Falkenbergs FF - Västerås SK 2 - 1

sön 6 jun 2021, 15:00

Herr, Seriematch, Falcon Alkoholfri Arena
prodell211

Grönvitt föll med uddamålet mot Falkenberg

Viktor Prodell nätade för tredje matchen i följd, men VSK Fotboll föll trots det med 2-1 mot ex-allsvenska Falkenbergs FF.

Grönvitts Filip Tronêt hade matchens första möjlighet i matchminut 14. Albin Sporrong bröt ett uppspel på offensiv planhalva och spelade direkt fram bollen till Tronêt i en position strax utanför boxen. Tronêt vände upp, la över bollen på högerfoten och gick på skott från halvmånen utanför straffområdet. Skottet passerade någon meter norr om Falkenbergs överliggare och gick ut till en inspark.

Hemmalaget hade nästa möjlighet, som uppstod när Anton Fagerström fått en näve på ett inlägg från höger men inte fått undan bollen. Efter Fagerströms touch trillade bollen ned vid fötterna på Kwame Kizito som direkt passade Muhammed Bala nära straffpunkten. Bala skickade iväg ett lågt direktskott med vänsterfoten som passerade Anton Fagerström. Jesper Adolfsson hade droppat ner på mållinjen där han stod bra placerad och styrde undan skottet.

Strax efter Balas möjlighet var Falkenberg framme igen. Kwame Kizito sög in ett inlägg från höger och dribblade sig fram till ett skottläge runt straffpunkten. Anfallaren sköt hårt mot det högra krysset där Anton Fagerström var snabbt med och petade ut bollen till en högerhörna.

Kizito skulle få sin revansch på Anton Fagerström i matchminut 29, då han nickade in ledningsmålet för FFF. Kizito spelade ut bollen till Tobias Englund til vänster om boxen. Englund la över bollen på vänsterfoten och knorrade ett inlägg mot den bortre stolpen. Där gick Kizito upp i luften mellan David Engström och Gustaf Lagerbielke och skickade in 1-0 med pannan nära den högra stolpen.

Cirka tio minuter efter ledningsmålet klev Viktor Prodell fram och kvitterade tillställningen. I upprinnelsen till kvitteringen klackade Filip Tronêt fram bollen till Simon Gefvert längs högerkanten. Gefvert slog ett skruvat inlägg mot straffpunkten där Viktor Prodell dök upp. Anfallaren var hårt markerad av en försvarare, men vann kampen i luften och satte pannan på bollen. Prodell fick bra träff och fick se avslutet passera mållinjen strax intill den vänstra stolpen.

Den första halvleken slutade 1-1 och matchen var jämn fram till spelminut 79. VSK Fotboll tappade boll på mittplan vilket satte hemmaspelaren Adam Bergmark-Wiberg i ett en-mot-en läge med David Engström. Bergmark-Wiberg satte full fart mot kortsidan och passerade Engström med en kroppsfint strax utanför boxen. Falkenbergsyttern fortsatte in i offensivt straffområde - och blev sånär ikappsprungen av Jesper Adolfsson - men fick iväg ett lågt avslut som passerade bredvid utrusande Anton Fagerström och in i nät till 2-1.

Med 90 minuter på klockan hade Filip Tronet en fin möjlighet att utjämna matchen, men hemmakeepern Viktor Noring stod för en kvalificerad parad. Sportklubben lyfte in en svepande frispark från mittplan som i boxen nickades i sidled fram till Filip Tronêt. I höjd med straffpunkten klippte anfallaren till med högerfoten och fick på en bra träff på halvvolley. Det hårda avslutet gick dock rakt på Norling, som reagerade snabbt och boxade undan bollen med båda nävarna.

Tronêts möjlighet var matchens sista och de tre poängen stannade på västkusten.Tränaren om läget inför mötet med Falkenbergs FF

Åtta omgångar in i serien och saker och ting börjar sätta sig. Man kanske kan börja prata om serielunk? - Visst är det så att saker och ting lugnat ned sig och vi och alla lagen har koll på vad man gör bra och vad som behöver förbättras, säger huvudtränare Thomas Askebrand.

Hur har träningsveckan varit Thomas?

- Den har varit på serielunks-temat, vi har tränat på som vanligt och den har inte stuckit ut åt något håll.  Vi nöter på och jobbar med våra grunder och det vi vill göra på match.

Hur ser skadeläget ut?

- Det är i stort sett det samma som senast. Emil och Pedro är borta men även Samuel Sörman kan inte spela den här matchen på grund av medicinska skäl. Övriga spelare är tillgängliga

Nu ska ni möta Falkenbergs FF. För VSK:s del var det 2011 som vi senaste stötte på dem i seriesammanhang. I bortamatchen vann VSK med 4-3 efter mål av bland annat EM-aktuelle Marcus Danielson. Du Thomas har tränat Falkenberg, vad har vi att vänta oss?

- Falkenberg är en förening som jobbar väldigt mycket med kontinuitet på alla plan. Det har nog inte hänt så mycket sen jag var där och tränade dem, vilket är lite av poängen. Nu har de ju faktiskt lite otypiskt bytt tränare mitt i säsongen.

