KLART: Fredheim VSK Fotbolls nya manager!

Här är årets julklapp till alla VSKare – VSK Fotbolls nya manager Tor-Arne Fredheim! Fredheim kommer tillbaka till Västmanlandsfotbollen för första gången sedan mitten på 80-talet. – Fantastiskt kul! Jag har alltid tänkt att jag förhoppningsvis skulle spela i eller träna VSK, säger Fredheim om att ta över VSK Fotboll.

Det har gått 1,5 vecka sedan det blev klart att Johan Mjällby lämnar VSK Fotboll för Gefle IF. När detta nådde styrelsen började man direkt att titta på eventuella ersättare och efter flera möten har man nu gjort klart med Hallstahammarsonen Tor-Arne Fredheim.

– Det känns fantastiskt kul att få komma nära släkt och vänner som man lämnade i mitten på 80-talet. Det är barndomsminnen från 70-talet som cirkulerar i huvudet, när man såg sin första Allsvenska match med VSK på Arosvallen. Jag har alltid tänkt att jag förhoppningsvis skulle spelat i eller träna VSK.

Det hade kunnat bli en betydligt tidigare sejour i VSK för Fredheim. Under vintern 1983-1984 tränade han med VSK Fotboll men ett provspel hos Allsvenska IFK Norrköping ändrade på det.

– Jag provspelade för IFK Norrköping i februari -84 och då blev det Norrköping istället för VSK. Sen dess har jag inte huserat nära Hallstahammar eller Västerås, jag har hållit till på öst- och västkusten istället.

Genom åren har Fredheim haft koll på VSK och varit och sett en hel del matcher, men den senaste säsongen blev det ingen match på plats. Men han känner till laget och spelarna väl.

– Jag känner en del av spelarna, dels för att jag har coachat några men det finns även några som jag har varit intresserad av att coacha. Men det blir väldigt mycket nytt ändå.

Kontakten mellan Tor-Arne Fredheim och VSK startade genom ett samtal från Stefan Pettersson till Peter Lundqvist.

Varför väljer du att skriva på för VSK Fotboll?

– När jag fick förfrågan i det läge som VSK befinner sig i nu så känns det väldigt spännande. Jag gillar klubbar som har ambitioner och det har VSK. Det finns en intressant trupp, som förvisso är relativt klar, men jag litar på att klubben med Ado (Sadzak) och Peter (Lundqvist) tillsammans med Mjällby har fått ihop en bra trupp.

Du kommer in som manager, kan du förklara lite närmare hur du ser på det begreppet?

– Att man jobbar direkt under styrelsen och har ett mer övergripande ansvar. I träning har man också ett övergripande ansvar och går inte in och leder allting utan man har tränare som är med och har kompetensen att driva på träningar.

Till sin hjälp med ledare som redan är klara finns Thomas Gabrielsson som sköter mycket med träningar, men också Claes Hellgren och Hans Johansson som ansvarar över fysbiten. Med det övergripande ansvaret kommer Fredheim att hålla koll på alla bitar.

– Jag är väldigt intresserad av fys och den är oerhört viktig så jag kommer vara delaktig i det jobbet. Att ha hela, friska och vältränade spelare är A och O.

VSK Fotboll har siktet inställt på att nå Superettan den kommande säsongen men den pressen är inget Fredheim lägger stor vikt vid.

– Det ser jag inte som något problem, jag är van att jobba under press. Jag har varit huvudtränare, assisterande och sportchef i Allsvenskan, Superettan och division ett, jag tycker om det och det är därför jag håller på.

Fredheim har ännu inte sett laget i träning och håller därför sina tankar på bland annat spelformation öppet.

– Jag är inte låst. Jag vill få en mix av alla individernas olikheter och bygga ett system efter det. I övrigt är jag väldigt resultatinriktad. Ska man få resultat så är det viktigt att man har en bra organisation, både på planen och i ledarstaben. Att ställa väldigt höga krav men också att spelarna ska veta vad de gör och vad vi kräver för varje position.

Hur gillar du att spela fotboll?

– Fotbollsmässigt så gillar jag en snabb fotboll, snabbt passningsspel, inget överdrivet possesionsspel men givetvis mer än motståndarna. Jag är noga med positionsspelet och tror inte på slumpen utan är väldigt noggrann.

Spelarna är fortsatt lediga och kör sin decemberträning efter individanpassad träning som Claes Hellgren och Hans Johansson har tagit fram för varje spelare. Efter julhelgen och nyårshelgen är det dags för första träningarna med VSK Fotbolls nya manager.

– För mig blir det viktigt att bilda en uppfattning om den fysiska statusen, så att vi ser att de gjort decemberträningen okej. Sedan blir det att lära känna varandra och att de nya spelarna snabbt kommer in och lär känna gruppen. De första veckorna blir det fys blandat med fotboll.

Trots sina många år från Västmanland och sin uppväxt i Hallstahammar så håller Tor-Arne Fredheim VSK nära hjärtat.

– Jag är VSKare i grunden, både bandy och fotboll. Jag spelade bandy med HSK och spelade mycket mot VSK, sedan var jag även med i länslaget i bandy.

Fakta
Namn
: Tor-Arne Fredheim
Född: 5 november 1962
Tidigare klubbar (som ledare): Åby IF, IFK Norrköping, IK Sleipner, IF Sylvia, Ljungskile SK, Assyriska FF, FC Trollhättan
Kontraktslängd: 3 år
Aktuell: VSK Fotbolls nya manager

 

Dan Kiwii Persson