Halmstads BK - Västerås SK 0 - 0

lör 27 feb 2021, 15:00

Herr, Cupmatch, Skedalahed IP - konstgräs

Grönvitt kryss mot Halmstad

Det blev en mållös tillställning när Halmstad BK och VSK Fotboll drabbade samman på Skedalaheds IP under lördagseftermiddagen, för spel i Svenska cupens andra omgång.

Anton Fagerström och målvaktskollegan Malte Påhlsson i HBK-buren hade 90 relativt lugna minuter på konstgräset i Halmstad. Både HBK – som förra säsongen vann Superettan – och VSK Fotboll hade märkbara problem att skapa kvalificerade målchanser. Lagen försökte såga sig igenom motståndarförsvaret, men lyckades bara hitta avslutslägen från distans. Under de första 45 minuterna plockade Anton Fagerström enkelt två avslut från långt håll medan Grönvitts bästa lägen var några resultatlösa hörnor och en nick från Victor Prodell i offside-läge.

Istället var det försvarsspelet som imponerade. Sportklubben visade upp samma kompakta och trygga försvarsspel som i segermatchen mot Malmö FF förra helgen. I laguppställningen fanns, för första gången i tävlingssammanhang, Gustaf Lagerbielke och Samuel Sörman, som båda stod för stabila debuter.

Den andra halvleken öppnades bäst av hemmalaget, som förde spelet under inledningskvarten. Likt innan pausvilan lyckades dock varken HBK eller VSK Fotboll att skapa riktiga farligheter. Halmstads Thomas Boakye hade ett par inspel från högerkanten som kunde ha resulterat i fina lägen, men ghananen hittade inte rätt adress med sina passningar in i VSK-boxen. Inbytte Emil Tot Wikström hade två avslut från straffområdeskanten, där det senare skruvade sig precis utanför Fagerströms vänstra stolpe.  Med kvarten kvar höjdes förhoppningarna tillfälligt för Grönvitt när Simon Johansson stegade upp vid liggande boll, i liknande läge som när han avgjorde mot Malmö FF. Denna gång slog dock mittfältaren frisparken i muren.

Den delade poängen innebär att VSK fortfarande har avancemanget från gruppen i egna händer. Vinner Grönvitt mot GAIS i kommande omgång slutar man etta i gruppen. För Halmstads del var detta den andra matchen i följd där de inte hittade nätet på Skedalaheds IP. I den föregående omgången vann gästerna GAIS med 2−0 på samma matta.Inför matchen mot Halmstads BK - vi tar ett snack med tränaren

Efter vinsten mot Malmö FF i söndags har nu herrtruppen genomfört en bra träningsvecka med hög kvalité. Idag är det dags för nästa utmaning när laget på lördagsmorgonen sätter sig på bussen och åker till Halmstad för att möta HBK i Svenska cupens andra omgång i gruppspelet.

Vi ringde upp huvudtränare Thomas Askebrand efter den matchförberedande träningen på fredagen för att höra hur han ser på den kommande matchen.

Först Thomas, om vi går tillbaka till matchen i Malmö och med lite perspektiv på den – vad är du mest nöjd med?

- Givet att vi mötte Malmö FF är jag väldigt nöjd med lagets försvarsinsats, den var väldigt bra. Vi fick som väntat lägga mycket tid och krut på att försvara oss och jag tycker vi gör det bra. MFF skapar inte så mycket chanser och det var på det stora hela bra utom de första tio minuterna där vi inte riktigt fick till det, konstaterar Thomas

Är du förvånad över att resultatet blev som det blev?

- Cupen är ju alltid cupen. Så här i februari har saker och ting inte satt sig i trupperna ännu och lite ovanliga resultat kan lättare hända. Det var väl lite samma sak med Sirius förra året som blev tagna på sängen av oss och vårt spel, säger Thomas och fortsätter:

Man kan inte fundera så mycket över det här. Matchen i Malmö var en av alla som vi spelar på ett år och visst ska man njuta i stunden men sen får man släppa och gå vidare. Sen förstår jag förstås att det är stort för alla som följer klubben att vi slår MFF.

Hur har stämningen varit i truppen i veckan?

- Stämningen har varit bra, men den är bra hela tiden så ingen skillnad mot hur det brukar vara. Vi har många unga som vill mycket och det är extra kul att de som inte får spela lägger ned mycket tid på individuell träning för att kunna slå sig in i startelvan. Häromdagen var i princip alla kvar på planen och körde extra efter att vi var klara. Sånt gör mig glad när jag ser hur spelarna verkligen lägger ned tiden för att bli bättre, säger Thomas.

Vad har ni pratat om inför matchen mot HBK?

- Vi känner så klart till HBK sen förra säsongen och vet vad de går för. Tränare Haglund har inte gjort om särskilt mycket om ens något till den här säsongen när det gäller spelet. De är ett bra och homogent lag som är tunga att möta och är ett kollektiv som nöter på i matcherna, säger Thomas och fortsätter:

Våra killar är förstås hungriga på fler segrar så vi kommer ge HBK en rejäl match och förhoppningsvis kan vi hitta ett sätt att slå dem. GAIS förra veckan stod med hela sitt lag strax utanför eget straffområdet i 90 minuter och försvarade sig. De lyckades vinna, men vi spelar ju inte på det viset, konstaterar huvudtränaren.

Avslutningsvis – David Engström är skadad och du har förhandsannonserat att nyförvärvet Gustaf Lagerbielke ersätter. Gustaf har bara matchspelat med övriga i en halvlek och har aldrig spelat på den här nivån tidigare – påverkar det hur du tänker taktiskt?

- Det är förstås tråkigt för David att han missar en sån här match. Vad gäller taktik gör vi inte om något utan det blir som vanligt.

Jag vill tillägga här gällande Gustaf att han gjort allt riktigt bra sen han kom till klubben och sett väldigt fin ut på träningarna, jag vill verkligen understryka detta.  Han är redo för det här, avslutar tränare Askebrand.

Aktuellt

Månadsgivare

Var med och bygg framtidens VSK Fotboll genom att bli månadsgivare. Ditt stöd är viktigt på resan mot våra gemensamma mål. Med ditt stöd skapar du förutsättningar för en hållbar klubb: ekonomiskt, socialt och sportsligt. Vi är tacksamma och glada att du vill vara en del av VSK-familjen. Ditt bidrag går till hela klubbens verksamhet, barn, ungdom, akademi, dam och herr.

Läs mer om att bli månadsgivare

Partnersskap

Vår ambition är att bygga långsiktiga samarbeten där vi alla kan känna att vi skapar gemensamma mervärden. Förutom traditionell exponering i och kring vår fotbollsklubb VSK Fotboll, som är ett etablerat och älskat varumärke, utvecklar vi och letar nya kreativa möjligheter hela tiden.

Samarbetet med VSK Fotboll ska bidra till att klubben utvecklas, etablerar sig som en elitklubb på högsta nivå och håller en hög kvalitet på vår fotbollsutbildning från knatte till elitspelare.

Läs mer om våra partnerskap