Målvaktstränaren Johannes Petersson berättar om sitt jobb i VSK

Vi fortsätter vår genomgång av klubbens nya organisation och idag har turen kommit till målvaktstränaren på herrsidan, Johannes Petersson. Vi tog ett snack med honom för att höra hur han jobbar med målvakterna i klubben.

Hej Johannes, vi får anta att de flesta inte vet vem du är, trots att du varit i klubben i flera år – nu får du berätta lite om det.

– Jag heter som sagt Johannes och är 23 år gammal. Ursprungligen är jag från Växjö där jag spelade fotboll i en klubb som heter Växjö Norra. Det är en lokal klubb, ungefär som Skiljebo i Västerås. Jag började tidigt att träna fotbollsspelare, inkluderat min bror, och det blev väl rätt snabbt tydligt att jag var bättre på det än att spela fotboll. Men jag kom i alla fall upp till A-laget och sen jag slutade spela 2018 har jag haft siktet inställt på att bli fotbollstränare.

– 2019 på hösten fick jag kontakt med Herman (Ottosson) som erbjöd mig ett jobb i akademin från 2020, jag tackade ja direkt och flyttade till Västerås i november 2019. De två första åren har jag varit assisterande tränare i P15 med ett särskilt ansvar för målvaktsträningen. I praktiken har jag fått göra många olika saker som assisterande, som att coacha lag och se till helheten, utöver då att träna målvakter.

Från och med årsskiftet har VSK en ny organisation – vad är din roll?

– Jag har ett helhetsansvar för målvaktsutbildningen i klubben. Jag sköter själv om träningen för herrarnas A-lag samt P19- och P17-lagen. Jag jobbar tillsammans med Jesper Holmberg, Max Nilsson och Jonna Böckert där vi tillsammans sköter om träningen för målvakterna från P13 till A-laget inklusive damlaget.

– Tillsammans med Jonna, målvaktstränaren för damlaget, har vi en tränargrupp där vi målvaktstränare träffas och diskuterar hur vi ska driva våra processer framåt.

Om vi blir konkreta – hur ser en typisk dag ut i en målvaktstränares liv i VSK?

– En typisk dag skulle jag säga startar 08.30 på Iver Arena med att jag träffar övriga tränarteamet för A-laget. Vi går igenom dagens träning och vad som ska göras. Den här stunden fram till 10.00 då spelarna anländer används för min del också till att förbereda videoklipp till målvakterna från gårdagens träning.

– När spelarna är på plats visar jag ett antal klipp som jag tycker är viktiga från det vi jobbade med igår. Sen är det träning fram till 12.00. Efter den kollar jag igenom dagens film (vi filmar hela träningen) och jag förbereder morgondagens träning för målvakterna.

– På eftermiddagen tränar akademilagen och då jobbar jag med målvakterna där. Sen ska man komma ihåg att i dagens fotboll är målvakterna mycket mer involverade i spelet, vilket innebär att jag måste jobba med hur försvararna jobbar tillsammans med målvakten. Tränarrollen har utvecklats på det sättet.

– Dagen avslutas inte förrän på kvällen då jag förbereder träningen för nästa dag för de lag jag jobbar med. Utmaningen för mig som tränare att se till att morgondagens träning lite bättre svarar upp mot det vi behöver utveckla.

Utöver utmaningen du nyss nämnde, finns det fler?

– Den stora utmaningen är förstås att jag och vi lyckas med det vi vill göra och se till att våra målvakter får bästa tänkbara utbildning. Men jag tycker att jag fått bra förutsättningar för att kunna ägna mig 100% åt fotboll. Det är sanslöst kul att få göra det jag gör, att utveckla målvakter på den här nivån. Det blir långa dagar, men det är värt det.

– Sen vill jag säga att VSK är lite unika med att ha så många målvaktstränare och hur vi försöker träna. Hos oss är det viktigt att träna så nära matchsituationer som möjligt, vilket innebär att utespelare måste involveras i målvaktsträningen. Vi spelar en passningsorienterad fotboll och det ställer speciella krav på målvakterna. Jag tycker vi lyckas bra och jag tycker vi får de effekter som vi vill se, säger Johannes avslutningsvis.