Degerfors IF - Västerås SK 3 - 4

sön 14 mar 2021, 16:00

Herr, Cupmatch, Stora Valla

VSK till semifinal efter förlängningsdrama mot Degerfors

VSK Fotboll är semifinalklart i Svenska cupen efter att ha besegrat Degerfors med 4−3 efter förlängning. Sean Sabetkar och Brian Span blev matchhjältar med varsin påse i en händelserik förlängning.

Det var Degerfors som öppnade matchen piggast och var spelförande på konstgräsplanen på Stora Valla. Den första halvleken präglades av hårt duellspel och de riktigt heta målchanserna lyste med sin frånvaro. Degerfors skapade den första stora chansen i minut 35, och tog då ledningen genom Victor Edvardsen. Edvardsen avslutade ett fint anfall där Abdelrahman Saidi avlossat bössan från straffområdeskanten. Ytterns avslut täcktes av Kevin Custovic och ändrade både riktning och bollbana och såg ut att gå över Anton Fagerström och in i mål. Fagerström reagerade dock snabbt och lyckades tippa bollen i överliggaren. VSK-keepern kunde dock inte göra något när Edvardsen var ensam framme på returen och skickade in 1−0 för hemmalaget.

Kort efter ledningsmålet hade Edvardsen möjlighet att dubbla ledningen på en inläggsfrispark från höger. Edvardsen löpte sig fri mot den bortre stolpen men bredsidade avslutet någon meter över ribban och halvleken slutade 1−0 till DIF.

Inledningen på den andra halvleken blev betydligt mer händelserik än den första. Redan efter 30 sekunder slog Jonathan Tamimi ett inlägg från högerkanten som letade sig fram till Edvardsens panna. Nicken från straffpunkten plockades dock utan bekymmer av Anton Fagerström. Minuten senare var Edvardsen framme igen och hade ett ännu vassare läge i slottet framför VSK-målet. Abdelrahman Saidi löpte ifatt en djupledsboll längs högerkanten och slog från kortsidan in en låg passning mot Edvardsen. Edvardsen försökte bredsida bollen mot mål, men fick halvträff och bollen gick ut till inspark någon meter till vänster om målburen.

Tätt efter Edvardsens båda möjligheter – i matchminut 48 – kvitterade Filip Tronêt tillställningen med Grönvitts första stora målchans för eftermiddagen. Tronêt var påpassligt framme och bröt en hemåtpassning av Jonathan Tamimi på offensiv planhalva och satte direkt fart mot kortsidan. Tronêt avancerade in i straffområdet från vänstersidan och ställdes man-mot-man med Degerforsförsvararen Daniel Janevski. VSK-spelaren gjorde en kroppsfint och petade bollen förbi mittbacken inåt i banan, innan han gick på avslut mot den första stolpen. Tronêts skott smekte plastmattan och gick in mellan Degerforsmålvakten och den vänstra stolpen.

Efter kvitteringen hade båda laget svårigheter att hitta de stora möjligheterna, fram till att Sargon Abraham satte 2−1 i matchminut 82. Abraham tog en löpning mellan Gustaf Lagerbielke och David Engström i boxen och fick en perfekt avvägd djupledspassning av Victor Edvardsen längs marken. Abraham tog emot passningen med högerfoten och dunkade sedan upp 2−1 i nättaket från nära håll.

Efter hemmalagets sena ledningsmål växlade VSK upp tempot och flyttade fram laget, vilket sedermera skulle ge resultat. Vid en högerhörna i minut 86 slog hemmalagets Johan Bertilsson undan bollen med handen vilket fick domaren att peka på straffpunkten. Victor Prodell stegade upp vid bollen men lyckades inte överlista hemmalagets burväktare Jeffrey Gal, som med vänstervanten styrde straffen i ribban.

