Malmö FF - Västerås SK 1 - 2

sön 21 feb 2021, 13:00

Herr, Cupmatch, Malmö IP

Simon Johansson sänkte svenska mästarna med läcker frispark

VSK Fotboll bortaslog Malmö FF med 2−1 i premiären av Svenska cupen efter att Simon Johansson agerat segerorganisatör med en läcker frispark i matchminut 65.

Med 1−1 på resultattavlan klev Filip Almström Tähti upp i rygg på Ola Toivonen och bröt ett uppspel halvvägs in på offensiv planhalva. Ytterbackens brytning letade sig fram till Simon Johansson som direkt skickade en djupledsboll mot Almström Tähti, som suttit fart mot motståndarmålet. Ytterbacken tog emot passningen strax utanför straffområdet, men blev i samma ögonblick nedriven av hemmaförsvararen Lasse Nielsen. Dansken straffades med ett gult kort och Simon Johansson stegade upp för att slå den efterföljande frisparken, bara några decimeter utanför Malmös box.

Simon Johansson klev med bestämda steg fram mot bollen och smekte den över muren med höger insida. Bollen tog i ribbans undersida innan den passerade mållinjen nära hemmalagets högra stolpe, helt otagbart för Marko Johansson i Malmömålet. Frisparken var lika snygg som viktig och skulle sedermera resultera i tre grönvita poäng.

Det var dock de regerande svenska mästarna som tog initiativet från start och dominerade bollinnehavet under inledningskvarten på Malmö IPs solbadande konstgräs. VSK visade upp ett kompakt och hungrigt försvarsspel där Malmö FF fick kämpa hårt för att hitta ytor på Sportklubbens planhalva. Skånelaget skapade sina farligheter när de valde långa uppspelsalternativ bakom Grönvitts backlinje och matchens första chans kom efter en lång djupledsboll. Marcus Antonsson var kvickare än Pedro Ribeiro i djupet och tog med sig en fin genomskärare in i straffområdet. Antonsson tog ett avslut med högerfoten som passerade Anton Fagerström i VSK-buren, men skottet tog i den högra stolpen och plockades sedan upp av bortakeepern.

Grönvitt – för dagen i helsvart – tog över mer och mer av spelet ju längre halvleken led. Det var också VSK som skapade flest högkalibriga målchanser i den första halvleken. Gästernas första läge hade Victor Prodell efter en snabb omställning. Anfallaren löpte sig fri och tog sig in i boxen längs vänsterkanten. Prodell sökte ett avslut mot det bortre hörnet, men i skottögonblicket fick den hemlöpande försvararen Anel Ahmedhodzic fram en fot som störde forwarden. Avslutet gick rakt på Marko Johansson som plockade bollen utan bekymmer.

Efter dryga kvarten tvingade Emil Skogh Marko Johansson att göra en fin parad för att hålla nollan intakt. Skogh slog ett inlägg från vänsterdelen av straffområdet som höll på att leta sig in i det bortre krysset, innan Johansson fick upp en näve och lyckades tippa bollen över ribban. På den efterföljande högerhörnan hade VSK nya lägen att bryta dödläget, men Malmö lyckades få undan bollen efter en tilltrasslad situation där bland annat David Engström och Albin Sporrong hade avslut mot mål.

VSK tog istället ledningen i matchminut 39, via Pedro Ribieros panna. Victor Prodell blev nedriven av Erdal Rakip halvvägs in på hemmalagets planhalva varpå Grönvitt tilldelades en frispark. Emil Skogh stegade upp vid bollen och skruvade med sin vänsterfot frisparken mot den bortre stolpen. I höjd med målområdeslinjen mötte Pedro Ribiero bollen med huvudet och nickade mot det bortre hörnet. Nicken studsade en gång i backen innan den passerade mållinjen via Johanssons vänstra stolpe. Påsen blev halvlekens enda och VSK tog med sig 1−0 in i pausvilan.

Likt upptakten av den första halvleken dominerade Malmö FF även bollinnehavet i inledningen av den andra akten. Halvleken var bara fem minuter gammal när Andreas Cristiansen kvitterade tillställningen. Anfallet startades via ett snabbt, svepande inkast från vänsterkanten in i VSK-boxen. Marcus Antonsson nickskarvade vidare inkastet i riktning mot straffpunkten, där Andreas Christiansen mötte bollen. Malmökaptenen fick med sin förstatouch iväg ett lågt avslut som såg ut att gå rakt mot Anton Fagerström. Bollen fick dock en oturlig touch på 1−0-skytten Ribeiro och ändrade riktning. Fagerström kunde då bara titta på när bollen gick i nät i samma maska som VSK hittat vid öppningsmålet.

