Västerås SK - GAIS 3 - 0

lör 6 mar 2021, 13:00

Herr, Cupmatch, Iver Arena

VSK klart för kvartsfinal i Svenska cupen ­­efter 3–0 mot GAIS

VSK Fotboll vinner Grupp 1 och avancerar till slutspel som ett av åtta lag. Det står klart efter att Grönvitt övertygande besegrat GAIS i gruppfinalen med hela 3–0 hemma på Iver Arena.

Vinna eller försvinna. Det var förutsättningarna när VSK Fotboll klev in på Iver Arenas konstgräs inför gruppfinalen mot GAIS, som nollat både Malmö FF och Halmstad BK i sina två inledande matcher. Sportklubben pallade trycket och tog en stabil seger över Superattankollegan från Göteborg.

Redan från start kopplade VSK Fotboll grepp om matchen och styrde spelet i matchupptakten. Den första målchansen skapades i matchminut fem, när Emil Skogh skickade in en hörna från höger. Victor Prodell mötte bollen med pannan vid den bortre stolpen, men var hårt uppvaktad av tre bortaförsvarare som avvärjde anfallarens avslut.

Fem minuter efter hörnan skickade Skogh in en ny boll – denna gången från vänsterkanten – som återigen hittade Prodells panna. Nicken från straffpunkten träffade dock inte mål och studsade över kortlinjen några meter till höger om GAIS-buren.

Strax efter Prodells nick kom matchens första avslut på mål då Filip Tronêt, från snäv vinkel till vänster i boxen, tog ett avslut med vänsterfoten. Tronêts låga skott gick mot den bortre stolpen, men avstyrdes av GAIS-målvakten Mathias Karlsson som snabbt var nere längs plastmattan och greppade bollen.

Ledningsmålet skulle komma i matchminut 23. Anfallet startade när Gustaf Lagerbielke skickade upp en låg, lång passning efter marken till Albin Sporrong. Sporrong tog emot bollen centralt i planen och slog ut en passning till Emil Skogh som kom löpandes i korridoren till vänster. Ytterbacken blickade in mot boxen – där både Filip Tronêt och Victor Prodell kom löpandes – och skickade in ett skruvat inlägg i riktning mot straffpunkten. Victor Prodell tajmade inlägget bäst och nickade bollen vidare mot den bortre stolpen. Mathias Karlsson sträckte ut för att nå avslutet och fick vänstervanten på bollen, men målvakten kunde inte avstyra nicken som gick in i den bortre burgaveln.

Kort efter ledningsmålet var Grönvitt nära att dubbla övertaget. Filip Tronêt tog ett avslut från högerkanten av straffområdet, men Mathias Karlsson styrde ut bollen till en resultatlös högerhörna.

VSK fortsatte att trumma på halvleken ut och skapade en del halvchanser genom en mycket aktiv Emil Skogh längs vänsterkanten. Det var också från vänsterkanten som VSK skapade sin nästa stora målchans. Simon Johansson slog in ett hårt inlägg som en hemmaförsvarare skarvade vidare mot den bortre stolpen, där David Engström kom i full fart. Mittbacken blev något överraskad av skarven någon meter innan honom, men fick ändå pannan på bollen från nära håll. Nicken passerade dock mållinjen ett par meter ovan överliggaren.
GAIS hade svårt att skapa målchanser och lagen gick till halvtidsvila med 1-0 på resultattavlan.

I den andra akten skapade VSK sin första hörna redan efter 30 sekunder. På vänsterhörnan kom David Engström högst men backen fick inte nicken på mål. VSK dominerade bollinnehavet och skapade flera halvchanser innan kvarten var spelad. Efter 65 minuter var Simon Johansson nära att hitta nätet. Mittfältaren vann en kampsituation strax höger om straffområdet och tog sig sedan in i boxen. Johansson lade över bollen på sin vänsterfot och försökte sedan skruva upp bollen i det bortre krysset. Avslutet gick dock tätt ovanför kryssribban och VSK:s övertag var fortsatt ett mål stort.

Strax innan matchen nådde 70 minuter fick gästernas Emin Grozdanic syna det röda kortet. Grozdanic var sen in i en situation mot Filip Tronet och stämplade VSK-spelaren över högerfoten. Grozdanic tilldelades sitt andra gula kort och bortalaget tvingades avsluta matchen i numerärt underläge.

Strax efter utvisningen hade Emil Skogh ett skott i vänsterstolpens utsida. Skogh bröt en rensning längs vänstersidan av boxen och försökte sedan dunka upp bollen i det första krysset, men avslutet gick på fel sida om målramen.

Under avslutningen föll VSK lägre med laget och fokuserade på att täcka defensiva ytor. Det gav GAIS möjligheten att äga boll på offensiv planhalva. Bortalaget hade dock fortsatt svårt att skapa de riktigt heta målchanserna och istället var det VSK Fotboll som gjorde matchens andra mål. Med 90 minuter på klockan vann Jonas Hellgren bollen i mittcirkeln. Hellgren slog direkt ut en passning till Simon Johansson längs högerkanten. Johansson transporterade bollen ner mot hörnflaggan och såg ut att försöka få tiden att gå, innan han vände bort en GAIS-försvarare och satte fart mot boxen. Längs kortlinjen slog Johansson en passning snett-innåt-bakåt till en helt fristående Justin Salmon. Salmon gjorde inga misstag och vinklade kyligt in bollen i det bortre hörnet och 2–0 var ett faktum. Segern kändes då säker, men VSK Fotboll var inte klara där.