VSK fortsatte sin kvitteringsjakt och fick utdelning bara minuter efter straffmissen, efter ett fint samspel mellan 1−1-skytten Filip Tronêt och inbytte Olle Edlund. Tronêt löpte i djupet ut mot vänsterkanten dit Brian Spann skickade en svepande djupledsmacka. Tronêt tog sig in i boxen varpå han lyfte blicken och såg Olle Edlund i bra position strax utanför straffområden. Anfallaren slog en passning bakåt i riktning mot Edlund, som klippte till direkt från kanten av straffområdet centralt i planen. Edlunds skott passerade ett antal försvarare och gick i mål utom räckhåll för Gal, nära den vänstra stolpen. 2−2-målet var Edlunds första i VSK-tröjan och tvingade matchen till förlängning.

Förlängningen bjöd på 30 händelserika minuter där Sean Sabetkar var först att hitta nätet. I matchminut 98 skarvade Sabetkar en högerhörna vidare in i boxen som nickades undan av en hemmaförsvarare. David Engström stod bra placerad och nickade tillbaka rensningen in i målområdet. I en tilltrasslad situation där Brian Span gått i backen trillade bollen sedan ned framför fötterna på Sabetkar. VSK-kaptenen klippte till direkt med vänsterfoten och fick se bollen gå i nät nära den högra stolpen

Degerfors jagade febrilt en kvittering, men det blev VSK som noterades för nästa mål. Inbytte Justin Salmon åkte slalom runt ett par hemmabackar längs högerkanten och tog sig sedan in i offensiv box. Salmon slog en passning snett bakåt i planen där Brian Span mötte bollen. Span skickade direkt iväg ett lågt avslut som en skymd Jeffrey Gal inte hade en möjlighet att nå vid den högra stolpen och 4−2 var ett faktum. Avancemanget kändes då klart, men Degerfors reducerade matchen med fem minuter kvar att spela och skapade nerv. Erik Lundell vände bort Brain Span längs högerkanten och skickade in ett skruvat inlägg med vänsterdojan. Johan Bertilsson tajmade sin löpning perfekt och nickade in bollen bakom en chanslös Anton Fagerström. Degerfors tryckte efter reduceringen på för ett kvitteringsmål men lyckades inte skapa någon mer kvalificerad målchans, vilket innebär att VSK avancerar till semifinal efter totalt 4−3.

I semifinalen väntar BK Häcken, som slog ut IFK Norrköping med 3−2 under lördagen.Tränarens tankar inför cup-kvarten

VSK Fotboll med chans att bli historiska i cup-sammanhang Nu väntar en tuff bortamatch mot Degerfors - Jag är otroligt nöjd med hur laget har spelat i cupen, vi kommer att fortsätta på den vägen idag, säger huvudtränare Thomas Askebrand.

Efter förra helgens seger mot GAIS i gruppspelets avgörande match väntar nu början på det riktiga cup-spelet med utslagsmatcher. VSKs herrlag har genomfört en vanlig träningsvecka i förberedelserna inför seriestarten som är mindre än en månad bort.

- Vi har gnuggat på i veckan som alla andra veckor. Överlag en bra vecka men vi har haft lite skavanker i truppen, säger Thomas.

Dagens motståndare Degerfors är välkända för tränarteamet – vad för slags match kan vi vänta oss idag och vad ska vi se upp med?

- I grunden är Degerfors ett samtrimmat gäng med bra spelare. De är spelskickliga som lag och spelarna är individuellt duktiga. Som lag vill de hålla i bollen och sen gå framåt när läge bjuds. De är duktiga i sin offensiv och det brukar gå undan samtidigt som de fyller på med folk framåt, säger huvudtränaren och fortsätter:

- Allt det här känner vi till och det måste vi så klart se till att få stopp på.

Så hur får man stopp på det?

