GAIS - Västerås SK 1 - 0

lör 17 apr 2021, 15:00

Herr, Seriematch, Ullevi

Ett reducerat Grönvitt föll med 1–0 på Ullevi

GAIS tog samtliga tre poäng i en jämn tillställning på Ullevi. Hemmalagets Michael Kargbo sköt segern till Göteborgslaget med matchens enda mål, efter att Filip Almström Tähti fått syna det röda kortet.

I en spelmässigt jämn inledning hade Victor Prodell den första stora möjligheten i spelminut fem. Filip Tronêt tog sig fram längs högerkanten och slog ett inlägg mot Prodell i boxens vänstra del. Prodell tog emot bollen och gick direkt på avslut. Det pressade skottet passerade både täckande försvarare och Mathias Karlsson i hemmaburen, men tog i vänster burgavel och gick ut till en inspark.

Matchens nästa möjlighet hade Filip Tronêt efter drygt 23 minuters spel, när Filip Almström Tähti vispat in ett inlägg från högerkanten. Tähtis skruvade kross hittade Tronêt mellan de två innerbackarna, där forwarden satte pannan på bollen. Anfallaren fick dock ingen kraft i nicken, som seglade någon meter norr om överliggaren.

VSK tog här över mer av bollinnehavet och etablerade längre anfall på offensiv planhalva. Fem minuter efter Tronêts möjlighet hade Albin Sporrong halvlekens bästa chans när han skickade bollen i stolpen. Anfallet startade när Emil Skogh slog in ett lågt inlägg från vänster som GAIS-försvaret inte helt fick undan. Rensningen landade vid fötterna på Sporrong, som direkt gick på avslut med högerdojan. Sporrongs försökte curla bollen runt Mathias Karlsson efter marken, men burväktaren var snabbt nere i gräset och petade bollen i stolpen med vänstervanten.

Med fem minuter kvar av halvleken skapade GAIS sin första stora chans, när Adnan Maric hade ett avslut i burgaveln. Hemmalagets Michael Kargbo fick bollen längs högerkanten och tog sig fram på utsidan av Emil Skogh. Nära kortlinjen skickade Kargbo in ett inlägg mot den främre stolpen där Maric löpte in framför David Engström. Maric försökte styra in bollen på volley med högerfoten – bara ett par meter ifrån Fagerströms vänstra stolpe – men avslutet gick i burgaveln och ut till en inspark.

Två minuter in på stopptid tvingades Anton Fagerström till en kvalificerad räddning när Nikola Ladan sköt från distans. Mittfältaren samlade upp en rensning efter en högerhörna och avlossade ett skott med högerfoten mot det vänstra krysset. Fagerström reagerade snabbt och stoppade bollen med båda nävarna nära ribban och lagen gick till pausvila med 0–0 på resultattavlan.

Strax efter paus fick Filip Almström Tähti syna det röda kortet efter en kapning på mittplan. Situationen uppstod när GAIS snabbt ställde om efter ett VSK-anfall med en djupledsboll mot Michael Kargbo. Kargbo petade bollen förbi Almström Tähti, som feltajmade sin tackling och rev ned GAIS-spelaren vid mittlinjen. Domare Robert Daradic övervägde sitt beslut i några sekunder men grävde tillslut fram det röda kortet ur bakfickan och satte Sportklubben i numerärt underläge.

Trots utvisningen var det Grönvitt som skapade nästa möjlighet, signerad Filip Tronêt. Simon Johansson transporterade upp bollen i höger-inner-position och när han äntrade straffområdet släppte han bollen i djupet till Filip Tronêt. Anfallaren gick på skott direkt och fick iväg ett bra avslut, men Mathias Karlsson stod för en fick räddning med högerarmen och styrde undan skottet.

Tätt efter Karlssons fina parad tog GAIS ledningen. Vid en snabb omställning släppte Michael Kargbo en passning i djupet på Julius Lindberg. Lindberg löpte ikapp passningen och klackade direkt tillbaka bollen inåt i banan där Kargbo tagit en löpning. Yttern tog sig in i boxen, vände bort David Engström och gick på avslut med vänsterfoten. Det låga avslutet tog på en hemåtlöpande Emil Skogh och fick en oberäknelig bollbana som helt ställde Anton Fagerström, som bara kunde titta på när bollen passerade mållinjen nära den vänstra stolpen.

Målskytten Kargbo hade även matchens nästa målchans. Yttern fick bollen strax utanför boxen och tog avslut med vänsterfoten. Avslutet gick mot Fagerströms högra stolpe, men VSK-keepern hade bra koll på skottet och lät bollen gå ut till en inspark via målburen.

