Klart: Simon Gefvert ansluter till VSK Fotboll

Bara dagar återstår av vinterns transferfönster.
Då gör VSK Fotboll klart med Simon Gefvert som ansluter från IK Sirius.
 – Jag är ute efter att spela fotbollsmatcher och jag tror jag kan bidra och tillföra mycket till spelet, säger mittfältaren.

Efter en fotbollskarriär som snirklat sig fram i olika klubbar från Div 6 till Allsvenskan men som också inneburit ett självförvållat bakslag har nu Simon Gefvert skrivit på ett tvåårskontrakt med VSK Fotboll. Vi tog ett snack med honom efter att papperna var påskrivna (på distans, som den nya tiden bjuder).

Hej Simon och välkommen till VSK – hur känns det att vara klar för Grönvitt?

– Hej, det känns riktigt bra. Jag är supertaggad att få komma till Västerås och dra igång träningen med laget. Min första träning blir imorgon, just nu är jag på Studenternas och packar ihop det sista. Simon fortsätter:

– För mig personligen är det väldigt bra att klubbarna hittade en lösning som innebär att jag kan komma och spela för VSK.

Hur kom det sig att det blev VSK?

– Jag fick reda på tidigt under försäsongen att det fanns ett intresse från en klubb. Sen vet jag att det är mycket som ska stämma för att klubbar ska komma överens om en övergång.

– För mig som spelare är det en helhetsbild där jag känner att VSK kan erbjuda det jag behöver just nu i min karriär, därför känner jag mig riktigt nöjd med att det blev så här. Jag har så klart pratat med Thomas (Askebrand) och jag känner Kalle (Karlsson) sedan tidigare och det verkar finnas en bra känsla i klubben som gjort mig intresserad.

Hur skulle du vilja beskriva din fotbollsresa så här långt?

– Min moderklubb är Ösmo GIF Fotboll (Nynäshamn). Där spelade jag fram till att jag var 15 år. Efter det blev det Hanninge i Div 3 där jag gjorde mina ungdomsår som fotbollsspelare. Jag började i akademin men jobbade mig upp till A-truppen. Man kan väl säga att jag var med i början på den resa mot eliten som Hanninge just nu håller på med. Jag var med och tog upp klubben till Div 2 och jag var med när vi kvalade mot Karlslund till Div 1.

 – Tyvärr förlorade vi kvalet men det blev så att jag hamnade i Örebro och Karlslund året efter. Det gick bra i Karlslund det året och jag fick chansen att provträna för Sirius inför fjolårets säsong. De ville skriva kontrakt och på den vägen är det, säger Simon.

– Man skulle kunna säga att jag tagit den långa vägen till eliten genom att från unga år spela seniorfotboll i lägre serier och sen jobbat mig uppåt. Det har varit många slitsamma år men det har gett resultat, konstaterar Simon.

– Jag kan också tillägga att Sean Sabetkar har varit lite av en förebild för mig att just göra den här typen av resor. Vi är inte nära kompisar så men jag har pratat med honom och han har peppat mig och försökt locka över mig till VSK. Våra samtal har helt klart bidragit till att jag är i VSK nu – lite snopet är det ju att han gått vidare till en annan klubb.

Hur skulle du vilja beskriva dig som spelare?

– Jag är en löpstark och en löpvillig spelare. Jag håller till på en kant där jag gillar att utmana och gå till offensiv. Jag är snabb så jag brukar lyckas ta mig förbi och slår då gärna inlägg eller sätter upp mina lagkamrater till bra lägen som skapar målchanser.

– Sen skulle jag nog vilja beskriva mig som en lojal lagspelare som jobbar hårt i 90 minuter och jag känner mig helt säker på att mitt spelsätt passar i VSK, säger Simon.

Är du tänkt att spela i en wingback-position i VSK?

– Egentligen har jag mest spelat yttermittfältare i min karriär. Men i Karlslund fick jag spela wingback och den rollen passar mig verkligen perfekt. Då kan jag ligga högt och pressa hårt för att vinna boll, sånt gillar jag. Som svar på frågan, ja, wingback passar mig allra bäst, så jag tror Thomas kommer att använda mig där.

Vad tänker du att du vill åstadkomma i VSK?

– Jag vill spela matcher och utveckla mig som spelare. Jag tror jag kan bidra och tillföra mycket till spelet, säger mittfältaren. Där jag är i karriären just nu är det viktigt att få spela fotbollsmatcher på elitnivå.

– Vad gäller laget är det så klart spännande. Ingen har ju undgått vad VSK har presterat i Svenska cupen. Nu är det så klart inte samma sak som att lyckas i serien men det jag kan säga att jag ser att potentialen finns i laget att lyckas bra i serien i år. Sen är det så klart svårt för mig att uttala mig om någonting när det gäller laget och vad vi kan förmå, men man måste alltid sikta på att göra det bättre än förra året, så det hoppas jag vi kan fixa till.

Du var borta en del under förra säsongen pga ett medicinskt tillstånd, berätta.

– Ja, det är en märklig historia som dessutom är helt självförvållad. Det var i maj förra året som jag svimmade av helt plötsligt och var medvetslös i tio minuter. Det blev förstås stort pådrag och jag hamnade på akuten. Det gjordes massor av tester och jag blev stoppad från att träna fotboll under två månader medans man utredde vad det kunde vara för fel.

– Nu visade det sig att det inte fanns några som helst fel på min kropp. Det som hade orsakat svimningen var en andningsövning jag gjorde inom ramen för mitt meditationsprogram.

– Så klart var det surt att jag inte fick träna på så länge, halva säsongen försvann innan jag var tillbaka ordentligt.

Några du känner i VSKs trupp idag?

– Som jag sa så känner jag Sean lite grann och Justin är jag god vän med sedan tiden i Karlslund där vi spelade ihop. Sen är jag också bekant med Kalle Karlsson. Vi har stött på varandra många gånger när han var tränare för Karlberg och jag spelade i Haninge. Jag vet att han har haft koll på mig genom åren, säger Simon.

Det finns en Simon i laget redan, lagkapten dessutom, som nog etablerat det namnet som sitt – har du något smeknamn?

– Hmmm, egentligen inte, men jag blev kallad filosofen nu på slutet i Sirius. Jag har en period nu då jag snöat in på grekiska filosofer. De kanske kan vara något som kan användas för att skilja ut mig från den andra Simon. Annars funkar efternamnet bra också.

Avslutningsvis, vad gillar du att göra utanför fotbollen?

– Som jag sa är jag mycket för att läsa böcker. Jag läser allt. Sen gillar jag aktier och finansfrågor, det håller jag på lite med och till sist är jag verkligen intresserad av matlagning, avslutar Simon med.