Målvakten Aly Keita: om tiden i VSK, framgångarna och om en eventuell comeback i Grönvitt

Under ett lustrum har Aly Keita, Västeråsprofilen från Bjurhovda, gjort en enastående resa i fotbollssfären. Han har bland annat etablerat sig som en stabil allsvensk målvakt, gjort landskamper för Guinea och blivit uttagen till Europa Leagues bästa elva av Uefa. Men den framgångsrika målvakten är inte nöjd ännu.
– Jag ska bli så bra som jag kan bli och se hur långt det tar mig, jag känner att jag utvecklas fortfarande. 

Aly Keita befinner sig i Afrika när undertecknad kommer i kontakt med honom. Den 32-åriga målvakten från Västerås ska representera Guinea i de Afrikanska Mästerskapen som äger rum nu i sommar, en turnering med världsstjärnor som Mohamed Salah (Liverpool), Riyad Mahrez (Manchester City) och Kalidou Koulibaly (Napoli).
– Att jag ska spela Afrikanska Mästerskapen nu ser jag som en av min största meriter, berättar 32-åringen över telefon.

När Aly inte är på Afrikanska Mästerskapen bor han i Östersund med sin flickvän och två barn. Han är målvakt för Östersunds FK och konkurrerar om posten mellan stolparna med en annan före detta VSK-spelare, nämligen Sixten Mohlin.
– Livet är väldigt annorlunda jämfört med 6-7 år sedan när jag representerade VSK. På den tiden jobbade jag extra på Önsta Gården och kunde inte riktigt fokusera hundra procent på fotbollen. Idag har jag blivit äldre och mognare, det enda fokus jag har utanför fotbollen är min familj och vänner. Men jag saknar självklart Västerås, det är mitt hem, berättar Aly. 

”Vi var ett härligt gäng under den tiden och allt kändes bra innan det blev problem med ekonomin. När jag lämnade VSK var det inget jag ville göra…”

Aly Keita om tiden i VSK och beslutet om att behöva lämna klubben.

När målvakten skrev på för VSK 2012 var tanken att han skulle stanna i minst tre år, men det blev bara en säsong i Grönvitt. Aly trivdes dock bra i VSK under tiden han var här och hade velat vara kvar längre, men avbrottet var oundvikligt.
– Vi var ett härligt gäng under den tiden och allt kändes bra innan det blev problem med ekonomin. När jag lämnade VSK var det inget jag ville göra, jag hade inget val eftersom VSK inte hade råd att betala min lön och jag hade min familj att tänka på. Jag lämnade VSK utan att ta några pengar från klubben, berättar Aly. 

Idag följer Aly ”Sportklubben” så ofta han kan när laget spelar. Han har även regelbunden kontakt med ett antal spelare i den nuvarande truppen, bland annat Emir Smajic.

”Det finns många talanger i Västerås…”

Aly Keita om fotbollen i sin hemstad Västerås.

Aly ser positivt på hur VSK har utvecklats de senaste åren.
– Idag känns klubben mer stabil ekonomiskt och jag gillar att klubben har höga ambitioner. Jag tror det är viktigt att ha kvar spelare som Boris Ljevar, Jonas Hellgren och Simon Johansson som är från Västerås och kan klubben utan och innan, säger Aly och fortsätter:
– Det finns även många talanger i Västerås vilket ger VSK möjligheten att ta spelare från Västerås och utveckla dem till elitspelare vilket jag ser som en stor fördel. Samma möjligheter finns till exempel. inte i Östersund. Jag tror och hoppas att vi får se VSK i Allsvenskan väldigt snart, det borde även vara målet.

Min avslutande fråga är om det finns en eventuell framtid för Aly Keita i Västerås SK. 
– Jag har inga planer på att komma hem i dagsläget, dessutom har VSK redan en duktig målvakt i Anton Fagerström. Men en vacker dag kommer jag, säger Aly.

Text: Hampus Lundskog
Bild: VSK Fotboll arkiv