Klart: Kalle Karlsson förlänger med VSK

Han antog den tuffa utmaningen att rädda laget kvar i Superettan och han lyckades.
Nu är Kalle Karlsson klar för två nya år i Sportklubben.
– Varje arbetsdag dyker det upp saker som är utmanande, men det fanns aldrig en sekund av tvekan att skriva på ett nytt kontrakt, säger Kalle.

Vi tog ett snack med Kalle på onsdagskvällen precis efter att han skrivit på sitt nya avtal.

Grattis Kalle till att ha sajnat på som huvudtränare – dina spontana tankar?

– Det känns jättebra! För mig som är från Västerås finns ingen mer motiverande uppgift än att lyfta fotbollen i den här stan. Förhoppningsvis kan vi bygga något som lägger grund för långsiktiga framgångar.

Var det ett svårt beslut att ta utifrån hur hösten sett ut med press och osäkerhet?

– Att skriva på nu var verkligen inte ett svårt beslut, det fanns aldrig ens en sekund av tvekan.

Nu har du din första erfarenhet som huvudtränare på elitnivå – vad är det för två saker som du tar med dig som roligast efter de här månaderna och vad skulle du säga har varit utmanande i din roll i höst?

– Det är svårt att bara ta ut två saker, det är mycket som varit roligt. Men en grej som var kul var att vi nådde så höga spelmässiga höjder i vissa matcher under hösten. En annan grej som var roligt var att vi fick till en så bra gruppkänsla trots att vi hade så stor spelaromsättning i somras. Det blev en ny grupp i och med alla nya ansikten, men spelarna skapade en jäkla härlig stämning i omklädningsrummet. Sedan är det massor av saker som är utmanande i en sån här roll. Jag skulle säga att det varje arbetsdag dyker upp saker som är utmanande. Men en lite lurig grej var ju Pedro Ribeiros återgång efter hans komplicerade skada. Där gjorde vårt fysteam med Ida Wiberg, Jesper Gustavsson och Jespers vikarie William Dahlgren ett jättebra jobb som överhuvudtaget fick tillbaka Pedro till planen och att det inte blev nåt bakslag efter comebacken. Hade vi chansat med honom hade risken varit överhängande att säsongen hade varit över för hans del. Är det något jag är nöjd med så är det att vi lyckades manövrera den svåra Pedro-situationen där vi givetvis ville ha honom på plan så mycket som möjligt – men där vi samtidigt behövde ta genomtänkta beslut och tänka på det långsiktiga.

Efter en tung start fick ni senare under hösten mycket beröm för ert fina spel. Hur kändes det för dig?

– Det var roligt att folk uppskattade vår offensiva fotboll. Sedan blir det mycket fokus på mig som huvudtränare, så jag vill verkligen framhålla att vi jobbat som ett team kring egentligen allting: Hur vi tränar, hur vi scoutar, hur vi matchar laget, hur vi analyserar matcherna, allt. Alexander Rubin har gjort ett jättejobb sedan han kom in som assisterande tränare med nya idéer och ett enormt engagemang. Sedan har jag haft hjälp av många andra också, Leif Berg, målvaktstränaren Erik Biselius, vårt fysteam som jag redan nämnt, Joel Bäckström har höjt nivån på vår scouting av motståndare, våra grymma materialare Fehmi och ”Kurre” betyder massor i vardagen. Men vi har även haft akademitränare som Oscar Norrby, Johannes Petersson och Adam Lejonklou som varit uppe och bidragit till verksamheten. Så det har verkligen varit ett lagarbete. 

Om vi blickar framåt – nu har du chansen att börja forma din egen trupp – vad är det för principer eller idéer du kommer att använda för att forma truppen?

– Först och främst vill jag betona att det är Herman Ottosson som sportchef som har ansvar för att värva spelare och bygga truppen. Sedan arbetar vi även här tillsammans när vi scoutar och värderar spelare. Herman är inte en sportchef som är prestigefylld och värvar spelare som han vill ha utan han lyssnar väldigt mycket på våra önskemål. Mina principer gällande värvningar… ja, jag är rätt noga med att värva spelare till en specifik position/roll. Så det handlar inte om att bara värva en bra spelare i största allmänhet utan värvar vi ska vi titta på specifika egenskaper som den rollen kräver i vårt spelsätt och leta spelare utifrån de egenskaperna. Jag tror det är då man oftast träffar rätt.

Simon Johansson nämnde i en podd att ni helt gjort om sättet laget spelar fotboll på och att ni i tränarteamet visar exakt vad spelarna ska göra på planen. Vad är det för lag och förebilder du har när du ser framför dig hur VSK ska spela?

– Det är inget specifikt lag vi tittat på. Vi har analyserat vilka spelartyper vi har till förfogande och byggt ett spelsystem utifrån truppens egenskaper. Jag och Alexander har samma grundfilosofi när det gäller fotboll: Vi gillar tanken på att skapa chanser av egen förmåga snarare än av motståndarnas misstag. Och vi gillar ett högt försvarsspel för att vinna tillbaka bollen snabbt. Många lag spelar efter samma spelvägar, det som skiljer är vilket risktagande i spelet man är beredd att göra. Där har vi skruvat upp risktagandet rejält sedan vi tog över.

När du blickar fram mot nästa säsong – vad är det du vill utveckla runt laget, är det något du känner ska göras om eller prioriteras?

– Helst utvecklar vi allting, men det är inte realistiskt att göra allt direkt. Vi har satt ett vägvinnande grundspel på plats så där handlar det om mindre justeringar. Däremot ser jag det som min uppgift att bidra till att bygga klubb snarare än att bara bygga lag. Jag tror att vi behöver ta ett omtag i den här stan och verkligen bygga VSK långsiktigt istället för kortsiktigt. I det ligger att väga varje beslut på guldvåg för vår ekonomi och budget tillåter inte stora snedsteg. Personligen tror jag att vi i VSK ska ta vår ”storebrorsroll” på större allvar och hjälpa alla stans klubbar att utvecklas. Det kan handla om att hjälpa andra klubbar i Västerås med omnejd med deras ungdomsfotboll. I längden skulle det gynna VSK om vi hade fler välmående klubbar i Västmanland som fick fram talanger. Jag och Herman har lite idéer kring hur det skulle kunna se ut så vi får se om vi kan få till något redan till kommande året.

Vi säger Grattis till Kalle och önskar honom lycka till!

Mer om Kalle

Namn: Kalle Karlsson
Ålder: 40
Familj: Sambo och två barn
Jobb: Huvudtränare VSK Fotboll
Tränarutbildningar: PRO-licens (pågående)
Timmar per dag som jag tänker på fotboll: Vågar inte svara med risk för att sambon läser detta
Gör jag när jag inte tänker på fotboll: Umgås med familjen
Nöjd (%) med att vara tränare i VSK: 100

Så här säger sport- och akademichef Herman Ottosson om förlängningen:

”Det känns bra att förlänga med Kalle som under hösten visat prov på fina tränaregenskaper i Superettan. Jag ser fram emot att fortsätta följa utvecklingen av spelet och Kalles egna utveckling som tränare. Det känns särskilt bra att ha en Västeråsare på posten!”