KLART: VSK Fotboll värvar Marcus Linday: ”Omöjligt att tacka nej”

Innan säsongen ens är slut presenterar VSK Fotboll sin första värvning inför den allsvenska året 2024. Den unge mittfältaren Marcus Linday har skrivit på ett 2+2 års kontrakt med Grönvitt.
– VSK är en storklubb som gör allt rätt just nu. Det hade varit omöjligt att tacka nej när klubben hörde av sig, säger Marcus Linday.

Marcus Linday är klar för VSK Fotboll på ett kontrakt som är 2+2 år.

Tjugoåringen som är bördig från Södertälje har spelat hela sitt liv i stadens fotbollsklubbar.

– Min moderklubb är Pershagen som är en lokal mindre klubb i Södertälje. När jag var 13 år gick jag över till Assyriska FF – där har jag varit kvar sen dess, säger nyförvärvet som skrivit på ett 2+2 års kontrakt med start från 2024.

Sin unga ålder till trots har Marcus varit en bärande spelare i Assyriska FF:s lag i division 2, som precis avslutat säsongen med att ta steget upp i Ettan.

Vad är du för typ av spelare?
– Jag är innermittfältare som arbetar hårt och har hög löpkapacitet. Sen har jag okej bollbehandling.

Främsta styrkan?
– Skulle nog säga min arbetskapacitet. Jag har varit innermittfältare och box-till-box spelare hela min karriär, jag är van att springa, säger Marcus Linday.

Marcus har nog varit okänd för fotbollsintresserade västeråsare tills han en dag i somras dök upp i en grönvit matchtröja när laget mötte IK Sirius i en träningsmatch i Uppsala.

Var det ett provspel eller var du med för att fylla ut laget?
– Jag vet inte riktigt, kanske lite av båda. Jag tränade faktiskt med laget dagen innan träningsmatchen, kanske ville tränarna se mig mer än bara i den matchen.

I Uppsala blev träningsfajten ingen rolig historia sett med VSK-ögon, i vart fall under den första halvleken. Underläge med 4-0 i halvtid och inget fungerade riktigt där ute på planen. I halvtid gjordes flera byten och Marcus fick debutera i Grönvitt i den andra akten.

Total scenförändring – VSK vinner till slut matchen med 5-4 efter att tagit över matchbilden totalt och osannolikt nog gjort fem mål i andra halvlek.

En starkt bidragande orsak till vändningen stavas Marcus Linday.

– Hela laget steppade upp ordentligt i andra halvlek. Själv är jag otroligt nöjd med min egen prestation i den halvlek jag spelade. Jag kom in i matchen bra, vann dueller och fördelade boll. Det blev en rolig dag till slut när vi lyckades vinna, säger Marcus Linday.  

En tid efter matchen hade Marcus ett kontraktsförslag från VSK på bordet.

– Det var omöjligt att tacka nej. VSK är en storklubb som gör allt rätt just nu. Jag hade ett långt snack med Kalle (Karlsson, manager) om hur VSK vill spela och min roll i det hela. Det kändes helt rätt att skriva på.

– För en ung spelare som jag med ambitionen att utvecklas så mycket som möjligt har VSK visat med andra spelare att det är en bra miljö att vara i.

Du skrev på kontraktet i somras som gäller från 2024 – men du spelade hela hösten i Assyriska FF som jagade avancemang – hur hanterar man att vara i ett lag men samtidigt veta att man snart ska till ett annat – som är på en helt annan nivå?
– Jag får erkänna att det faktiskt var otroligt utmanande då och då. Assyriska ligger mig varmt om hjärtat efter alla mina år i klubben och jag ville verkligen att vi skulle lyckas ta oss upp, inte minst sen vi var så nära förra säsongen. Men samtidigt ville jag inget hellre än att komma till VSK och börja spela där. Det har varit många tankar men jag har försökt fokusera på Assyriska nu under hösten och jag känner att jag gjorde allt jag kunde för att hjälpa klubben att ta steget upp i Ettan.

– Skönt att allt gick bra – nu är det VSK som gäller.

Du kommer till en allsvensk klubb – det var ju inget du kunde veta när du skrev på.
– Så är det. Möjligheten fanns förstås för VSK låg ju med i toppen när jag signerade kontraktet. Men det var inget som var viktigt för mig – oavsett serietillhörighet är jag så glad att få komma till VSK och fortsätta utveckla mitt fotbollsspelande och hjälpa laget, säger Marcus Linday avslutningsvis.

Så här säger manager Kalle Karlsson om nyförvärvet:
”Jag har följt Marcus under flera år, med början 2021 när Assyriska spelade division 1. Jag blev tidigt förtjust av det jag såg. Han har varit alldeles för bra för division 2 och det underströks när han spelade U21-matchen med oss i somras mot Sirius och var vår bästa spelare under den tid han var på planen. Han är både spelskicklig och en hårt arbetande spelare. Jag är övertygad om att han har alla förutsättningar för att gå långt”.

Vi säger välkommen till Marcus och önskar honom och lycka till i Grönvitt.