, huvudtränare.

Vi tog ett snack med Kalle efter den matchförberedande träningen igår (fredag). 

Hur har träningsveckan sett ut - vad har ni jobbat med?

– Vi försöker väva in så många av spelets skeden som möjligt i träning, så vi har tränat på vårt försvars- och anfallsspel utifrån de tankar vi har inför denna match. Sedan har vi övat fasta situationer som är viktigt inte bara i denna match utan alla matcher. Vi gör gärna ännu fler mål på fasta.

Hur ser skadeläget ut i truppen inför dagens match?

– Inga nya skador. Vi får tillbaka Kalle Björklund som var magsjuk senast. David Engström närmar sig medan Viktor Prodell, som haft problem med sin höft, bör kunna testa att träna fullt igen nästa vecka. Pedro Ribeiro är tillbaka i träning, men behöver få fler träningar innan han blir aktuell. Simon Johanssons fot har blivit bättre, men han är också tillbaka först till nästa omgång. Så det börjar ljusna och det känns väldigt positivt!

Det är en viktig match idag – vi möter Falkenberg som också återfinns i tabellens nedre regioner – vad kan vi säga om motståndaren?

– Det är en viktig match, men vi kommer bara ha viktiga matcher denna höst så vi ser alla matcher som finaler. Falkenberg har bytt tränare under året, har en stark forwardsduo i Kizito och Nsima och spelare med allsvensk erfarenhet. De är ett gediget lag som vi föll mot i våras. Så vi är ute efter revansch.

Hur ska vi vinna den här matchen?

– Nyckeln är att hitta rätt i vårt presspel. I speluppbyggnaden känner vi att vi tar steg varje match, där kan vi ta med flera bra delar från matchen mot Brage. I försvarsspelet behöver vi hålla ihop på ett bättre sätt över 90 minuter.

Här kan du läsa mer om Falkenbergs FF

Idag gästar tabelljumbon Falkenbergs FF Iver Arena för spel i Superettans 18:e omgång.
Ex-allsvenska Falkenbergs FF parkerar sist i tabellen efter 17 spelade omgångar. Med 15 inspelade poäng ligger FFF två poäng från kvalplats och tre poäng efter VSK precis över strecket för negativt kval.

I den senaste omgången tog Falkenberg sin första trepoängare på sju matcher i Superettan. Falkenberg hemmaslog Trelleborgs FF med 1-0 efter att Anton Wede gjort tillställningens enda påse i matchminut 20. Målet var mittfältarens andra balja för säsongen.

Vinsten var Falkenbergs andra för veckan, då FFF slog ut IK Oddevold i Svenka cupen med 3-2 efter förlängning.

Falkenberg har släppt in mest mål av alla lag i Superettan 2021, 30 stycken. Under den sju matcher långa perioden utan seger målade FFF i sex av fighterna, men lyckades ändå bara plocka tre poäng efter tre 1-1-matcher. Den senaste segern i Superettan, innan viktorian mot Trelleborg, var mot VSK den 6 juni. På Falcon Alkoholfri Arena vann hemmalaget med 2-1 efter att Kwame Kizito och Adam Bergmark Wiberg nätat för Falkenberg. Bergmark Wiberg är också lagets främsta målskytt med fyra fullträffar under säsongen.

Laguppställning

Startelvan

Anton Fagerström

Simon Gefvert
Daniel Hermansson
Jesper Adolfsson
Samuel Sörman
Emil Skogh

Dusan Jajic
Lawson Sabah
Taha Ali

Erik Björndahl
Filip Tronêt

Avbytare

Daniel Svensson (MV)
Kalle Björklund
Jakob Lindahl
Brian Span
William Videhult
Olle Edlund
Patric Åslund

Aktuellt

Månadsgivare

Var med och bygg framtidens VSK Fotboll genom att bli månadsgivare. Ditt stöd är viktigt på resan mot våra gemensamma mål. Med ditt stöd skapar du förutsättningar för en hållbar klubb: ekonomiskt, socialt och sportsligt. Vi är tacksamma och glada att du vill vara en del av VSK-familjen. Ditt bidrag går till hela klubbens verksamhet, barn, ungdom, akademi, dam och herr.

Läs mer om att bli månadsgivare

Partnersskap

Vår ambition är att bygga långsiktiga samarbeten där vi alla kan känna att vi skapar gemensamma mervärden. Förutom traditionell exponering i och kring vår fotbollsklubb VSK Fotboll, som är ett etablerat och älskat varumärke, utvecklar vi och letar nya kreativa möjligheter hela tiden.

Samarbetet med VSK Fotboll ska bidra till att klubben utvecklas, etablerar sig som en elitklubb på högsta nivå och håller en hög kvalitet på vår fotbollsutbildning från knatte till elitspelare.

Läs mer om våra partnerskap