- Precis som Degerfors måste vi spela som ett lag där vi hela tiden hjälper varandra. Vi måste jobba ihop och samtrimmat göra våra aktioner, i defensiv såväl som offensiven. Det är extra viktigt i presspelet där det inte räcker med att en spelare lyckas utan vi måste lyckas som lag över hela planen, konstaterar Thomas.

Under förra säsongen mötte vi Degerfors i två matcher, oavgjort hemma och en klar förlust på bortaplan. Är det skillnad på dagens VSK jämfört med seriematcherna förra året?

- Både och är väl svaret. I hemmamatchen tycker jag vi gör mycket bra och har kommandot i matchens första och sista halvtimmen. Vi är minst lika bra som Degerfors i de perioderna, bättre skulle jag nog vilja säga. I bortamatchen kom vi inte åt dem, vi lyckades inte i vårt spel som vi tänkt oss. I den matchen spelade vi i ett 4-3-2-1-system. Efter den matchen ändrade vi till det system vi har nu med 3-5-2, säger Thomas.

- Så visst, vi har ändrat lite och skruvat här och där, men i grunden är det samma spel vi ville åstadkomma då som nu, fast vi har blivit bättre på att utföra det, konstaterar tränaren.

Om du får välja en sak som du tycker har fungerat väldigt väl under cupspelet och som du vill se idag hos spelarna, vad skulle det vara?

- Då säger jag att vi ska vara kompakta i laget, det har fungerat bra och det måste fungera idag också. Här är våra forwards väldigt betydelsefulla för att vi ska kunna spela kompakt. De måste ta ett riktigt tungt arbete i första pressen, det är en viktig nyckel till att hålla laget kompakt och att det gått så bra för oss i cupen, säger huvudtränaren.

Avslutningsvis Thomas, enligt statistiken har vi varit duktiga i duellspelet under cupmatcherna, hur mycket förklarar det framgångarna?

- Det har haft rätt stor betydelse. Vi vill vara tunga att möta där motståndaren inte får någonting gratis, varje sak de gör framgångsrikt måste de slita för. Om vi lyckas med att hela tiden gå in i dueller och pressa våra motståndare som ett lag, kommer de tycka det är riktigt jobbigt att möta oss. Då kommer bollerövringarna och vi kan hålla boll och gå till anfall.

– Sen måste man orka med det här spelet också, men det tycker jag vi har visat i de senaste matcherna att vi gör, avlutar Thomas.

Laguppställning

Startelvan

Anton Fagerström

Gustaf Lagerbielke
David Engström
Sean Sabetkar

Emil Skogh
Albin Sporrong
Kevin Custovic
Simon Johansson
Filip Almström-Tähti

Filip Tronêt
Viktor Prodell

 

På bänken

Daniel Svensson
Brian Span
Samuel Sörman
Justin Salmon
Claus Royo
William Videhult
Olle Edlund

Ej i truppen pga skada

Pedro Ribeiro
Jonas Hellgren

Aktuellt

Månadsgivare

Var med och bygg framtidens VSK Fotboll genom att bli månadsgivare. Ditt stöd är viktigt på resan mot våra gemensamma mål. Med ditt stöd skapar du förutsättningar för en hållbar klubb: ekonomiskt, socialt och sportsligt. Vi är tacksamma och glada att du vill vara en del av VSK-familjen. Ditt bidrag går till hela klubbens verksamhet, barn, ungdom, akademi, dam och herr.

Läs mer om att bli månadsgivare

Partnersskap

Vår ambition är att bygga långsiktiga samarbeten där vi alla kan känna att vi skapar gemensamma mervärden. Förutom traditionell exponering i och kring vår fotbollsklubb VSK Fotboll, som är ett etablerat och älskat varumärke, utvecklar vi och letar nya kreativa möjligheter hela tiden.

Samarbetet med VSK Fotboll ska bidra till att klubben utvecklas, etablerar sig som en elitklubb på högsta nivå och håller en hög kvalitet på vår fotbollsutbildning från knatte till elitspelare.

Läs mer om våra partnerskap