Sportklubben låg med ett kompakt försvar och lät GAIS föra spelet. I minut 65 skapade Julius Lindberg nästa målchans när han tog sig fram längs straffområdets vänsterkant. Yttern gick på skott i snäv vinkel, med ett avslut som Fagerström parerade med högerbenet.

Med knappa kvarten kvar hade Filip Tronêt en fin möjlighet att utjämna matchen på en snabb omställning. David Engström bröt ett anfall och passade vidare bollen till Simon Johansson längs högerkanten. Johansson blickade upp och skickade iväg en smörpassning mot en djupledslöpande Filip Tronêt. Tronêt löpte in i Johanssons perfekta macka några meter utanför straffområdet och gick på avslut från högerdelen och boxen. Mathias Karlsson i hemmaburen kom ut och minskade ytorna för Tronêt, vars låga avslut rullade ett par meter utanför den vänstra stolpen.

Det var sedan en svängig avslutning av matchen där båda lagen jagade mål. De stora chanserna uteblev dock och GAIS plockade sin andra raka trepoängare för säsongen.Tränaren inför bortapremiären

Herrarnas A-lag är uppe på hästen igen, ny match mot GAIS på bortaplan. Kan laget bärga årets första seger? - Vi har fokus på vårt anfallsspel säger, huvudtränare Thomas Askebrand.

Hur har träningsveckan varit?

- Det har ändå varit bra tycker jag. Vi har haft hela truppen i träning och det har flutit på bra.

Har ni hittat tillbaka till intensiteten?

- Det skulle jag vilja säga. Killarna har trummat på bra och alla är fokuserad på dagens uppgift. Sen tycker jag att de som varit efter med träningen av olika anledningar har kommit ifatt. På det hela taget ser det bra ut i truppen.

Vad kan vi säga om dagens motståndare?

- GAIS är ett klurigt lag. De försvarar sig riktigt bra och de jobbar hårdare än AFC i försvarsspelet. De har spetsighet i anfallsspelet också skulle jag säga, så vi måste se upp med dem, säger Thomas.

- Ska vi lyckas få hål på dem måste vi använda vissa ytor på planen i anfallsspelet och se till att göra det bra. Vi lyckades bra med det här när vi spelade mot dem i Svenska cupen, så vi ska försöka upprepa den prestationen.

I och med att vi spelade oavgjort mot AFC Eskilstuna trots stort övertag har det diskuterats om effektiviteten i anfallsspelet.

- Jag kan förstå det. Samtidigt, hade vi fått in bollen hade ingen, inklusive vi i tränarteamet tänkt så mycket på det. Men visst, anfallsspelet är viktigt för oss och vi har fokus på det.

Dagens match spelas på Ullevi (stora arenan). Där ligger en vanlig gräsmatta, har ni tränat på gräs inför matchen?

- Nej vi har inte gjort det. Anledningen är att det inte finns några gräsplaner i Västerås som håller samma kvalité som den på Ullevi. Vi i tränarteamet vill inte belasta spelarna i onödan med tunga gräsplaner om det i alla fall inte blir samma förhållande på de träningarna som det blir i dag på mattan på Ullevi.

Laguppställning

Startelvan

Anton Fagerström

Gustaf Lagerbielke
David Engström
Pedro Ribeiro

Filip Almström-Tähti
Simon Johansson
Jonas Hellgren
Albin Sporrong
Emil Skogh

Filip Tronêt
Viktor Prodell

På bänken

Daniel Svensson
Claus Royo
Simon Gefvert
Jesper Merbom Adolfsson
Brian Span
Samuel Sörman
Justin Salmon

Borta ur truppen
Kevin Custovic (sjuk)
Olle Edlund (skadad)
William Videhult (i träning efter skada)

Aktuellt

Månadsgivare

Var med och bygg framtidens VSK Fotboll genom att bli månadsgivare. Ditt stöd är viktigt på resan mot våra gemensamma mål. Med ditt stöd skapar du förutsättningar för en hållbar klubb: ekonomiskt, socialt och sportsligt. Vi är tacksamma och glada att du vill vara en del av VSK-familjen. Ditt bidrag går till hela klubbens verksamhet, barn, ungdom, akademi, dam och herr.

Läs mer om att bli månadsgivare

Partnersskap

Vår ambition är att bygga långsiktiga samarbeten där vi alla kan känna att vi skapar gemensamma mervärden. Förutom traditionell exponering i och kring vår fotbollsklubb VSK Fotboll, som är ett etablerat och älskat varumärke, utvecklar vi och letar nya kreativa möjligheter hela tiden.

Samarbetet med VSK Fotboll ska bidra till att klubben utvecklas, etablerar sig som en elitklubb på högsta nivå och håller en hög kvalitet på vår fotbollsutbildning från knatte till elitspelare.

Läs mer om våra partnerskap