Med två minuter kvar av stopptiden vann Grönvitt en frispark precis utanför straffområdet till höger, nära kortlinjen. Simon Johansson stegade upp och skickade in bollen i målområdet där Gustaf Lagerbielke dök upp. Backen var iskall när han nickade in bollen i det bortre hörnet fastställde slutresultatet till 3–0. Målet var Lagerbielkes första i VSK-tröjan.

Vinsten innebär att VSK vinner gruppen på sju pinnar, en poäng framför GAIS. I gruppens andra fight besegrade Malmö FF Halmstad BK med 4–1, vilket gör att HBK slutar jumbo i gruppen.

Lottning av slutspelet sker under söndagskvällen när de 32 gruppspelslagen sållats ner till åtta. Med start cirka 19.10 ska förbundskapten Janne Andersson lotta fram VSK Fotbolls kvartsfinalmotståndare, och motstånd i en eventuell semifinal. I kvartsfinalerna får de fyra bästa gruppettorna fördel av hemmaplan.

Grönvitts kvartsfinal spelas antingen 13 eller 14 mars. Semifinalerna liras helgen efter och den 30 maj ska vinnaren av Svenska cupen 2021 koras.


Avgörande match i Svenska cupen: så här tänker tränaren

Uppdraget är lätt att formulera. Vinn dagens match mot GAIS. - Vi hoppas kunna använda små nycklar som gör att vi får fram bollen i farliga lägen, säger tränare Askebrand.

Förutsättningarna är enkla, VSK måste vinna dagens match för att kunna ta sig vidare till kvartsfinal i Svenska cupen. Vinsten ska komma mot ett lag som nollat sina två tidigare allsvenska cupmotståndare.

Förutsättningarna finns där enligt huvudtränaren

- Vi har haft en bra träningsvecka, den har varit normal men med väldigt bra kvalité.

Så ni har inte ändrat på träningsupplägget för den här matchen?

 - Nej, vi har tränat på som vi brukar göra. Det är faktiskt ingen skillnad överhuvudtaget. Det har varit en vanlig försäsongsvecka och vi tar matcherna som de kommer. Som jag sa har det varit riktigt hög kvalité på träningarna, det är klart att spelarna tänder till lite extra när såna här matcher vankas, säger Thomas.

Hur tänker du och laget runt den här matchen?

- Vi vill så klart vinna den här matchen. Vi vill vinna alla matcher vi ställer upp i. Bästa sättet för att göra det är att förbereda oss som vi brukar göra och bara köra på med det vi övar på hela veckorna. Fokus för mig och laget är att hitta en bra prestation som ger oss chansen till seger.

Vi måste göra mål mot ett lag som inte släppt in något i sina tidigare cupmatcher.  

- Det kommer så klart bli en spännande match. GAIS har byggt bra och har ett intressant lag på gång. Vi har dock våra små nycklar som vi hoppas ska kunna ge oss lägen så vi kan göra mål. Jag räknar med att GAIS inte ändrar sitt spel utan fortsätter med att försvara sig väl och anfalla så fort de får chansen. Vi kommer inte heller ändra vårt spel utan fortsätter med att göra det vi gjort i våra tidigare matcher. På det hela taget skulle jag säga att matchbilden är rätt given och det tror jag kan leda till en ganska öppen match. Sista halvtimmen kan nog matchen ändra karaktär, lite beroende på vad resultatet är, konstaterar huvudtränaren.

Får vi ett tips på hur det går?

Hahaha – nej, det får du inte! Men jag understryker att vi vill vinna matchen, avslutar Thomas.

Laguppställning

Startelvan

Anton Fagerström

Gustaf Lagerbielke
David Engström
Sean Sabetkar

Emil Skogh
Albin Sporrong
Kevin Custovic
Simon Johansson
Filip Almström-Tähti

Filip Tronêt
Viktor Prodell

 

På bänken

Daniel Svensson
Jonas Hellgren
Brian Span
Samuel Sörman
Justin Salmon
Viktor Steen
William Videhult

Aktuellt

Månadsgivare

Var med och bygg framtidens VSK Fotboll genom att bli månadsgivare. Ditt stöd är viktigt på resan mot våra gemensamma mål. Med ditt stöd skapar du förutsättningar för en hållbar klubb: ekonomiskt, socialt och sportsligt. Vi är tacksamma och glada att du vill vara en del av VSK-familjen. Ditt bidrag går till hela klubbens verksamhet, barn, ungdom, akademi, dam och herr.

Läs mer om att bli månadsgivare

Partnersskap

Vår ambition är att bygga långsiktiga samarbeten där vi alla kan känna att vi skapar gemensamma mervärden. Förutom traditionell exponering i och kring vår fotbollsklubb VSK Fotboll, som är ett etablerat och älskat varumärke, utvecklar vi och letar nya kreativa möjligheter hela tiden.

Samarbetet med VSK Fotboll ska bidra till att klubben utvecklas, etablerar sig som en elitklubb på högsta nivå och håller en hög kvalitet på vår fotbollsutbildning från knatte till elitspelare.

Läs mer om våra partnerskap