Västerås SK - IK Sirius 1 - 2

lör 3 apr 2021, 14:00

Herr, Träningsmatch, Iver Arena

Sirius starkast i genrepet på Iver Arena

Med dubbla påsar sköt Christian Kouakou segern till Allsvenska Sirius. Träningsmatchen på ett soligt Iver Arena slutade 2–1 till gästerna, efter att Pedro Ribeiro målat för Grönvitt.

Det var en spelmässigt jämn inledning på Iver Arenas konstgräs under lördagseftermiddagen, med två lag som försökte såga sig igenom motståndarförsvaret med ett tempofyllt passningsspel. Gästernas Christian Kouakou hade matchens första möjlighet i spelminut nio, efter ett fint förarbete av spelmotorn Yukiya Sugita. Japanen vände bort en försvarare på mittplan varpå han satte full fart mot kortsidan. I höjd med boxen skottfintade Sugita och släppte sedan fram bollen mot en djupledslöpande Christian Kouakou. Anfallaren gick på avslut direkt, men fick i skottögonblicket en tryckare av Gustaf Lagerbielke. Avslutet blev tamt och Siriusspelarna vädjade efter straff, men domaren viftade avvärjande med armarna och Anton Fagerström plockade lätt upp bollen med sina blåvita målvaktsvantar.

I matchens 15:e minut öppnade gästerna målkontot, och återigen sattes anfallet upp av Yukiya Sugita. Mittfältaren drev upp bollen på offensiv planhalva och strax utanför boxen släppte han ut en passning till Aron Bjarnason, längst ut till höger i VSK:s straffområde. Bjarnason vände bort Emil Skogh och skickade in ett inlägg mot målområdet där Christian Kouakou gick upp i duell med Gustaf Lagerbielke. Siriusspelaren tajmade Bjarnasons kross bäst och nickade lätt in ledningsmålet till Sirius, bara metern ifrån Fagerströms mållinje.

Bara ett par minuter efter 1–0-målet hade Christian Kouakou en fin möjlighet att dubbla ledningen för Uppsalalaget. Anfallaren löpte ifatt en fint avvägd djupledspassning i boxens vänstra del och gick på avslut med höger insida. Kouakou försökte skruva bollen runt Fagerström, men fick inte ut bollen mot högerstolpen. Istället kunde VSK-keepern noteras för sin första kvalificerade parad för eftermiddagen.

Med 20 minuter spelade skapade VSK Fotboll oreda i offensiv box vid en dubbelhörna från höger. Emil Skogh skruvade in båda hörnorna med sin vänsterfot, och den första av dem tvingade David Mitov Nilsson att tippa bollen över egen ribba.

I minut 25 var Yukiya Sugita i farten igen. Mittfältaren transporterade upp bollen längs vänsterkanten och bröt in centralt i banan på den sista tredjedelen. Sugita överstegade ett par gånger innan han sökte det högra krysset med ett vristskott. Skottet blev dock misslyckat och passerade mållinjen ett par meter utanför målramen.

När Sirius inte kapitaliserade på sina målchanser kvitterade Pedro Ribeiro istället tillställningen – med en riktig projektil i det högra krysset. Simon Johansson lyfte in en vänsterhörna mot Gustaf Lagerbielke, som en gästande försvarare försökte rensa undan. Bollen damp då ned bakom Pedro Ribeiro, som samlade upp rensningen till vänster i straffområdet och direkt nöp till med högerfoten. Det pressade skottet gick igenom ett helt gäng försvarare och upp i högra krysset bakom en överraskad David Mitov Nilsson.

I matchminut 34 hade Filip Tronêt ett jätteläge att ge hemmalaget ledningen. Kvitteringsskytten Pedro Ribeiro smekte – från egen planhalva – iväg en perfekt djupledsmacka som Tronêt tajmade perfekt. Tronêt tog ned bollen med högerdojjan i höjd med straffområdeslinjen och var helt naken med David Mitov Nilsson. Anfallaren försökte sätta bollen i det vänstra hörnet, men Mitov Nilsson stod för en fin räddning och stoppade avslutet med högerbenet.

