BK Häcken - Västerås SK 3 - 0

lör 20 mar 2021, 15:00

Herr, Cupmatch, Bravida Arena, Göteborg

Cupäventyret över efter 0−3 mot Häcken

VSK Fotbolls resa i Svenska cupen är över. BK Häcken vann semifinalen på Bravida Arena med 3−0, efter dubbla påsar av nyförvärvet Alexander Jeremejeff.

Trots nederlaget var det VSK som öppnade piggast på konstgräset i Göteborg. Grönvitt ägde en hel del boll på offensiv planhalva under matchupptakten och visade upp en aggressiv press i defensiven, som skapade en del problem för Häckens skadedrabbade backlinje.

I spelminut åtta trodde alla att Albin Sporrong gett VSK ledningen, men linjedomaren stod med flaggan i vädret och vinkade bort ytterbackens påse. Det bortdömda målet kom till efter att Simon Johansson transporterat in bollen i straffområdet längs högerkanten. Den nyutsedde klubbkaptenen släppte sedan bollen till Justin Salmon, som tagit en löpning utanför Johansson. Salmon slog direkt in bollen mot Victor Prodell som rusade mot den främre stolpen. Anfallaren sträckte ut högerfoten men nådde inte bollen, som istället gick förbi både Häckenförsvarare och hemmalagets burväktare Pontus Dahlberg, innan den nådde Albin Sporrong vid den bortre stolpen. Ytterbacken var helt naken och rakade in – vad han trodde var ledningsmålet – från ungefär en meter. Offsidebeslutet skapade en del förvirring i VSK-lägret, då ingen av de inblandade spelarna själva tyckte sig vara på fel sida linjen.

Häcken åt sig in i matchen ju längre den led och försökte ofta hota VSK i djupet bakom gästernas backlinje. Hemmalaget skapade sin första möjlighet när Benie Traore överstegade sig mellan två VSK-försvarare och gick på avslut från nära håll. Men den kvicke 18-åringen fick se sitt tunga avslut täckas av en VSK-försvarare och rensas från boxen.

Strax efter Traores möjlighet hade Tobias Heintz ett fint läge när Häcken vann bollen längs vänsterkanten. Hemmalaget ställde snabbt om och anfallet avslutades när Heintz mötte en snett-inåt-bakåt-passning i bra läge i boxen. Nyförvärvet från Sarpsborg avlossade direkt ett skott med vänsterfoten, men Pedro Riberio slängde sig uppoffrande i skottlinjen och täckte avslutet.

Ledningsmålet kom i matchminut 34 genom Alexander Jeremejeff, som löpte sig fri på en fin djupledsboll, slagen av lagkapten Rasmus Lindgren. Häcken vände ett par passningar i egen backlinje innan Lindgren slog en boll på 40-50 meter som Jeremejeff tajmade perfekt, efter att han löpt ifrån David Engström. Jeremejeff – som Häcken nyligen hämtat tillbaka från den tyska andraligan – tog emot bollen i vänsterdelen av straffområdet och skickade sedan in den på halvvolley i det bortre hörnet, utom räckhåll för Fagerström. Målet var Jeremejeffs fjärde på lika många matcher i Svenska cupen.

Strax innan halvtidsvilan fick Justin Salmon ett hyfsat läge att kvittera tillställningen. Bollen gick från David Engström, via Samuel Sörman fram till Simon Johansson som satte fart längs högerkanten. I höjd med straffområdet slog han ett svepande inlägg som gick över Victor Prodell och samtliga hemmaförsvarare innan Salmon plockade ner bollen i den bortre delen av boxen. Salmon gick på avslut mot det främre krysset, men fick se bollen gå någon meter ovanför ribban.

