Västerås SK - AFC Eskilstuna 0 - 0

mån 12 apr 2021, 19:00

Herr, Seriematch, Iver Arena
Matchens lirare: Pedro Ribeiro

Delad poäng i premiären mot AFC Eskilstuna

Trots ett stort spelövertag lyckades inte Grönvitt få bollen i mål. Premiären på Iver Arena slutade 0–0, efter att Filip Tronêt och Gustaf Lagerbielke haft varsitt avslut i virket.

I en chansrik inledning skapade VSK Fotboll den första stora möjligheten redan efter 90 sekunders spel. Lagkaptenen Simon Johansson stegade upp vid en vänsterhörna och knorrade bollen hårt mot den främre stolpen. David Engström tajmade Johanssons hörna perfekt, och mötte bollen med pannan någon meter från mål. Mittbacken fick dessvärre inte ut avslutet mot någon av stolparna, och bortakeepern Joshua Wicks kunde plocka bollen i huvudhöjd med båda nävarna.

Några minuter efter Engströms möjlighet hade gästernas Ashley Coffey en fin möjlighet i boxen. Ett inlägg studsade på en VSK-försvarare och fram till engelsmannen, som befann sig centralt i straffområdet. Coffey klippte till med vänsterfoten på den studsande bollen – men fick inte riktigt träff på avslutet, som Anton Fagerström i hemmakassen lät studsa ut till en inspark.

I minut 14 hade gästerna en boll i nät, men domare Andreas Johansson dömde bort målet då Viktor Götesson löpt offside. Den bortdömda påsen kom till efter att Marwan Baze skruvat bollen i Fagerströms vänstra stolpe. Efter ramträffen dansade bollen längs mållinjen och ut framför fötterna på Götesson, i höjd med Fagerströms andra stolpe. Yttern rullade då enkelt in bollen i öppen kasse, men vinkades av då han vid Bazes avslut varit någon decimeter på fel sida av David Engström, som var sista gubbe i VSK:s backlinje.

Lagen bytte i detta skede av matchen målchanser med varandra och bara någon minut efter det bortvinkade målet hade Gustaf Lagerbielke en nick i ribban. Mittbacken nådde högst på en svepande frispark från Filip Tronêt och nickade bollen över en utrusande Joshua Wicks. Nicken gick mot det helt öppna målet, men var några centimeter för hög och tog i ribban innan den rensades bort av det orangeklädda försvaret.

Med 20 minuter på klockan tvingades Joshua Wicks sträcka ut rejält för att hålla tillställningen mållös. Emil Skogh tog sig förbi Viktor Götesson i vänsterdelen av straffområdet och slog ett inlägg från en position nära kortlinjen. Lyftningen gick över samtliga försvarare och nådde Skoghs wingbackskollega Filip Almström Tähti i utkanten av målområdet. Tähti fick backa något för att nå inlägget, men fick ändå nicken på mål. Avslutet gick mot den främre stolpen men Wicks var återigen bra placerad och boxade undan bollen på mållinjen.

Efter chanskavalkaden i matchupptakten avtog de heta målchanserna under halvlekens andra del. Den bästa möjligheten hade Viktor Prodell med fem minuter kvar till paus. Simon Johansson slog från högerkanten ett hårt inlägg mot den bortre stolpen, där Prodell löpt sig naken. Anfallaren gick upp i luften någon meter från mål och sträckte sig framåt för att nå inlägget. Prodell fick pannan på bollen, men nådde inte riktigt fram på det hårda inlägget för att få den träff han önskade. Avslutet passerade kortlinjen någon meter till vänster om målburen och halvleken slutade oavgjord, 0–0.

Efter pausvilan hade gästernas Marwan Baze ett fint avslutsläge efter bara 15 sekunder, men anfallaren fick inte träff på skottet. Anfallet skapades när Filip Almström Tähti låg kvar på konstgräset efter en duell med Abdelkarim Chaouche längs VSK:s högerkant. Domaren lät spelet fortgå och Chaouche tog sig fram på det hav av yta som öppnat sig bakom Almström Tähti. Nära kortlinjen slog Chaouche ett inlägg som efter några touch letade sig fram till Marwan Baze centralt i straffområdet. AFC-spelaren klippte till med högerfoten men fick se bollen gå ut till en inspark.

Några minuter efter Bazes möjlighet skickade Filip Tronêt en projektil i stolpen. Tronêt transporterade upp bollen på den sista tredjedelen och gick på avslut med högerfoten strax utanför straffområdet. Vristskottet skruvade sig bort från Joshua Wicks och upp mot det högra krysset, där bollen träffade stolpen nära ribban. VSK samlade upp returen längs straffområdets högerkant och skickade sedermera in ett inlägg som Albin Sporrong satte pannan på. Nicken gick mitt på mål, men skapade vissa problem för Wicks, som dock styrde undan avslutet med händerna.

Strax innan timmen var spelad radade Grönvitt upp fasta situationer på offensiv planhalva, där en frispark från Filip Tronêt var nära att styras i mål av en AFC-spelare. VSK dominerade i denna del av matchen bollinnehavet medan AFC hade svårt att organisera anfall på offensiv planhalva. När dryga timmen var spelad hade Filip Tronêt ytterligare ett bra läge från nära håll. Anfallaren löpte sig fri från sin markering i boxen och mötte ett hårt högerinlägg med vänster bredsida. Tronêt försökte styra bollen i det främre hörnet med sin förstatouch, men avslutet gick strax utanför den högra stolpen.

