Skultuna IS - Västerås SK 0 - 11

lör 11 sep 2021, 12:00

Dam, Seriematch, Kvarnbackavallen

Segerintervju med Elina Gustavsson

VSK Dam vann gårdagens match med 11-0 mot tabelljumbon Skultuna. En glad målskytt var Elina Gustavsson som inte brukar göra mål. - Jag slog en boll i stolpen och lovade mig själv att nästa chans ska jag sätta, vilket jag också lyckades med, säger Elina.

Vi får tag på Elina när hon är ute och går med sin hund efter matchen och varvar ned efter segern.

Elina, berätta om matchen för oss som inte hade möjlighet att vara på plats.

- Jag skulle säga att vi lite som vanligt var sega i matchinledningen. Det var trögt för oss att komma igång och vi fick inte till spelet riktigt. Men som det också brukar vara jobbar vi oss in i matchen och får upp intensiteten. Vi har tränat mycket på vårt presspel och vi börjar få kläm på det och det fick vi till i den här matchen också efter ett tag.

- Sen när vi lyckas få in en boll mitt i halvleken släpper det för oss och vårt spel börjar rulla igång. I andra halvlek tycker jag att vi fortsätter med vårt spel och trummar på och målen trillar in med jämna mellanrum.

Du hoppade in i den här matchen och det var blott din andra match i årets serie, berätta vad som hänt.

- Jag har haft corona och varit borta från fotbollen ett antal veckor. Nu är jag tillbaka och det är väldigt skönt att få komma in och spela.

Du gjorde mål också, vilket inte tillhör vanligheterna.

- Ja det stämmer. Jag spelade anfallare idag och satt en boll i stolpen. Sen sa jag till mig själv att nästa läge ska jag sätta och det lyckades jag också med.

Hur känns det att leda serien?   

- Det känns väldigt bra, vi vill vinna serien så ingen tycker det är jobbigt att leda den. Jag personligen känner ingen press med att vi leder och har något att förlora. Det är snarare så att jag blir sporrad av att vara jagad av andra lag som vill ta ledningen ifrån oss.

Avslutningsvis, vad var bäst med den här matchen tycker du?

- Jag tycker att det var en väldigt bra positivitet på planen idag från hela laget. Vi peppade varandra och det var många som vågade ta för sig och kliva in i spelet. På det hela taget en bra match, säger Elina avslutningsvis.Tränaren om vikten av fokus när man leder serien

Serieledare med hälften av serien spelad. Nu återstår det kluriga jobbet för spelarna i damlaget att se till att behålla den. - Vi försöker att fokusera på nästa match, det är en kort serie och inte mycket att spela på, säger tränare Jennifer Forsman-Ekfeldt.

Vi tog ett snack med Jennifer inför dagens utmaning som är bortamatchen mot Skultuna IS.

Nu är ni serieledare – hur känns det?

- Det känns förstås jättekul. Jag tycker man kan säga att det är över förväntan, vi är ändå nykomlingar i en serie högre upp. Sen ska man heller inte glömma att vi har ett ganska nytt lag från förra året som inte spelat särskilt många matcher tillsammans. Men som sagt, jättekul.

Hur reagerar laget på att man leder serien?

- Vi som lag försöker att inte fokusera på det faktumet. Istället jobbar tränarteamet med att se till att fokus ligger på nästa match. Vad kan vi göra bättre där och så försöker vi jobba på det.

- Sen ska man också tänka på att VSK Dam är ett långsiktigt projekt, om vi leder en serie eller inte är inte så intressant ur ett längre perspektiv. Viktigare är att fortsätta jobba med att utveckla laget och spelarna så att de är redo för allt tuffare uppgifter.

Inför förra matchen pratade jag med din tränarkollega Lisa Hellenberg. Hon reflekterade över behovet av glädje på planen och att det var dags för proppen att gå ur när det gäller målfabrikationen – var det proppen som gick ur vi fick se i matchen mot Forsby när ni vann med 7-0?

- Så kan man säga om den matchen men bara den andra halvleken, där rann det på och laget spelade mer avslappnat och vi gjorde mål på våra chanser.

- Sen är det komplext med fotboll, det finns inga garantier för att det fina spelet i förra matchen blir det samma imorgon (lördag). Det är mycket känslor på planen och vi tränare jobbar med ett ungt lag som inte har särskilt mycket erfarenhet av fotboll och hur man löser de utmaningar som dyker upp.

- Jag skulle säga att den största utmaning laget brottas med inför den här matchen och rent allmänt i positionen som serieledare är det mentala. Det fotbollsmässiga behärskar spelarna men hur man hanterar saker och ting mentalt är klurigt. En viktig fråga är hur man som spelare och lag kan hitta en hög lägstanivå så att kvalitén i spelet inte går för mycket upp och ned över en serie. Vi får hoppas att det fungerar imorgon, säger Jennifer.

Nu möter ni Skultuna – de ligger sist med 0 poäng på 4 matcher och 19 insläppta mål – hur motiverar ni tjejerna att vara skärpta inför en sån här match där det ändå handlar om att göra många mål för att få en så bra målskillnad som möjligt?

- Det finns bara ett sätt att göra det på, ut och göra jobbet på planen. Med jobb menar jag här den rent fysiska ansträngningen spelarna stoppar in i matchen. Det spelar ingen roll att vi borde vara bättre och vinna. Viljemässigt och fysiskt är det ingen skillnad mellan lagen och motivation slår klass, Att jobba hårt är nyckeln till seger.

- Från min egna erfarenhet som fotbollsspelare vet jag att de här ”enkla” matcherna oftast är de svåraste. Vi måste verkligen vara på tårna och kunna hantera att alla lag vill slå serieledarna, säger Jennifer avslutningsvis.

 

Bild: Henrik Lukkarila

Laguppställning

Startelva

Fannie Eklöf (MV)

Julia Holmström
Thea Nilsson (K)
Wilma Slagstedt

Ulrika Rejdemark
Lova Lööf
Julia Ulming
Mathilda Juhlin
Bianca Iglesias

Elin Antonsson
Safiya Abdulkadir Abshir

Avbytare

Vanna Hedman
Vilma Pettersson
Nova Zandkarimi
Emrica Randberg
Elina Gustavsson

Aktuellt

Månadsgivare

Var med och bygg framtidens VSK Fotboll genom att bli månadsgivare. Ditt stöd är viktigt på resan mot våra gemensamma mål. Med ditt stöd skapar du förutsättningar för en hållbar klubb: ekonomiskt, socialt och sportsligt. Vi är tacksamma och glada att du vill vara en del av VSK-familjen. Ditt bidrag går till hela klubbens verksamhet, barn, ungdom, akademi, dam och herr.

Läs mer om att bli månadsgivare

Partnersskap

Vår ambition är att bygga långsiktiga samarbeten där vi alla kan känna att vi skapar gemensamma mervärden. Förutom traditionell exponering i och kring vår fotbollsklubb VSK Fotboll, som är ett etablerat och älskat varumärke, utvecklar vi och letar nya kreativa möjligheter hela tiden.

Samarbetet med VSK Fotboll ska bidra till att klubben utvecklas, etablerar sig som en elitklubb på högsta nivå och håller en hög kvalitet på vår fotbollsutbildning från knatte till elitspelare.

Läs mer om våra partnerskap