Västerås SK - Landskrona BoIS 3 - 1

sön 1 aug 2021, 17:00

Herr, Seriematch, Iver Arena
Publiksiffra: 900
jajic

Simon Johansson bakom tung seger mot serieledarna

 Två fina fullträffar från lagkapten Simon Johansson banade väg för tre tunga poäng mot serieledande Landskrona BoIS. Tillställningen på Iver Arena slutade 3–1 till Sportklubben, efter att Filip Tronêt gjort VSK Fotbolls tredje balja.

Simon Johansson öppnade målskyttet med en projektil i det vänstra krysset i matchminut 14. Mittfältarens vristskott från straffområdeslinjen avslutade ett fint anfall som startades med bollvinst på egen planhalva. Dusan Jajic hittade fram till debuterande forwarden Erik Björndahl som mötte bollen i mittcirkeln. Örebro-lånet rakade direkt ut bollen mot Albin Sporrong till vänster i banan. Sporrong blickade upp och slog en perfekt djupledsmacka till Simon Johansson som stormade fram längs högersidan. Johansson blev ikappsprungen av Filip Olsson, men var stark i kroppen och höll undan Landskronaspelaren innan han limmade upp ett hårt vristskott i nätmaskorna högst upp i det vänstra krysset.

Serieledande Landskrona – med fem raka segrar i bagaget – svarade nästan omgående och kvitterade matchen i minut 20. Robin Eliasson Hofsö tajmade ett väl slaget inlägg från högerkanten av Dennis Olofsson och kunde raka in kvitteringen från nära håll bakom en chanslös Anton Fagerström.

Lagen utbytte sedan chanser med varandra under en första halvlek där debuterande Erik Björndahl hade två chanser att bli målskytt. En nick från nära håll räddades av en välplacerad Amr Kaddoura i gästernas mål och ett skott från straffområdeslinjen strök Landskronas överliggare.

Första 45 slutade 1–1 och efter paus var det gästerna som skapade den första stora möjligheten. Filip Olsson tog emot en passning längs vänsterkanten och avancerade inåt i planen. Mittfältaren slog sedan en låg djupledspassning mot 1–1-skytten Robin Eliasson Hofsö, som tagit en löpning mellan Gustaf Lagerbielke och Kalle Björklund. Landskrona-anfallaren tog med sig bollen in i boxen där han kom helt naken med Anton Fagerström. VSK-keepern kom snabbt ut och täckte av ytorna för Eliasson Hofsö, vars avslut räddades av Fagerströms högerben.

Kort därpå hade VSK:s Erik Björndahl ännu en möjlighet att öppna målkontot i den grönvita tröjan. Simon Gefvert tog sig fram längs högerkanten och passade – i höjd med kortlinjen – bollen in mot straffpunkten där Björndahl nöp till med högerfoten. Skottet skruvade sig mot den vänstra stolpen med räddades av Kaddoura, som sträckte ut högernäven och tippade bort bollen från mål.

Precis efter Kaddouras fina räddning skulle Simon Johansson hitta det matchavgörande 2–1-målet. Mittfältaren tog sig in från högerkanten och slog en passning längs plastmattan som Erik Björndahl mötte i halvcirkeln utanför straffområdet. Anfallaren tog emot bollen och slog sedan en nätt djupledspassning mot Johansson, som fortsatt sin löpning in i boxen. Johansson tog med sig passningen i sidled, la över bollen på vänsterfoten och curlade kyligt in segermålet nära den vänstra stolpen.

Filip Tronêt avslutade sedan målskyttet i matchminut 56. Simon Johansson kombinerade med Simon Gefvert längs högerkanten, där den sistnämnda skickade in ett hårt inlägg från en position nära hörnflaggan. Vid den första stolpen gick Erik Björndahl upp i duell med en hemmaförsvarare, men ingen utav spelarna nådde inlägget. Istället nådde bollen Filip Tronêt som löpt ifrån sin markering och in i ytan bakom Björndahl. Tronêt vinklade enkelt in bollen i nät från nära håll och fastställde slutresultatet med sitt första mål för säsongen.

I nästa omgång, den 9 augusti, ställs VSK mot Akropolis på Iver Arena innan det är dags att möta Landskrona nere i Skåne i omgången efter.Tränaren inför matchen mot Landskrona BoIS

Vi tog en snack med huvudtränare Thomas Askebrand inför dagens match.

Hej Thomas, hur har träningsveckan varit?

