IK Brage - Västerås SK 3 - 3

lör 21 aug 2021, 17:00

Herr, Seriematch, Domnarvsvallen
Publiksiffra: 903

Målkalas när VSK kryssade i Borlänge

VSK Fotboll såg ut att gå mot tre tunga poäng när IK Brages Leonard Pllana gick i backen i straffområdet. Med 90+4 på matchuret stegade hemmaforwarden upp för att slå straffen han själv ordnat. Pllana gjorde gjorde vad han skulle och skickade in kvitteringen nära Anton Fagerströms vänstra stolpe med matchens sista spark.

Det var också IK Brage som tog ledningen på Domnarvsvallen. I matchminut 20 fick Joakim Persson en passning  längs vänsterkanten. Yttern satte full fart mot kortsidan och avancerade inåt i banan. Strax innan han nådde straffområdet lade Persson över bollen på högerfoten och tryckte till. Det låga skottet dök i en obehaglig båge för Anton Fagerström och studsade en gång innan det passerade mållinjen nära den vänstra stolpen.

I halvlekens sista skälvande minuter steg Dusan Jajic fram och nätade för andra gången den här säsongen. Taha Ali blev neddragen precis utanför boxen och Jajic klev fram för att förvalta frisparken. Brage ställde upp en femmamannamur som VSK-mittfältaren läckert lyfte bollen över och in i mål nära det vänstra krysset.

Matchen gick till halvtidsvila med ställningen 1–1. Efter paus kopplade VSK ett till synes stadigt grepp om de tre poängen genom två mål av Erik Björndahl. Anfallarens första mål kom i matchminut 55. En precis passning från Dusan Jajic friställde en djupledslöpande Taha Ali som transporterade in bollen i straffområdet. Precis utanför målområdet serverade Ali kollegan Erik Björndahl med en passning i sidled. Erik Björndahl kom löpandes utan uppvaktning och kunde enkelt slå in ledningsmålet i öppen kasse.

Cirka 20 minuter senare dubblade Björndahl bortalagets övertag på en hörna från vänster. Simon Gefverts inåtskruvade hörna från vänster gick mot den bortre stolpen där både Filip Tronêt och Erik Björndahl gick upp i luften. Den sistnämnde fick pannan på bollen och nickade in 3–1-målet i det högra krysset.

Hemmalaget gav sig inte och hämtade i slutminuterna upp tvåmålsunderläget genom dubbla mål av Leonard Pllana. Reduceringen kom i minut 83. På ett inlägg från den högra sidlinjen gick anfallaren upp i luften nära den första stolpen och skarvade bollen vidare in bakom Anton Fagerström.

Sent in på stopptid löpte Pllana i kapp en nickskarv i straffområdet och petade bollen förbi Anton Fagerström. VSK-keepern fällde olyckligt Pllana varpå domaren pekade på straffpunkten. Anfallaren var iskall och sköt en poäng åt Brage med sin åttonde fullträff för Superettan-säsongen 2021.

 Huvudtränaren om dagens bortamatch mot IK Brage

Dags för tredje matchen på sju dagar när VSK Herr idag möter IK Brage. Huvudtränare Kalle Karlsson får fundera både en och två gånger på uttagningen då skador och skavanker i truppen ställer till det. - Våra spelare är inte vana att spela tre matcher på en vecka så vi har fått rotera på ett smart sätt, säger Kalle som ser fram emot att bygga vidare på det fina spel laget visade i bortamatchen mot Landskrona BoIS.

Vi tog ett snack med Kalle för att stämma av läget i laget inför matchen mot IK Brage.

Innan vi hoppar in på dagens match, någon reflektion över cupförlusten mot Sollentuna?

- Det var så klart en missräkning och inte det jag och laget hade hoppats på. Nu får man konstatera att vi inte var det enda elitlaget som gick på pumpen. Det säger något om svårigheterna med många matcher på kort tid där vi måste rotera spelare i startelvan samtidigt som vi möter lag från lägre divisioner som är heltaggade.

- Med det sagt, vi är inte nöjda och hade hoppats på att ha en högre nivå i vårt spel.

Har ni hunnit träna i veckan med alla matcher som ska spelas?

- Det blir så klart en anpassning med hur vi kan träna en sån här vecka. Men ja, vi har hunnit träna på ett anpassat sätt och vi har klarat av förberedelserna till dagens match.

Hur ser skadeläget ut i truppen?

