Klart: Hedvig Lindahl ansluter till VSK som assisterande tränare

VSK Fotboll har gjort klart med förre landslagsmålvakten och meste landslagsspelaren Hedvig Lindahl om en position som assisterande tränare i damlaget.

Hedvig som bor i Bålsta började förra året en tjänst på Widenska skolan i Västerås som instruktör för målvakterna som går fotbollsinriktningen.

– Jag jobbar som sagt i Västerås och på skolan har jag förstås träffat Markus Lindberg (tränare för damlaget) som också är instruktör där. Vi har haft samtal fram och tillbaka och nu kommit överens om att jag ska kliva in i en assisterande roll i VSK:s damlag.

Vad blir din roll i damlaget?

– Jag kommer ha ett fokus på analys av träning och match. Förutom min instruktörsroll på Widenska går jag också en tränarutbildning i fotbollsanalys anordnad av SvFF, så det passar mig bra.

– Jag är ny i tränarrollen men jag hoppas kunna hjälpa till med mina erfarenheter från fotbollen rent generellt. Till exempel kan det vara att förmedla hur man gör för att klara av att ha en hållbar karriär på hög nivå, säger Hedvig.

Du har hunnit vara med på några träningar med damlaget – dina första intryck?

– Jag vill säga att jag är positivt överraskad, inte minst över den tekniska utrustning som man har tillgång till i omklädningsrummet för att förmedla matchanalys. Det verkar som laget har bra förutsättningar, vilket jag kanske inte trodde skulle vara fallet.

– Sen har klubben landat Markus (Lindberg) som damtränare, det ska man vara glada över. Markus kompetens gör att han skulle kunna träna lag högre upp i systemet, säger Hedvig, som fortsätter:

– Jag gillar engagemanget hos tjejerna – det märks att de vill framåt och uppåt. Sen finns det många utmaningar så klart och allt är inte färdigt, men ambitionerna finns och förhoppningsvis kommer vi lyckas med det vi företar oss.

– Till sist vill jag också säga att VSK som klubb har imponerat på mig. Jag tycker klubben har sunda värderingar, inte minst det som klubbchefen uttryckt i olika sammanhang.

Avslutningsvis Hedvig. Du med ditt stora kunnande inom damfotboll – vad tycker du behövs för att Västerås ska kunna lyfta sig på damfotbollssidan?

– Västerås har haft elitlag inom damfotbollen tidigare, så det går ju att lyckas. Sen tror jag att en så stor stad som Västerås kan ha flera framgångsrika klubbar. Konkurrens är väldigt viktigt för att utveckla verksamheterna.

– Jag tror staden behöver den satsning som VSK gör på sitt damlag. Det är en klubb med framgångsrikt herrlag som kan ge stabilitet åt en damsatsning. Men de andra klubbarna som kanske traditionellt haft damfotbollen i fokus behövs också. På många sätt är dessa klubbar damfotbollens hjärta och själ och utan dem tappar vi någonting viktigt.

– Till syvende och sist behövs alla goda krafter för att utveckla damfotbollen och det bästa är om det kan ske i konkurrens – det hjälper klubbarna och lagen att hålla fokus och hela tiden vilja förbättra sig, säger Hedvig Lindahl som avslutning.

Damtränare Markus Lindberg om Hedvig Lindahls roll som assisterande tränare:

”Det är jättekul att vi kunnat komma överens med Hevig om en roll som assisterande tränare. Jag upplever henne som en väldigt ödmjuk och ambitiös person. Hennes roll kommer inledningsvis vara fokuserad på kvalitativ analys av träning och match. Sen är förstås Hedvig en jättetillgång för oss alla med sin erfarenhet av toppfotboll och hon kan helt klart hjälpa våra spelare med många olika slags tips på hur man ska göra på och utanför planen för att lyckas”.