- Jag tycker den sett bra ut, bättre än tidigare under sommaren. Det mesta har att göra med att jag upplever att spelarna låtit det sjunka in i dem vikten av att vi gör rätt grejer ute på fotbollsplanen. Vi ska göra det vi är bra på. Där har jag sett en förbättring under veckans träningar.

Det är många nya spelare i truppen, hur går det med att få ihop det?

- Det tar lite tid, inget klickar direkt i spelet mellan spelarna som inte är vana med varandra. Men jag måste säga att alla gör ett bra jobb där de skapar relationer mellan varandra och pratar så att de lär känna varandra på och utanför planen.

Idag möter ni serieledarna – dina tankar runt matchen

- Det är förstås en utmaning på alla sätt och vis. Landskrona är ett lag som överraskat, även om det så klart finns en tradition av att spela i Superettan. Detta sagt, de har gjort det bra som nykomlingar och vi har sett det förr att nya lag kan vara med och hota i toppen. Som lag är de intensiva och visar stor vilja i sitt spel och de har många spännande spelare som allsvenska klubbar har börjat titta på.

- För vår del handlar det som vanligt att vi kommer upp i nivå i vårt spel och visar samma energi och vilja som Landskrona kommer att göra, det här kommer bli en spännande match, avslutar huvudtränaren med att säga.

Här kan du läsa mer om dagens motståndare

Det är toppen mot botten i Superettans formtabell som drabbar samman på Iver Arena på söndag. Medan Landskrona plockat full poäng under de fem senaste omgångarna har Grönvitt endast tagit en pinne under samma period.

I den senaste omgången avfärdade Landskrona GIF Sundsvall med 2–0 nere på sydkusten. Kevin Jensen blev matchhjälte genom att göra båda målen för hemmalaget.  Landskrona toppar Superettan med 28 poäng på de 13 spelade omgångarna. Skånelaget ligger två pinnar före Norrby och IFK Värnamo på andra respektive tredje plats.

På de 13 matcherna har Landskrona vunnit åtta, kryssat fyra och bara förlorat en fight. Det är framför allt på hemmaplan som Landskrona imponerat. På resande fot har man vunnit två av sina fem matcher och plockat åtta av sina 28 poäng. Tränarduon Billy Magnusson och Max Mölder belönades i veckan med ett förlängt kontrakt, över säsongen 2022. Föregående säsong tog duon klubben upp till Superettan, som man denna säsong alltså toppar efter 13 omgångar.

Ett förlängt avtal har även den förre VSK-spelaren Filip Ottosson signat. Mittfältaren lämnade Sportklubben efter säsongen 2019 och kritade på för Eskilsminne. Inför denna säsong värvades Ottosson av Landskrona där han visat upp en fin form under säsongsinledningen med fyra mål och tre assist. Med sju poäng är Ottosson serieledarnas främsta poängplockare.

Laguppställning

Startelvan

Anton Fagerström (M)

Jesper Adolfsson
Kalle Björklund
Gustaf Lagerbielke

Simon Gefvert
Simon Johansson (K)
Albin Sporrong
Dusan Jajic
Filip Almström Tähti

Filip Tronêt
Erik Björndahl

Avbytare

Danne Svensson (M)
Viktor Prodell
Olle Edlund
Jakob Lindahl
Samuel Sörman
Emil Skogh
Viktor Steen

Aktuellt

Månadsgivare

Var med och bygg framtidens VSK Fotboll genom att bli månadsgivare. Ditt stöd är viktigt på resan mot våra gemensamma mål. Med ditt stöd skapar du förutsättningar för en hållbar klubb: ekonomiskt, socialt och sportsligt. Vi är tacksamma och glada att du vill vara en del av VSK-familjen. Ditt bidrag går till hela klubbens verksamhet, barn, ungdom, akademi, dam och herr.

Läs mer om att bli månadsgivare

Partnersskap

Vår ambition är att bygga långsiktiga samarbeten där vi alla kan känna att vi skapar gemensamma mervärden. Förutom traditionell exponering i och kring vår fotbollsklubb VSK Fotboll, som är ett etablerat och älskat varumärke, utvecklar vi och letar nya kreativa möjligheter hela tiden.

Samarbetet med VSK Fotboll ska bidra till att klubben utvecklas, etablerar sig som en elitklubb på högsta nivå och håller en hög kvalitet på vår fotbollsutbildning från knatte till elitspelare.

Läs mer om våra partnerskap