Västerås SK - IFK Värnamo 0 - 0

mån 17 maj 2021, 18:30

Herr, Seriematch, Iver Arena
Publiksiffra: 8
gevert21

Oavgjort mellan VSK och serieledande IFK Värnamo

Måndagsmatchen mellan VSK Fotboll och IFK Värnamo slutade mållös. I en tillställning med hela 20 hörnor hade William Videhult och Filip Almström Tähti de bästa möjligheterna att bryta dödläget.

Två minuter in i den andra halvleken hade Filip Almström Tähti sin fina möjlighet att ge VSK Fotboll ledningen. Simon Johansson fick bollen längs högerkanten – djupt in på Värnamos planhalva – och slog in ett hårt inlägg mot den främre stolpen. Almström Tähti kom där rusande helt naken och tajmade inlägget perfekt. Wingbacken slängde sig fram och satte pannan på bollen, men fick se avslutet passera kortlinjen någon decimeter utanför ribbkrysset.

Cirka 20 minuter efter Tähtis chans kom nästa jätteläge för hemmalaget, och även denna gång var lagkapten Simon Johansson med i förarbetet. Chansen uppstod då William Videhult fick bollen strax höger om straffområdet. Anfallaren petade in en studsande passning till Simon Johansson centralt i banan. Mittfältaren lyckades på volley passa tillbaka bollen i djupet mot Videhult, som kom löpande in i straffområdet. 18-åringen tog ned bollen och vände snabbt bort mittbacken Bernardo innan han gick på avslut med vänsterfoten från nära håll. Videhult fick dock ingen vidare träff på bollen, som bortamålvakten Pilip Vaitsiakhovich kunde plocka i famnen.

Tillställningen på Iver Arena var annars relativt jämn. Gästande IFK Värnamo, med fyra raka segrar i bagaget, ägde mest boll under öppningskvarten, men det var hemmalaget som skapade den första heta målchansen. Efter dryga kvarten transporterade Filip Almström Tähti – som var tillbaka i startelvan efter avstängning – upp bollen mot offensivt straffområde. Strax utanför boxen släppte Tähti iväg en fin passning till William Videhult som befann sig i en position till vänster i boxen. Videhult tog emot bollen och skickade direkt iväg ett tungt skott med sin vänsterfot i riktning mot den främre stolpen. Bortakeepern Pilip Vaitsiakhovich sträckte ut och stoppade avslutet med båda nävarna.

Med 20 minuter på klockan skapade gästerna sin första farlighet. Joel Stevens fick bollen i den vänstra delen av straffområdet och la direkt över bollen på sin högerfot. Värnamo-spelaren sökte det bortre hörnet med ett hårt skott, men avslutet touchade en VSK-förvarare och gick ut till en högerhörna.

Samme Joel Stevens hade även matchens nästa möjlighet. Denna gång fick yttern bollen en bit utanför boxen och vek direkt inåt i banan för att söka ett avslutsläge. Strax utanför straffområdet skickade Stevens iväg ett hårt avslut mot mål. Anton Fagerström stod bra placerad och kunde utan bekymmer peta bollen över ribban och ut till en resultatlös hörna.

Lagen hade sedan ett par halvchanser vardera innan domare Sundells pipa förkunnade att första 45 var över.

Till den andra akten gjorde en märkbart besviken Thomas Askebrand ett byte där varnade Brian Spann lämnade planen till förmån för Samuel Sörman. Grönvitt skapade direkt den möjlighet som Almström Tähti var nära att förvalta och tog tillfälligt kommandot över spelet.

Gästerna kämpade sig tillbaka in i matchen och en kvart in i halvleken hade Edvin Becirovic ett bra läge att ge Värnamo ledningen. I kamp med David Engström löpte Becirovic ikapp en djupledsboll i vänstra delen av straffområdet. Anfallaren gick på avslut från snäv vinkel men lyckades inte få bollen på mål.

Strax därpå serverade Erick Brendon lagkamraten Oscar Johansson med en fin macka in i boxen. Johansson vände upp och fick iväg ett lågt avslut som Anton Fagerström stoppade med högerbenet.

Lagen bytte sedan möjligheter med varandra innan Videhult hade sitt fina läge att öppna målskyttet.

