Klart: Samarbetsavtal med Motala AIF – ”Säkrar upp att våra spelare kan utvecklas i rätt matchmiljöer”

VSK Fotboll har sedan flera år ett samarbetsavtal med IFK Eskilstuna i div 2. Nu gör klubben klart ytterligare ett med Motala AIF i Norrettan. Det är något vi tittat på under en tid för att säkra upp att alla i vår A-trupp kan utvecklas i rätt matchmiljöer, säger Herman Ottosson – sport- och akademichef.

Patric Åslund i sommarns träningsmatch mot AIK – där han tillfälligt var tillbaka i VSK.

– Vi har haft en löpande dialog med Motala, vilket är naturligt då vi har Patric Åslund utlånad dit under säsongen. Vi har letat efter en Ettanklubb att samarbeta med och nu har vi nått fram till ett formellt samarbete – något vi tror kan gynna båda klubbarna.

VSK har nu samarbetsavtal med IFK Eskilstuna och Motala AIF.

– Totalt kan man ha sex unga utespelare + två målvakter uppsatt på ”lista” vilket i praktiken innebär att de kan gå fritt mellan klubbarna och spela tävlingsmatcher. Nu kommer vi att ”lista” David Burubwa och Max Pettersson för spel i Motala under hösten. Max kommer redan denna vecka att träna med Motala.

Vi får väl anta att Motala är nöjda med inlåningen av Patric eftersom de nu går vidare med ett formellt avtal?

– Ja, gissningsvis är det så. Han gjorde båda Motalas mål i senaste matchen och har gjort åtta totalt + ett antal assist under säsongen så långt.

Apropå unga framgångsrika VSK-spelare. Vårt P16-lag blev i helgen klara för spel i den nationella serien för P16 som startar nästa år – hur ser du på den framgången som ansvarig för akademin?

– Det är verkligen bra jobbat av dem och nu får vi chansen till riktigt bra matcher för vårt P16-lag som kommer utveckla dem ännu mer.

Hur kommer det sig att den här framgången kommer nu?

– Jag skulle säga att det vi ser nu är frukten av ett systematiskt arbete under flera års tid. Vi har arbetat med att skapa en tydlig identitet om hur vi ska spela och hur vi ska träna för att bli bättre. Sen har vi varit konsekventa och hållit i det över tid – samtidigt som vi lärt oss nya saker och anpassat oss vart efter vi lär oss mer.

– Spelarna har varit lojala med vårt tankesätt och lärt sig att driva sig själva och ta ansvar för sin utvecklig. De har varit med sen de var 13 år och jobbat i vårt system. Man får resultat om man kan skapa kontinuitet och jobba långsiktigt – det är det vi ser prov på nu, säger Herman Ottosson.