KLART: Anton Fagerström förlänger med VSK

Han har varit en viktig sista utpost i kampen om en plats i Superettan, men har också haft ett utgående kontrakt. Nu är Anton Fagerström klar för två nya säsonger i den grönvita (blå/rosa/gula) tröjan.
– Det känns jättebra, Västerås känns numera som ett andra hem för mig, säger Anton.

Anton gör en räddning i sista matchen mot Helsingborg – enligt egen utsago gillar han den blå målvaktsdressen allra bäst.

Hej Anton hur känns det när du nu kritat på för en fortsättning i klubben?

– Det känns jättebra. Jag och tjejen trivs väldigt bra i Västerås och jag har det bra i laget och i klubben. Västerås känns numera som ett andra hem för mig.

Om du får summera hösten, vad säger du då?

– Jag tycker vi visade i de sista tio omgångarna att vi har ett bra grundspel och något fint på gång. Vi kommer kunna behålla stommen i laget till nästa år och bygga vidare på det, det kan bli en riktigt rolig säsong 2022.

Om vi tänker på hela säsongen – vad skulle du säga höjdpunkten är för egen del?

– Det finns en del att välja på men jag måste nog säga sista matchen mot Helsingborg. Mycket stod på spel, men vi lyckades reda ut det – det var en skön känsla.

– Samtidigt blev jag skadad i Helsingborgsmatchen så det blev lite smolk i glädjebägaren.

Oj, vad hände?

– Det var efter fem minuters spel som jag fick en smäll på tummen av en Helsingborgsspelare. Jag kunde spela vidare men vid närmare undersökning senare visade det sig att jag behöver operera tummen.

Det låter inte bra, hur länge blir du borta?

– Rehabtiden är tre månader, så jag är tillbaka fullt ut igen i slutet av februari.

Vad tråkigt för dig att du inte kan vara med på alla iskalla försäsongsträningar.

– Ja, det är förstås jättetråkigt (skratt) – jag får försöka överleva i det varma gymmet och tänka på killarna där ute.

Om vi blickar framåt mot nästa säsong – vad tycker du laget ska ha för målbild när vi går in i serien?

– Jag tycker vi ska ha en målsättning om att vara högre upp i tabellen. Ingen i laget vill kriga där nere. Vi ska sikta uppåt och vi har kapaciteten och potentialen att vara med högre upp.

En helt annan fråga som känns särskilt relevant att ställa till en målvakt som oftast har lite mer tid att reflektera över det som händer på planen och utanför, än utespelarna. Nu har vi genomlevt två säsonger med pandemin som inneburit ingen publik, lite publik och sen normalt med publik. Hur upplever man som spelare de olika nivåerna av publik?

– Jag skulle säga att publiken är avgörande för hur lagen klarar av att prestera på planen. Faktum är att det inte är samma sport utan publik, man får inte samma känsla för matchen och man får inte samma adrenalinkickar. Utan publiken är det svårt för oss spelare att få fram den där sista procenten av prestation, så det är stor skillnad med eller utan publik på plats.

Avslutningsvis Anton – om du får välja en situation (räddning) under året som du verkligen kommer att minnas – vad skulle det vara?

– Räddningen som jag mest uppskattar för egen del var mot Örgryte hemma. Jag lyckades flaxa till på ett skott och styra ut bollen, det kändes bra så jag tar med mig den till historieböckerna, säger Anton som avslutning.

Vi säger Grattis till Anton och hans nya kontrakt och önskar honom lycka till med operationen och rehabiliteringen!


Så här säger sport- och akademichef Herman Ottosson om förlängningen med Anton:

”Anton är en av Superettans bästa målvakter och vi vill ha en trygg sista utpost att bygga vårt spel utifrån. Som människa är Anton ett föredöme, han är noga med att ta hand om sig själv och han är den som är först på plats när laget ska samlas. Förutom detta är han generös med sin tid och kunskap och ser till att hjälpa våra unga spelare att komma in i elitfotbollen. Vi är väldigt nöjda med att ha kunnat förlänga med Anton”.