Någon minut senare hade Häcken ett jätteläge att dubbla sin ledning. Alexander Jeremejeff vann en hård duell mot Kevin Custovic på mittplan och passade vidare bollen mot djupledslöpande Tobias Heintz. Norrmannen tog sig förbi Albin Sporrong och avancerade mot boxen. Precis utanför straffområdet släppte han bollen i djupet mot Gustav Berggren, som tagit en löpning bakom David Engström och in i boxen. Berggren var helt ren med Anton Fagerström, men VSK-målvakten var snabbt ute och krympte ytorna för Häckensspelaren. Fagerström räddade Berggrens avslut med en fin parad med sitt högra ben.

 

Den andra halvlekens första möjlighet skapade 1−0-skytten Alexander Jeremejeff när han tog sig förbi David Engström och in i boxen från vänster. Jeremejeff gick på avslut med sin högerfot, men precis i skottögonblicket hann Gustaf Lagerbielke hem och täckte ut skottet till en resultatlös vänsterhörna.

Bara minuter senare tvingades Anton Fagerström till en kvalificerad parad när Leo Bengtsson tog avslut från nära håll. Yttern tog en löpning in i boxen och serverades av Jeremejeff med en fin passning i djupet. I höjd med målområdet − något till vänster om VSK-målet − gick Bengtsson på skott mot den bortre stolpen. Fagerström reagerade snabbt och styrde undan skottet med sin vänsterfot.

Häckens 2−0 mål kom på en frispark i minut 54 – och även denna gång var det nyförvärvet Alexander Jeremejeff som nätade. Tobias Heintz skruvade in en inläggsfrispark från högerkanten som skarvades i höjd med den främre stolpen. Bollen bytte riktning mot mål och Anton Fagerström var kvickt nere i konstgräset och räddade bollen. Men Jeremejeff var ensam framme på returen och kunde utan problem dubbla övertaget för hemmalaget, bara någon meter från mållinjen.

När dryga timmen var spelad hade Justin Salmon ett tungt skott på mål som Pontus Dahlberg hade vissa problem att hålla. Salmon nöp till med högerfoten från halvmånen utanför straffområdet, men lyckades inte styra ut avslutet mot någon av stolparna. Istället gick den hårda halvvolleyn rakt på Häckenmålvakten, som satte ihop nävarna och fick undan bollen.

Hemmalaget gjorde 3−0 när VSK:s Gustaf Lagerbielke oturligt styrt in bollen i egen bur. Inbytte Ali Yousseff tog dessförinnan en löpning längs högerkanten och slog sedan in ett hårt inspel efter marken som Lagerbielke fick en fot på vid den främre stolpen.

VSK kom aldrig riktigt nära en reducering och matchen slutade 3−0 till Häcken. I finalen ställs Göteborgslaget mot antingen Hammarby, Trelleborg eller Djurgården. Djurgården är klart för semifinal, medan kvartsfinalen mellan Hammarby och Trelleborg ännu inte har spelats.Tränarens tankar inför cupsemifinalen

Klubbens största framgångar på decennier. Nu stundar en batalj i Svenska cupens semifinal.  - Vi har allt att vinna, säger Thomas Askebrand, huvudtränare i VSK Fotboll.

Efter en lite lugnare träningsvecka där VSK-spelarna vilat lite efter holmgången mot Degerfors väntar nu en ny tuff match borta mot BK Häcken.

- Det har varit en bra träningsvecka precis som det brukar, säger tränare Askebrand. Intensiteten kanske inte riktigt har varit densamma, vilket är helt naturligt när många av spelarna pressat sig i 120 minuter. Alla är glada och det känns positivt i truppen inför matchen.

I matchen mot Degerfors tycktes flera spelare råkat ut för skador – hur ser det ut i truppen på skadefronten.

- Vi har lite skador i truppen och Filip Almström-Tähti är avstängd inför dagens match. Men vi har också fått tillbaka skadade spelare, så det ser väl ändå okej ut, totalt sett.

Nu ställs VSK igen mot ett av Sveriges topp-tre-lag lag, vad tänker du inför en sån match?