Cirka fem minuter efter Tronêts avslut skapade Sportklubben en ny farlighet – denna gång på en vänsterhörna. Med högerfoten knorrade Simon Johansson hörnan mot den bortre stolpen där Gustaf Lagerbielke nådde högst. Backens nick gick in i målområdet där Viktor Prodell fick bollen mot. Gästernas Joshua Wicks stod dock återigen bra placerad och stoppade bollen på mållinjen.

Med dryga kvarten kvar hade Marwan Baze ett avslut strax utanför Fagerströms vänstra stolpe. AFC Eskilstunas Rafael tog sig fram längs högerkanten och slog från kortlinjen en passning bakåt in i planen. Inspelet nådde Marwan Baze nära straffpunkten och anfallaren klippte direkt till med högerfoten. Baze var hårt bevakad av det grönvita försvaret och fick inte träff på avslutet, som studsade över kortlinjen utan att Fagerström behövde ingripa.

Matchens nästa möjlighet hade VSK och Filip Tronêt, via en frispark från 25 meter. Från en position strax vänster om mitten gick Tronêt på avslut mot den främre stolpen. Anfallarens frispark bekymrade dock inte Joshua Wicks, som plockade bollen i famnen nära sin högra stolpe.

Med ett lågt försvarsspel krympte gästerna ytorna för VSK, som under slutskedet hade svårt att skapa lägen att avgöra tillställningen. På de fem stopptidsminuterna jagade hemmalaget febrilt ett ledningsmål, men domare Andreas Johansson blåste av matchen med 0–0 på resultattavlan.

På lördag reser Sportklubben till Göteborg för att möta GAIS i Superettans andra omgång. GAIS vann sin premiär med 1–0 borta mot Trelleborg.Tränarens tankar runt dagens match

Premiärdags med allt vad det innebär. Frågorna är som alltid många när det kommer till dagens motståndare AFC Eskilstuna. - Jag tycker AFC ser rätt vassa ut, de går under radarn för många lag säger huvudtränare Thomas Askebrand.

Vad vet vi om VSKs premiärmotståndare?

- Vi vet att de spelar i ett 3-4-3 system normalt sett, men de kan också spela 3-5-2, vi får se vad det blir idag. De har tagit in 7-8 nya spelare inför säsongen som höjer laget. Men de har också tappat en del viktiga spelare. Jag skulle säga att de är färdiga med sitt lag tidigare i år än vad de brukar vara. Som lag är de skickliga offensivt och spelarna är individuellt skickliga över lag. Jag tycker AFC ser rätt vassa ut, de går under radarn för många lag, sammanfattar Askebrand sin analys.

I och med att AFC i princip aldrig är färdiga med sitt truppbygge när serien drar igång – är det en fördel att möta dem tidigt.

- Det är nog både för- och nackdelar för mig som tränare. Normalt är de inte så samspelta när säsongen drar igång, vilket gör det enklare för mig när deras spel inte är så varierat. Löpvägar och positionsspelet sitter inte ännu hos dem.

- Samtidigt, som tränare har du sällan någon koll på hur de kommer ställa upp, vilka är med på vilka positioner och så vidare. I år vet vi mer hur de spelar. Nu är de dock en svårare nöt att knäcka när de fått tid på sig att spela ihop laget. Personligen föredrar jag som det är i år när vi vet mer om AFC, än att det är som det brukar vara.

Avslutningsvis, vad kan vi förvänta oss för typ av match?

- AFC spelar med hög press och man fyller på med folk framåt för att få till ett offensivt spel. Tappar vi bollen i fel lägen blir det jobbigt för oss. Å andra sidan, kan man spela sig förbi deras press kan det bli fina vägar framåt för oss.

- Rent generellt är de ett lag av vår kaliber och matchen kommer nog gå lite fram och tillbaka där vi är bra i en period och sen tar de över och blir bättre en stund. Jag hoppas våra perioder kan vara lite länge och bättre än deras. Vi ska försöka se till att få mer bollinnehav än vi haft i många av vårens cupmatcher och förhoppningsvis leder det fram till ett bra anfallsspel, avslutar huvudtränaren.

Laguppställning

Startelvan

Anton Fagerström

Gustaf Lagerbielke
David Engström
Pedro Ribeiro

Filip Almström-Tähti
Simon Johansson
Kevin Custovic
Albin Sporrong
Emil Skogh

Filip Tronêt
Viktor Prodell

På bänken

Daniel Svensson
Jonas Hellgren
Simon Gefvert
Jesper Merbom Adolfsson
Brian Span
Samuel Sörman
Justin Salmon

Aktuellt

Månadsgivare

Var med och bygg framtidens VSK Fotboll genom att bli månadsgivare. Ditt stöd är viktigt på resan mot våra gemensamma mål. Med ditt stöd skapar du förutsättningar för en hållbar klubb: ekonomiskt, socialt och sportsligt. Vi är tacksamma och glada att du vill vara en del av VSK-familjen. Ditt bidrag går till hela klubbens verksamhet, barn, ungdom, akademi, dam och herr.

Läs mer om att bli månadsgivare

Partnersskap

Vår ambition är att bygga långsiktiga samarbeten där vi alla kan känna att vi skapar gemensamma mervärden. Förutom traditionell exponering i och kring vår fotbollsklubb VSK Fotboll, som är ett etablerat och älskat varumärke, utvecklar vi och letar nya kreativa möjligheter hela tiden.

Samarbetet med VSK Fotboll ska bidra till att klubben utvecklas, etablerar sig som en elitklubb på högsta nivå och håller en hög kvalitet på vår fotbollsutbildning från knatte till elitspelare.

Läs mer om våra partnerskap