#Junokampen

Tillsammans har Gunnar och Susanne Zeeck 11 barn. Ändå ägnar de massor av tid, engagemang och kärlek åt att hjälpa andra barn. Viljan att jobba ideellt för att göra skillnad har alltid funnits där. Det var bara under många år oklart var de skulle lägga sin tid. Det behövde kännas meningsfullt. 

Stefan Zeeck, Ludwig Jonson från VSK Fotboll marknad, Juno och Susanne Zeeck

Då hände det som inte får hända. Ett av barnen drabbades av ALL, Akut Lymfatisk Leukemi. Juno insjuknade bara två och ett halvt år gammal. Det är en av de vanligaste cancerformerna som barn drabbas av. Ungefär 100 barn insjuknar varje år. 

De fick själva gå igenom stora prövningar. Det första året bodde Juno på sjukhuset. Det var en bedrövlig tid. De engagerade sig i barncancerfonden och funderade på vad de kunde göra i närområdet. Men de stora organisationerna jobbar inte så nära som Gunnar och Susanne ville göra. 

När helvetet brakar löst

Det är precis när ”helvetet” brakar löst som hjälpen behövs som mest. Då går vardagen knappt att få ihop. Ekonomin försämras och det är svårt att ens ta sig igenom från dag till dag. Vad måste vi fokusera på nu? Vem kan hjälpa till med de andra barnen, mat, städning, skjutsa, läxläsning… allt det där som också måste fungera. 

De tog kontakt med ICA Maxi Hälla. När allt fokus är på barnet orkar man inte ens tänka på mat. Att ta sig till affären kan vara en plåga. Även om alla vill väl så kan det vara plågsamt att mötas av antingen undvikande blickar eller frågor om hur det är.

– Att veta att jag måste dra hela förklaringen en gång till eller att få en massa blickar är jobbigt, säger Susanne. Bara att slippa det vore underbart, fortsätter hon. För i en liten ort som Hallstahammar där familjen Zeeck bor, vet alla.

Junokampen var i gång. ICA Maxi Hälla med Lennart, Viktoria och Anna i spetsen förstod och ville vara till hjälp. Matkassar med bestämda måltider som kommer hem var det första steget. 

Det finns ju redan matkassar kanske någon hävdar. Ja visst, men inte i den här formen. Anpassad efter en specifik familj med de önskemål och krav som finns hos just en familj i kris. 

Fler tjänster kunde snart läggas till. Som städning via Home Maid. Samma sak här. Det krävs en mer flexibel lösning än den som normalt går att beställa. Allt måste hanteras med omsorg, ödmjukhet och integritet. 


Det är skönt att känna att vi kan ge tillbaka. Vi vet vad man behöver hjälp med. Det är väl det positiva med vad vi har gått igenom. Det är så givande att ge.

Gunnar Zeeck

Idag stöttar Junokampen familjer som har svårt sjuka barn oavsett vilken sjukdom det gäller. Det finns många barn och deras familjer som behöver stöttning. Junokampen stöttar främst med krisstöd. Det gäller att få vardagen att fungera. De kör bland annat matlådor till föräldrar som måste sova kvar på sjukhuset. Enkla saker men nog så viktiga och alltid levererade med kärlek. 

De sponsrar också med parkeringskort till sjukhuset parkering. Det blir dyrt att stå parkerad när dag läggs till dag. De ger också ut presentkort för att tanka. Som det ser ut idag får inga föräldrar milersättning för att ta sig till sjukhuset för behandlingar, varken bokade eller akuta besök, trots att många pendlar från orter runt om i länet. 

Junokampen har till och med en övernattningslägenhet som det går att få tillgång till för de som har en bit att åka. Ibland kan 45 minuters bilfärd vara en hög tröskel att ta sig över när behovet av att vara nära är stort. Det är nämligen bara en anhörig som får stanna på sjukhuset tillsammans med sjukt barn. 

VSK Fotboll stöttar

För Junokampen är det viktigt att ha bra samarbetspartner. Det har VSK Fotboll tagit fasta på. Vi kan inte göra så mycket, men vi kan åtminstone se till att syskon i en familj med allvarligt sjuka barn kan få möjlighet att göra något annat en stund. Som att titta på fotboll eller vara med i sommaraktiviteter. 

Dessutom kan VSK Fotboll hjälpa till med att dra in pengar. Vi kommer under året vid våra hemmamatcher sälja Junoarmbanden i kioskerna för 100 kronor. Under försommaren kommer en match vara helt tillägnad Junokampen där alla åskådare får chansen att stötta kampen samt möta Gunnar och Susanne. 

Idag är Juno frisk. Det tar fem år innan de blir helt friskförklarade efter att de är färdigbehandlade. Självklart gav vi henne en VSK-tröja med Juno på ryggen. Nu kämpar vi tillsammans vidare för att få fler barn friska. #junokampen