Lagen bytte här målchanser med varandra och tätt efter Tronêts möjlighet hade Christian Kouakou en nick från nära håll som gick tätt utanför Fagerströms vänstra stolpe. Någon minut senare hade Simon Johansson ett avslut med vänsterfoten från straffområdeslinjen och tätt efter det höll David Engström på att sätta bollen i egen kasse. Engström stod för en fin brytning nära eget mål när Axel Björnström skickade in ett lågt inlägg från vänster. Engströms bröt inlägget precis framför Christian Kouakou och fick ut bollen till en resultatlös vänsterhörna, efter att bollen studsat över kortlinjen någon decimeter på rätt sida om stolpen.

Tätt innan paus hade Filip Tronêt ytterligare en fin möjlighet att ge Grönvitt ledningen. Tronêt lurade en offsidefälla längs vänsterkanten och löpte in i en läcker djupledspassning från Simon Johansson. Tronêt äntrade straffområdet längs dess vänsterkant och ställdes återigen ren med Mitov Nilsson – som även denna gång stod för en fin parad. Siriusmålvakten kom ut och minskade ytorna för Tronêt, vars avslut från snäv vinkel tog i bröstet på burväktaren.

Efter Tronêts möjlighet såg lagen ut att gå till pausvila med 1–1 på resultattavlan, men Sirius Christian Kouakou ville annat. Efter en kampduell mellan David Engström och en bortaspelare trillade bollen ned framför fötterna på Kouakou, i höjd med straffområdeslinjen centralt i banan. Anfallaren var bestämd och klippte till direkt med sin högerfot. Avslutet smekte konstgräset innan det passerade mållinjen nära Fagerströms vänstra stolpe.

Det var gästerna som hade den andra halvlekens första skott på mål, signerat Jacob Ortmark. Siriusspelaren fick bollen i boxen efter ett fint förarbete av Aron Bjarnason. Bjarnason fintade sig förbi Simon Johansson längs högerkanten varpå han slog ett lågt inspel i riktning mot Ortmark. Ortmark skickade iväg ett avslut med högerfoten, men Anton Fagerström hade inga problem att parera skottet.

Sirius pressade VSK högt och fortsatte att trycka på i offensiv riktning. Fem minuter in i halvleken hade Christian Kouakou ett avslut i ett fint läge i straffområdet, men anfallaren sköt bollen tätt utanför Fagerströms högra stolpe.

I matchminut 54 tvingade Filip Tronêt bortakeepern Mitov Nilsson till en kvalificerad räddning längs konstgräset. Tronêt gick på avslut från nära håll efter att inbytte Samuel Sörman skickat in ett inlägg från högerkanten. Tronêt sökte den högra stolpen men Mitov Nilsson var snabbt nere längs marken och stoppade skottet.

Tätt efter Tronêts möjlighet hade Christian Kouakou ett läge att sätta 3–1 till Uppsalalaget. Kouakou avlossade ett tungt avslut från snäv vinkel till höger, som Anton Fagerström styrde ut till en hörna med sitt högerben.

Den sista halvtimmen präglades av hårt duellspel där de riktigt heta målchanserna uteblev. VSK jagade en kvittering men hade problem att spela sig igenom det blåsvarta försvaret och förlorade genrepet inför Superettan-premiären med 2–1.

Den 12 april startar Superettan för Grönvitt då AFC Eskilstuna gäster Iver Arena. Sirius möter i sin Allsvenska premiär IFK Norrköping den 11 april.Assisterande tränarens tankar inför genrepet

Sista matchen innan seriestart. Allsvenskt motstånd står på menyn. - Jättespännande att se om våra principer fungerar mot ett allsvenskt lag som är färdiga för seriestart, säger Kalle Karlsson.

Genrep är alltid omgärdade med ångest för tränare och supportrar, om än av olika anledningar. Tränaren oroar sig för skador på nyckelspelare. Hen letar också efter kvittot på att försäsongenens arbete nu bär frukt, att körsbärsträdet slår ut i full blom.

Hos supportern vill man inte se att genrepet blir en katastrof. Om så sker rusar oron i taket för att misären ska fortsätta genom säsongen. På samma sätt vill man inte se fantastiskt bra och bländande spel. Tankar om serieseger infinner sig då som ett brev på posten.

Ett genrep ska vara lagom bra. I den bästa av världar ges tränaren vissa svar och supporterns förväntningar rusar inte åt något håll.

Klurigt det här med genrep. Vi stämde av med assisterande tränare Kalle Karlsson hur truppen förberett sig inför dagens match.

Hur är stämningen i truppen nu när allvaret närmar sig?