- Det är väl inte vad vi önskar att det ska vara. Simon Johansson och Viktor Prodell missar matchen idag på grund av skavanker. Jag hoppas och tror att båda är tillbaka till nästa match om en vecka.

- På den positiva sidan är David Engström och Pedro Ribeiro åter är i fotbollsträning. För Davids del är det några veckor bort innan armen är helt läkt och han är tillbaka fullt ut och kan spela.

- Pedro har haft en komplicerad vadskada som har tagit lång tid att komma tillbaka ifrån. Nu är han i bollträning och deltar i vissa av våra övningar. Vi skyndar långsamt, men om allt går som det ska är även han redo om några veckor.

Vad kan vi säga om dagens match?

- Vi möter ett Brage som har haft en bra trend på sista tiden. De har haft samma tränare under lång tid och har därför en tydlig spelidé. Det gör att vi som motståndare vet vad som väntar oss på Domnarvsvallen. De har några skickliga spelare som vi behöver se upp med.

Avslutningsvis Kalle, hur gör vi för att vinna idag?

- Det gör vi genom att bygga vidare på matchen i Landskrona. Vi är väldigt nöjda med hur försvarsspelet fungerade där, så det ska vi förhoppningsvis upprepa idag. Anfallsmässigt måste vi bli mer effektiva, säger Kalle avslutningsvis.

 

Här kan du läsa om dagens motståndare

I omgång 17 av Superettan 2021 ställs VSK Fotboll mot IK Brage, som i den senaste omgången passerade Grönvitt i tabellen.

Filip Sjöbergs mål i den 74 minuten mot Örgryte i lördags tog IK Brage förbi VSK i serietabellen. Matchen i Göteborg slutade 1-1 efter att Örgryte tagit ledningen strax innan paus. Både Brage och VSK Fotboll har samlat ihop 17 poäng efter 16 spelade matcher. Borlängelaget ligger högre i tabellen, på plats elva, i och med en bättre målskillnad. Brage har efter en tung start på säsongen spelat upp sig och har två vinster, två oavgjorda och en förlust på de fem senaste matcherna i Superettan.

Trots formhöjningen har Brage tagit minst poäng på hemmaplan av samtliga lag i serien, sju stycken. Det är främst målskyttet som svikit på hemmaplan då de grönvita endast mäktat med sex mål på sju matcher. VSK har i sin tur haft det tungt på bortaplan, där man har noterats för fyra poäng på sju matcher.

Likt Sportklubben spelade även IK Brage kval till Svenska Cupen i veckan. Bortamatchen mot Armeisk-Syrianska gick till förlängning efter 90 mållösa minuter. I den 110:e minuten avgjorde Leonard Pllana och tog Brage vidare i cupen. Leonard Pllana är också lagets främste målskytt med sex fullträffar under säsongen.

Förra säsongens möte mellan Brage och VSK i Borlänge slutade med en 3-0-seger för Grönvitt, efter mål av Viktor Prodell, Filip Tronet och Simon Johansson. Mötet på Iver Arena slutade oavgjort 2-2.

Laguppställning

Startelva

Anton Fagerström

Simon Gefvert
Samuel Sörman
Jesper Adolfsson
Daniel Hermansson
Emil Skogh

Dusan Jajic
Lawson Sabah
Taha Ali

Filip Tronêt
Erik Björndahl

Avbytare

Danne Svensson
Viktor Steen
Jakob Lindahl
William Videhult
Brian Span
Olle Edlund
Patric Åslund

Aktuellt

Månadsgivare

Var med och bygg framtidens VSK Fotboll genom att bli månadsgivare. Ditt stöd är viktigt på resan mot våra gemensamma mål. Med ditt stöd skapar du förutsättningar för en hållbar klubb: ekonomiskt, socialt och sportsligt. Vi är tacksamma och glada att du vill vara en del av VSK-familjen. Ditt bidrag går till hela klubbens verksamhet, barn, ungdom, akademi, dam och herr.

Läs mer om att bli månadsgivare

Partnersskap

Vår ambition är att bygga långsiktiga samarbeten där vi alla kan känna att vi skapar gemensamma mervärden. Förutom traditionell exponering i och kring vår fotbollsklubb VSK Fotboll, som är ett etablerat och älskat varumärke, utvecklar vi och letar nya kreativa möjligheter hela tiden.

Samarbetet med VSK Fotboll ska bidra till att klubben utvecklas, etablerar sig som en elitklubb på högsta nivå och håller en hög kvalitet på vår fotbollsutbildning från knatte till elitspelare.

Läs mer om våra partnerskap