- Inför det här året börjad de spela i ett 4-3-3-system. Med den nya tränaren på plats verkar det som de återgått till 4-4-2 som är deras signum och som alla är trygga med i föreningen.

- Som lag brukar de stå lågt i sitt försvarsspel, jag tror de kommer göra det idag också, de vill nog inte åka på tre mål i backen som i senaste hemmamatchen. Samtidigt såg vi i förra matchen mot Akropolis att de försökte trycka upp laget lite, så vi får se.

- I anfallsspelet spelar de rakt, lite som Brage senast. De vill hitta in med bollar bakom vår backlinje men de kan också hålla i bollen för att dra isär vårt lag. De har erkänt skickliga spelare där många har rutin från Allsvenskan. De har lite otypiskt bytt ut ett gäng spelare inför i år, kanske en föryngring som behövdes. De har också ett antal lånespelare, vilket de heller inte brukar ha särskilt många av, så lite nytt har det blivit i klubben sen jag var där.

- Det är så klart en missräkning för dem att de ligger där de gör, vi är väl många som trott att de skulle vara ett topplag i serien. Vi får väl se hur det går, serien är ju inte precis på upploppet.

Hur upprepar vi vår senaste seger på bortaplan mot Falkenberg – Marcus Danielson är tyvärr inte tillgänglig den här matchen då han har annat för sig.  

- Hehehe – nä, så är det ju. Men vi vet vad vi kan och vi är stabila och vi vet att vi kan skapa målchanser. Jag ser Bragematchen som ett steg i rätt riktning där vi ändå producerade två mål och i perioder fick till ett bra anfallsspel. Sen släppte vi in två mål lite olyckligt, men på det stora hela var det en bra match. Vi får bygga på det så ska vi nog ha goda chanser i den här matchen.

Hur är det med grästräning, är det något ni gör inför matcher på gräs i år?

- Vi gjorde det en hel del förra året men spelarna tycker inte att det är värt omställningen som blir då gräsplanerna i Västerås är dåliga jämfört med dem vi spelar match på. Det blir inte snarlika förhållanden i vilket fall. I år har vi upplägget att vi tränar på som vanligt utan några justeringar inför gräsmatcherna.

 

Fakta om Falkenbergs FF

På nationaldagen reser VSK Fotboll till västkusten för att möta tabelljumbon Falkenbergs FF - som har tre raka förluster i ryggsäcken.

Ex-allsvenska Falkenbergs FF parkerar på 16:e och sista plats i Superettan efter åtta spelade omgångar. Två vinster och sex förluster innebär att FFF har sex pinnar på kontot inför mötet med Grönvitt. Sex poäng har också Örgryte och IK Brage, men duon har bättre målskillnad än Falkenberg. Trepoängarna som Falkenberg tagit har kommit mot just Örgryte och Brage, i två uddamålsvinster.

Efter sin senaste vinst - den 8 maj mot ÖIS - har Falkenberg torskat tre raka fighter. Borta mot Landskrona föll FFF med 2-1, trots att man tog ledningen strax efter paus. I omgången efter vann Vasalund matchen på Falcon Alkoholfri Arena med 3-0 och förra helgen förlorade Falkenberg med 1-0 mot Akropolis.

Efter åtta omgångar är det endast just Akropolis som gjort färre mål än västkustlagets sex fullträffar. Bästa målskytt för Falkenberg är Christoffer Carlsson, som nätat två gånger under säsongen.

Efter hemmaförlusten mot Vasalund med 3-0 kickade Falkenberg huvudtränaren Hans Eklund. Eklund anslöt klubben 2013, och hade sedan en kort sejour i Kalmar FF innan han återvände ett år senare. Ny huvudtränare är 37-årige Tobias Tuvesson, som debuterade i som huvudtränare på elitnivå i uddamålsförlusten mot Akropolis förra helgen.

Aktuellt

Månadsgivare

Var med och bygg framtidens VSK Fotboll genom att bli månadsgivare. Ditt stöd är viktigt på resan mot våra gemensamma mål. Med ditt stöd skapar du förutsättningar för en hållbar klubb: ekonomiskt, socialt och sportsligt. Vi är tacksamma och glada att du vill vara en del av VSK-familjen. Ditt bidrag går till hela klubbens verksamhet, barn, ungdom, akademi, dam och herr.

Läs mer om att bli månadsgivare

Partnersskap

Vår ambition är att bygga långsiktiga samarbeten där vi alla kan känna att vi skapar gemensamma mervärden. Förutom traditionell exponering i och kring vår fotbollsklubb VSK Fotboll, som är ett etablerat och älskat varumärke, utvecklar vi och letar nya kreativa möjligheter hela tiden.

Samarbetet med VSK Fotboll ska bidra till att klubben utvecklas, etablerar sig som en elitklubb på högsta nivå och håller en hög kvalitet på vår fotbollsutbildning från knatte till elitspelare.

Läs mer om våra partnerskap