- Häcken är ett fantastiskt fotbollslag. Jag som är från trakten och tränat lag i Göteborg har följt deras resa och de har gjort det bra i många år. Nu har de nått den nivå där de är med och tävlar om SM-guldet, säger Thomas.

- Mittfältaren Erik Friberg och anfallaren Alexander Jeremejeff tillhör de bästa på sin position i landet anser jag. Sen är deras tre offensiva mittfältare snabba och hela deras offensiv är av hög klass.

- Det blir förstås en tuff nöt att knäcka för oss men vi har allt att vinna och med lite tur och rätt dag så har vi alla möjligheter att gå segrande ur det här, konstaterar tränaren.

Du nämnde i en intervju med Svensk Fotboll (SvFF) att det blir fel på belastningen i truppen när startelvan får gå tungt medans andra inte får spela som tänkt. Hur hanterar ni det fram till seriestarten?

- Ja, det är ett dilemma för mig som tränare. Nu kommer vi spela matchen mot Örebro Syrianska imorgon och då får alla spela som inte spelar idag och vi kommer nog också att använda oss av några akademispelare. Likadant blir det i matchen mot Vasalund senare i veckan, då får vi se till att de med lite matchtid får chansen.

- Sen har vi bara Sirius-matchen kvar och där ställer vi upp med vårt bästa lag då det är genrepet inför serien.

- Förutom hur vi ställer upp i matcherna måste vi också hantera den skilda matchbelastning spelarna har på träningarna. Nu måste vi se till att återhämta oss efter cup-spelet, det sliter på spelarna i startelvan, Konstaterar Thomas.

Avslutningsvis Thomas, laget har en ny lagkapten i Simon Johansson, har du några särskilda krav på honom?

- Nej, det kan jag inte säga. Simon är en jättefin människa som är klok och bra på alla sätt. Han måste vara kapten på sitt vis och utifrån sina värderingar, det är viktigt att vara äkta i det han gör och säger.

- Jag tycker det är kul att Simon har blivit lagets kapten. Han har varit så länge i klubben och gett den så mycket, det är bara naturligt att han nu får bära kaptensbindeln, avslutar huvudtränaren med.

Laguppställning

Startelvan

Anton Fagerström

Gustaf Lagerbielke
David Engström
Pedro Ribeiro

Samuel Sörman
Simon Johansson
Kevin Custovic
Justin Salmon
Albin Sporrong

Filip Tronêt
Viktor Prodell

 

På bänken

Daniel Svensson
Brian Span
Amer Ibrahimovic
Claus Royo
William Videhult
Olle Edlund
Jesper Adolfsson

Ej i truppen pga skada

Emil Skogh
Jonas Hellgren

Ej med pga avstängning

Filip Almström-Tähti

Aktuellt

Månadsgivare

Var med och bygg framtidens VSK Fotboll genom att bli månadsgivare. Ditt stöd är viktigt på resan mot våra gemensamma mål. Med ditt stöd skapar du förutsättningar för en hållbar klubb: ekonomiskt, socialt och sportsligt. Vi är tacksamma och glada att du vill vara en del av VSK-familjen. Ditt bidrag går till hela klubbens verksamhet, barn, ungdom, akademi, dam och herr.

Läs mer om att bli månadsgivare

Partnersskap

Vår ambition är att bygga långsiktiga samarbeten där vi alla kan känna att vi skapar gemensamma mervärden. Förutom traditionell exponering i och kring vår fotbollsklubb VSK Fotboll, som är ett etablerat och älskat varumärke, utvecklar vi och letar nya kreativa möjligheter hela tiden.

Samarbetet med VSK Fotboll ska bidra till att klubben utvecklas, etablerar sig som en elitklubb på högsta nivå och håller en hög kvalitet på vår fotbollsutbildning från knatte till elitspelare.

Läs mer om våra partnerskap