Med tre minuter kvar av ordinarie tid var Sportklubben återigen nära att ta ledningen. Simon Johansson slog in en låg frispark från mittplan som skapade viss kalabalik i straffområdet. Bollen studsade mellan VSK-spelare och Värnamo-försvaret i en situation där Grönvitt fick iväg två avslut mot mål. Den tilltrasslade situationen avslutades med att hemmalaget ropade på straff, då VSK-spelarna tyckte att David Engströms skott tog på en försvarande arm. Men domare Sundell var övertygad om att bollen tog på en regelrätt kroppsdel och signalerade för hörna.

Under den första av de fyra stopptipsminuterna stod Anton Fagerström för en fin parad som höll Grönvitt kvar i matchen. I offensiv box studsade bollen fram till Francis De Vries som lastade på med vänsterfoten. Backens tunga avslut gick mitt på en bra placerad Anton Fagerström, som boxade undan bollen med båda händerna. På den efterföljande hörnan hade Värnamo ett tungt distansskott som såg ut att skapa bekymmer för Fagerström. VSK-keepern sträckte sig efter bollen, men behövde inte ingripa då skottet passerade några decimeter norr om ribban.

Matchen förblev sedan mållös stopptiden ut och tillställningen slutade med delad poäng.

 Tankar hos tränaren inför matchen

Det är en serie där alla tycks slå alla oavsett hemma eller bortaplan. Nu är det nu dags för VSK att möta serieledarna IFK Värnamo. - Det blir en spännande match, hoppas vi kan vinna säger huvudtränare Thomas Askebrand.

Hur har träningsveckan sett ut?

- Den har varit okej, knappast så mycket mer. Vi har haft skavanker på ett antal spelare konstaterar Thomas som fortsätter:

- Jag utgår från att alla som har ont här eller där kan spela, men vi får se imorgon (måndag). För våra skadade går det framåt där Olle Edlund är tillbaka i ordentlig träning och inte har så långt kvar till att kunna spela match.

Vad vet vi om dagens motståndare?

- Värnamo leder serien efter fem omgångar, så mycket bättre än så kan man inte starta en serie. Man får säga att de ser stabila ut. De är duktiga offensivt med kreativa spelare som för bollen framåt som sen slår bollen på djupledslöpande medspelare. De hade flera borta i matchen mot GAIS senast. Trots det vinner de matchen, det är klass tycker jag.

Hur ser man till att slå serieledarna?

- Vi vet att vi är bra på hemmaplan och att vi är jobbiga att möta, det talar för oss. Sen är vi fysiska i vårt spel och ska se till att komma in på dem, de är inte så storväxta i Värnamo. Det blir en spännande match, hoppas vi vinner, konstaterar huvudtränaren.

IFK Värnamo leder som sagt serien, hur kommer det sig att nykomlingar ofta går bra i början av serien?

- Det är väl mycket nyhetens behag där alla matcher är inspirerande för spelarna. Man ser bara möjligheter och det ger extra energi. För en del lag falnar prestationerna lite när det blir mer av en vardag att spela i Superettan, för andra håller det i sig. För att det sista ska kunna ske måste det förstås vara ett bra lag med duktiga spelare i botten. Vi får se hur det går för Värnamo, de har presterat riktigt bra och ser spännande ut, avslutar Thomas.

Aktuellt

Månadsgivare

Var med och bygg framtidens VSK Fotboll genom att bli månadsgivare. Ditt stöd är viktigt på resan mot våra gemensamma mål. Med ditt stöd skapar du förutsättningar för en hållbar klubb: ekonomiskt, socialt och sportsligt. Vi är tacksamma och glada att du vill vara en del av VSK-familjen. Ditt bidrag går till hela klubbens verksamhet, barn, ungdom, akademi, dam och herr.

Läs mer om att bli månadsgivare

Partnersskap

Vår ambition är att bygga långsiktiga samarbeten där vi alla kan känna att vi skapar gemensamma mervärden. Förutom traditionell exponering i och kring vår fotbollsklubb VSK Fotboll, som är ett etablerat och älskat varumärke, utvecklar vi och letar nya kreativa möjligheter hela tiden.

Samarbetet med VSK Fotboll ska bidra till att klubben utvecklas, etablerar sig som en elitklubb på högsta nivå och håller en hög kvalitet på vår fotbollsutbildning från knatte till elitspelare.

Läs mer om våra partnerskap