- Vi gav truppen extra ledigt förra helgen. Det var en välbehövlig vila för många då Svenska cupen slitet på dem fysiskt och mentalt. När de kom tillbaka till veckan kändes det som att suget fanns där. Intensiteten på träningarna har i vart fall funnits där.

- Annars har det varit en vanlig träningsvecka där vi nött våra principer. Vi har dock tränat extra på fasta situationer, sånt man gör när serien närmar sig, konstaterar Kalle.

Hur har laget klarat av att varva ned från cupmatcherna och det fokus och anspänning som fanns där?

- Det är just det som återstår att se. Vi får väl ett kvitto på det idag när vi spelar genrepet mot Sirius. Har spelarna kunnat ladda om? Det jag kan säga är att det sett bra ut på träningarna och det har varit bra fart. Sen har vi ytterligare en vecka på oss att hitta rätt om det inte fungerar idag, säger Kalle.

Två nya spelare in i truppen kort inpå seriestart – hur har de kommit in i laget?  

- Båda har kommit in jättebra i truppen, inga problem där. Jesper har jag haft koll på under flera år. Han var aktuell för Karlberg BK för två år sedan. Har han inte varit igång under försäsongen på samma sätt som vi har utan tränat på egen hand. Han är en skicklig passningsspelare som kommer växa in i vårt spel, det har jag inga tvivel på.

- Med Simon är det ännu lättare. Han har haft en hel försäsong med Sirius där han också fått spela en hel del på sin position. Han är uppe i varv och kan gasa direkt, säger Kalle.

Nu är det dags för genrep, vad tänker du inför den matchen - vad är viktigt för tränarteamet?

- I grunden är det jättespännande att se om våra principer fungerar mot ett allsvenskt lag som är färdiga för seriestart. Vi har slagit flera allsvenska lag på försäsongen i tävlingssammanhang. Men nu ska vi möta ett som precis som vi nött på sina principer för spelet under en lång försäsong.

- Sirius har ett passningsskickligt lag och är duktiga med boll. De kommer testa vårt presspel ordentligt. Vi vet att vi klarade av det i cupen men det är nu vi får det riktiga kvittot på om det vi gjort under försäsongen står sig mot kvalificerat motstånd. Som tränare är det riktigt spännande att se hur det går idag, säger Kalle.

Känner ni er redo för säsongen – är ni där ni vill vara?

- Vi är redo rent truppmässigt. Spelarna är förberedda och vet vad de ska göra. Vi har lite skador och skavanker men får vi tillbaka dem ser allt väldigt bra ut. Truppen har bra självförtroende efter cupframgången. Vi är redo, sen får vi se vad som händer när man kommer in i det och serien rullar på, avslutar Kalle.

Matchen ser ni på VLT - start kl 14.00

Laguppställning

Startelvan

Anton Fagerström

Gustaf Lagerbielke
David Engström
Pedro Ribeiro

Simon Gefvert
Simon Johansson
Kevin Custovic
Albin Sporrong
Filip Almström-Tähti

Filip Tronêt
Viktor Prodell

 

På bänken

Elis Wahl (MV)
Jesper Adolfsson
Jonas Hellgren
Brian Span
Samuel Sörman
Emil Skogh
Justin Salmon
Claus Royo

Aktuellt

Månadsgivare

Var med och bygg framtidens VSK Fotboll genom att bli månadsgivare. Ditt stöd är viktigt på resan mot våra gemensamma mål. Med ditt stöd skapar du förutsättningar för en hållbar klubb: ekonomiskt, socialt och sportsligt. Vi är tacksamma och glada att du vill vara en del av VSK-familjen. Ditt bidrag går till hela klubbens verksamhet, barn, ungdom, akademi, dam och herr.

Läs mer om att bli månadsgivare

Partnersskap

Vår ambition är att bygga långsiktiga samarbeten där vi alla kan känna att vi skapar gemensamma mervärden. Förutom traditionell exponering i och kring vår fotbollsklubb VSK Fotboll, som är ett etablerat och älskat varumärke, utvecklar vi och letar nya kreativa möjligheter hela tiden.

Samarbetet med VSK Fotboll ska bidra till att klubben utvecklas, etablerar sig som en elitklubb på högsta nivå och håller en hög kvalitet på vår fotbollsutbildning från knatte till elitspelare.

Läs mer om våra partnerskap