Grönvitt låg i den andra halvleken kvar med ett kompakt försvarsspel, men var vid ett par tillfällen uppe och hotade Malmö FF. Efter en frispark från högerkanten trillade bollen ned framför Albin Sporrong nära straffpunkten. Sporrong klippte till direkt med högerdojan, men fick se avslutet gå någon meter ovan överliggaren. Strax därpå bröt Filip Almström Täthi ett uppspel på mittplan och inledde anfallet som skulle avslutas med Simon Johanssons fina frispark från 16 meter, som resulterade i segermålet.

Malmö hade efter Grönvitts ledningsmål ett par fina lägen att kvittera, med hemmalaget fick inte bollen förbi Anton Fagerström. Den bästa möjligheten hade Marcus Antonsson på stopptid. Anfallaren stod helt naken framför mål, men fick inte fart på sitt avslut från nära håll och Anton Fagerström kunde omfamna bollen längs backen.

Premiärsegern innebär att VSK toppar fyralagsgruppen tillsammans med GAIS, som slog Halmstad BK med 2−0. På lördag, i omgång två, ställs Grönvitt mot Halmstad BK på bortaplan.Tränaren inför matchen mot Malmö FF

Nu är det snart dags för gruppspelet i Svenska cupen. Först ut på schemat står bortamatch mot Malmö FF. Vi tog och stämde av med huvudtränare Thomas Askebrand och hans funderingar inför matchen.

Ja - Thomas, snart dags för en riktig fotbollsutmaning i form av MFF – hur är stämningen i laget inför att få möta Sveriges bästa fotbollslag?

- Jag måste säga att den bra. Killarna är förväntansfulla och ser så klart fram emot matchen och den utmaning som det ändå är att ta sig an MFF på bortaplan.

Hur tänker du som tränare inför den här matchen?

- Det är så klart en tuff uppgift med alla mått mätt, men vi ska försöka ta oss an matchen på ett bra sätt, säger Askebrand.

Vad innebär ett bra sätt i de här sammanhangen?

- Det innebär väl att vi försöker göra det vi brukar göra på planen och utföra det så bra vi kan.

Så det blir ingen anpassning till motståndet?

- Lite grann kommer det så klart att bli, det är nödvändigt. Detta sagt, vi har vårt grundspel och det går inte att göra om allt i vårt spelsätt bara för att motståndaren heter något särskilt, konstaterar Thomas.

Hur ska ni göra för att inte förlora med 5-0

- Hahaha, Ja du, vad ska jag säga – att vi gör en bra match kanske, sånt brukar räcka långt.

Thomas fortsätter:

- Sen har vi så klart tittat på hur MFF spelar och vi vet vad de gör bra. En av de saker vi försöker göra är att hindra dem att göra sånt som de är duktiga på.

Det är onekligen en tuff uppgift som väntar - vad vill du inte se av killarna idag – vad skulle göra dig besviken?

- Att vi förlorar med 5-0 skulle inte kännas så bra, då har vi inte gjort någon bra match, konstaterar Thomas. Sen ska man inte grubbla för mycket på allt sånt där. Vi är förväntansfulla och hoppas på en bra match. Vi ska försöka se möjligheterna och gå ut och ha roligt, avslutar Thomas.

 

Vi önskar laget lycka till med dagens utmaning och håller tummarna för en bra prestation. 

 

Laguppställning

Startelvan 

Anton Fagerström

Sean Sabetkar (kapten)
David Engström
Pedro Ribeiro

Filip Almström-Tähti
Simon Johansson
Kevin Custovic
Albin Sporrong
Emil Skogh

Filip Tronêt
Viktor Prodell

 

På bänken:

Gustaf Lagerbielke
Jonas Hellgren
Olle Edlund
Samuel Sörman
Justin Salmon
William Videhult
Daniel Svensson

Aktuellt

Månadsgivare

Var med och bygg framtidens VSK Fotboll genom att bli månadsgivare. Ditt stöd är viktigt på resan mot våra gemensamma mål. Med ditt stöd skapar du förutsättningar för en hållbar klubb: ekonomiskt, socialt och sportsligt. Vi är tacksamma och glada att du vill vara en del av VSK-familjen. Ditt bidrag går till hela klubbens verksamhet, barn, ungdom, akademi, dam och herr.

Läs mer om att bli månadsgivare

Partnersskap

Vår ambition är att bygga långsiktiga samarbeten där vi alla kan känna att vi skapar gemensamma mervärden. Förutom traditionell exponering i och kring vår fotbollsklubb VSK Fotboll, som är ett etablerat och älskat varumärke, utvecklar vi och letar nya kreativa möjligheter hela tiden.

Samarbetet med VSK Fotboll ska bidra till att klubben utvecklas, etablerar sig som en elitklubb på högsta nivå och håller en hög kvalitet på vår fotbollsutbildning från knatte till elitspelare.

Läs mer om våra partnerskap